Osallistuin noin kuukausi sitten Setan järjestämään jäsenjärjestöjen keskusteluiltaan, jossa teemana oli mm. sukupuolen korjaushoitojen ajankohtainen tilanne. Tämän lisäksi tänään Hesarissa julkaistu artikkeli "Nyt on kiire" sai minut tarttumaan näppäimistöön pitkästä aikaa.
Setasta kerrotaan, että nyt kun lainsäädäntö juridisen sukupuolen vahvistamisesta on muuttunut, transpolien tilanne on erilainen kuin ennen. Asetus sukupuoliristiriidan tutkimuksesta ja hoidosta on kumottu, eikä ole enää olemassa lakiin perustuvaa oikeutta päästä sukupuolidysforian arvioon. Tämä on johtanut paitsi yli tuhanteen sukupuolen juridiseen vahvistamiseen ilman transpolien lääkärien arviota (jee!), myös siihen, että transpoleilla noin puolet lähetteistä hylätään (buu!). Osa hoitoja tarvitsevista on hakeutunut ulkomaille hoitoihin, mutta edelleen suuri määrä ihmisiä hakeutuu sukupuolidysforian tutkimuksiin ja sitä kautta hoitoihin Suomessa transpolien kautta. Kannattaa lukea myös tämä artikkeli hoidoista ulkomailla.
Hyväosaiset hyödyntävät kansainvälisiä mahdollisuuksia ja itsemääräämislakia ja tukeutuvat transyhteisöön, mutta kaikilla ei ole resursseja tähän. Haavoittuvassa asemassa olevilla toimintakyky estää transpoleille hakeutumisen. Tämän lisäksi he saattavat vältellä terveydenhuoltoa muutenkin, koska pelkäävät mahdollisten kirjausten vaikutusta lähetteeseen transpolille tai tutkimuksiin siellä.
Suomen terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvosto PALKO valmistelee parhaillaan uusia hoitosuosituksia. Toivottavasti ne tehdään laajan kansainvälisen tutkimuksen ja WPATH:n tuoreimpien suositusten mukaan, eikä anneta niin suurta painoarvoa yhdelle henkilölle, joka on ollut vaikuttamassa mm. USAn ja Ison-Britannian transhoitojen romahdukseen. Tällöin transpoleille hakeutuvat kohdattaisiin ja hoidettaisiin kokonaisvaltaisesti, eikä edellytettäisi esimerkiksi mielenterveyden ongelmien tai autismin kirjon "hoitamista kuntoon" jossain muualla ensin. Myös transpolien (jos näistä edelleen pidetään kiinni) resurssit pitäisi saattaa tarpeen mukaiseen kuntoon, koska tällä hetkellä ne eivät riitä.
Keskusteluillassa tuotiin terveisiä myös WPATHin kansainvälisestä konferenssista, joka pidettiin syyskuussa Lissabonissa. Anti-gender-liikehdintä on USAssa saanut aikaan rajoituksia transihmisten hoitoon ja lietsonut väkivallan uhkaa transihmisiä sekä heitä hoitavia lääkäreitä kohtaan. Esimerkiksi kliinikoilta voidaan ottaa lisenssit pois, he voivat saada rikossyytteen jos noudattavat WPATH:n uusimpia hyvän hoidon suosituksia, tai heidät voidaan vangita. Klinikat saavat somessa pommiuhkauksia. Olen lukenut kansainvälisiltä translasten ja -nuorten vanhempien keskustelufoorumeilta, että joissakin osavaltioissa edellytetään sosiaaliviranomaisten väliintuloa ja konservatiivisimmat vaativat lasten huostaanottoa ja vanhempien vangitsemista, jos he tukevat lapsensa sukupuoli-identiteettiä. Konservatiivisissa osavaltioissa transnuorten itsemurhayritykset ovat lisääntyneet 72 % (konferenssissa jaettu tieto).
Nämä rajoitukset ja paniikin lietsonta johtuvat anti-gender-liikehdinnän onnistuneesta mis- ja disinformaation levittämisestä. USAssa mm. vedotaan siihen, että Euroopassakin rajoitetaan hoitoja, mikä ei pidä paikkaansa ainakaan kaikkien maiden osalta. Nuoret saavat sukupuolta vahvistavia hoitoja mm. Tanskassa, Saksassa, Espanjassa ja Norjassa. Myös Suomessa nykyiset PALKOn hoitosuositukset sisältävät mahdollisuuden hoitaa alaikäisiä. Useissa maissa hoidolle on n. 15-16 vuoden ikäraja, mutta joissakin maissa ikärajaa ei ole, vaan painotetaan yksilöllistä arviointia.
Konferenssissa oli luento aiheesta "risk og dignity". Käsite on noussut esiin vammaisten ikeuksiin liittyvältä kentältä. Se tarkoittaa oikeutta omiin valintoihin ja omien tavoitteiden asettamiseen silloinkin, kun on alaikäinen, haavoittuvassa asemassa, tai toimintakyvyltään rajoittunut. Jos kaikki riskit poistetaan, yksilön autonomia ei toteudu, eikä silloin myöskään yksilön arvokkuus eikä toimijuus. Nuorille on tärkeää oppia kokemuksesta, saada myös erehtyä, ja liiallinen suojelu voi myös vaarantaa nuoren kasvua ja kehitystä.
Alussa mainitsemani Hesarin artikkeli sai taas palasen kurkkuun. Nytkö taas hyökätään transihmisten hoitoa vastaan valtakunnan ykköslehdessä? Luin artikkelin, ja pidin sitä pääosin hyvänä ja osuvana kuvauksena tilanteesta. Otsikko "Nyt on kiire" viittaa nykyiseen ilmapiiriin, jossa tasa-arvo ja ihmisoikeudet eivät ole itsestäänselvyyksiä, ja jossa saavutetut voitot ihmisoikeuksien toteutumisessa voidaan menettää. Varsin tärkeä aihe ja Kärnältä hyvin sanoitettu: ”Jos ihmisen oikeus olla oma itsensä kielletään, ei kai ihmisen oikeuksia voida enää perustavanlaatuisemmin rikkoa.” Ja: "Hänestä isänmaallisinta, mitä juuri nyt voisi tehdä, olisi poikkeuksellisen hanakka sitoutuminen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asiaan. Muuten pelaamme suoraan Putinin pussiin."
Artikkelin lopussa nostetaan kuitenkin jälleen nuoret tikunnokkaan ja lietsotaan huolta epärealistisista odotuksista ja pakettiratkaisusta kaikkiin ongelmiin. Minulla ei ole tarpeeksi tietoa, jotta voisin tämän näkemyksen kokonaan kiistää, mutta minusta tässä kompastutaan jälleen kerran nuorten liialliseen suojeluun sekä ollaan enemmän huolissaan cis-ihmisistä kuin transihmisistä. Kiire ei saa näissä hoidoissa olla kenelläkään mistään syystä, mutta tarpeetonta hidastelua ja viivyttelyäkään ei saa olla. Lainaus: "Yli 90 prosentilla takaisinkorjausta pohtivista on hoitoratkaisuja
tehtäessä ollut merkittäviä ja puutteellisesti hoidettuja
mielenterveyden häiriöitä, Kärnä kertoo. Vakaassa psyykkisessä voinnissa
ratkaisunsa tehneet eivät juuri kadu sukupuolenkorjaushoitojaan." Kokonaisvaltainen hoito ja hyvät resurssit olisi ratkaisu tähän. Saa suorittaa.