Sivut

torstai 14. maaliskuuta 2019

Näin translain uudistus vaikuttaisi myönteisesti lapseeni

Nykyinen translaki loukkaa ihmisoikeuksia ja Euroopan neuvosto on vuonna 2015 antanut päätöslauselmassaan suosituksia transihmisten ihmisoikeuksien toteuttamisesta ja edistämisestä. Suositukset koskevat myös alaikäisiä.

Päätöslauselma vaatii mm:

ottamaan käyttöön itsemääräämisoikeuteen perustuvan, nopean, läpinäkyvän ja saavutettavan menettelyn juridisen sukupuolen tunnustamiseen, jossa ei ole vaatimuksia esimerkiksi iästä
Eli:  sukupuolen voisi juridisesti korjata ilmoittamalla siitä maistraattiin. Näin toimitaan jo monissa maissa. Alaikäiseltä vaaditaan vanhempien tai muun huoltajan suostumus. Juridinen sukupuoli tarkoittaa henkilötunnuksen ja nimen korjaamista, ei mitään muuta.


poistamaan juridisen sukupuolen tunnustamisesta lääketieteelliset vaatimukset, kuten lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen ja mielenterveysdiagnoosin, sekä avioerovaatimuksen,
Eli: juridinen sukupuolen korjaus ja lääketieteellinen korjaus on erotettava toisistaan, ja nykyisessä laissa oleva lisääntymiskyvyttömyyden vaatimus, mielenterveysdiagnoosi sekä avioerovaatimus on poistettava. (Tasa-arvoinen avioliittolaki on nyt voimassa ja se sallii avioliiton samaa sukupuolta olevien puolisoiden kesken. Ennen lain voimaantuloa sukupuolensa korjanneen, naimisissa olevan henkilön piti erota puolisostaan. Järkyttävää.)


varmistamaan, että lapsen etu otetaan ensisijaisesti huomioon kaikissa lapsia koskevissa päätöksissä
Eli: lapsen näkemykset tulee ottaa huomioon iän ja kehitystason mukaisesti kaikissa lasta koskevissa asioissa. Ihmisen sukupuolen voi määritellä vain juuri se ihminen, jota asia koskee.

tekemään transihmisten terveydenhuollon saavutettavaksi ja varmistamaan, etteivät transihmiset (mukaanlukien lapset) tule leimatuksi mielisairaiksi kansallisissa tai kansainvälisissä luokituksissa
Eli: mielenterveysluokitus tulee poistaa transsukupuolisuusdiagnoosista ja myös lapsille ja nuorille on taattava oikeus saada hyvinvointia tukevat terveyspalvelut.

Mitä nämä vaatimukset käytännössä toteutuessaan tarkoittaisivat meidän perheellemme, jossa on 16-vuotias transnuori?

Juridisen sukupuolen tunnustamisen erottaminen lääketieteellisestä prosessista helpottaisi arkea ja parantaisi hyvinvointia monin tavoin. Nuori voisi saada identiteettiään vastaavan nimen ja henkilötunnuksen vanhempien suostumuksella nykyistä prosessia lyhyemmän käsittelyajan jälkeen.

Nuoren ei tarvitsisi jännittää, miten syksyllä alkavassa lukiossa suhtaudutaan siihen, että hänellä on tytön henkilötunnus ja nimi, mutta pojan ulkomuoto. Hän voisi myös saada identiteettiään vastaavan passin. Käytännössä kaikki sellaiset asiat, joissa tarvitaan henkilötunnusta ja virallista nimeä, helpottuvat, ja tilanteista poistuu jännitys. Nuoresta tuntui tosi pahalta, kun hän joutui kirjoittamaan yhteishakuun ja lukion ainevalintakorttiin nimen, jota ei enää käytä, ja ruksimaan sukupuolen, jota ei tunnista omakseen. Sama jännitys poistuisi myös kesätyön hakuprosessista.

Miettikää, mitä se tekisi hänen itsetunnolleen! Miten paljon se parantaisi hänen hyvinvointiaan ihan joka päivä! Se vähentäisi kiusaamista heti, kun voisi rohkeasti olla oma itsensä, eikä tarvitsisi selitellä, miksi haluaa käyttää toista nimeä ja ilmentää toista sukupuolta kuin opettajien tai työnantajan papereissa lukee. Miettikää ensimmäistä päivää lukiossa. Uudet opettajat, uudet luokkakaverit, nimenhuuto. Niinpä.

Oma nuoreni on tällä hetkellä sitä mieltä, että hän haluaa myös hormonihoitoa ja korjausleikkauksia. Kaikki transsukupuoliset eivät niitä halua. Heille juridisen sukupuolen korjaamisen erottaminen lääketieteellisestä olisi todellinen helpotus. Tällä hetkellä heidänkin täytyy käydä läpi pitkä tutkimusprosessi sukupuoli-identiteetin tutkimuksen poliklinikalla, eli transpolilla.

Transpolien määrää olisi lisättävä. Tällä hetkellä niitä on vain kaksi: Helsingissä ja Tampereella. Tutkimuksiin hakeutuvien määrä on noussut rajusti viime vuosina ja transpolit ovat ruuhkautuneet. Meidän kohdallamme ensimmäisen ajan saaminen kesti puoli vuotta lähetteestä. Transsukupuolinen nuori on monesti todella epätoivoinen, kun oma keho muuttuu koko ajan väärän sukupuolen mukaiseksi, ja aikaa transpolille joutuu odottamaan kuukausia. Mieliala laskee, sosiaaliset suhteet kärsivät, ja sitä myöden myös itsetunto ja koulunkäynti kärsivät.

Transpolin tutkimukset tulee edelleen pitää korjaushoitojen edellytyksenä. Ne sulkevat pois mahdolliset muut kehoristiriidan syyt. Ne antavat myös sekä hoitoon hakeutuvalle että hänen läheisilleen aikaa sopeutua ja totuttautua ajatukseen. Tutkimusten aikana mieli saattaa myös muuttua. Korjaushoidot ovat suurelta osin peruuttamattomia.

Mitä pitäisi ajatella siitä, että Tampereen transpoli sijaitsee Pitkäniemen yksikössä, jossa hoidetaan mielenterveyden häiriöitä? (EDIT 29.10.2019: transpoli on muuttanut TAYS:n keskussairaalan alueelle.) Transsukupuolisuus on kehodysforiaa eli kehon ja mielen ristiriita, ei psykiatrinen sairaus. Transsukupuolisuusdiagnoosista on poistettava mielenterveysdiagnoosi, koska se ei ole mielen sairautta. Transsukupuolinen voi kärsiä mielenterveyden ongelmista, jotka johtuvat kehoristiriidasta. Kun ristiriitaa hoidetaan, mielenterveys kohenee.

Lääkäreitä, sairaanhoitajia ja muita sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia on koulutettava kohtaamaan transsukupuolisia. Alalla on suurta vaihtelua siinä, miten transsukupuolisia kohdellaan ja kohdataan. Esimerkkinä oma kirjoitukseni tässä blogissa otsikolla "Transsukupuolinen peruskoulussa".

3 kommenttia:

  1. Oletko tietoinen tämän vuoden alusta voimaan tulleesta lakimuutoksesta joka mahdollistaa nimenvaihdon vapaammin? Itse olen transsukupuolinen mies ja sain vaihdettua itselleni miehen nimen ilman mitään ongelmia. Ainoa kriteeri on että nimen täytyy olla käytössä viidellä elossa olevalla henkilöllä joka on juridisesti nainen. Monissa vanhahtavissa miehen ja naisen nimissä tämä sääntö pätee, väestörekisterissä voi tarkastaa monien nimien tilanteen. Alaikäinen saattaa tarvita huoltajan luvan mutta tämä ei liene ongelma.. Perusteluksi riittää että on tutkimusjaksolla, ei tarvitse siis diagnoosia olla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Kyllä olen tietoinen nimilain uudistuksesta, mutta vertaisryhmässä olen kuullut, että maistraattien käytännöissä on silti vielä vaihtelua nimilain käytännöissä.

      Poista
    2. ...nimilain tulkinnoissa, tarkoitin.

      Poista

Kommentoi harkiten, kiitos!