sunnuntai 23. helmikuuta 2020

Transfobian määritelmä

Näin Twitterissä hyvän ketjun transfobian määrittelystä ja päätin nostaa sieltä joitakin huomioita blogiini, koska täälläkin aiheesta on keskusteltu.

Twitterissä aiheesta kirjoitti @JaneFae, joka kuvailee itseään mm. feministiksi ja journalistiksi. Hän on myös transnainen. Tämä on oleellista, koska transfobian voi määritellä vain transihminen. Minä en siis tässä määrittele, mikä on transfobiaa, vaan lainaan transihmisten määritelmiä.

Ketjun alussa hän kirjoittaa termistä TWAW, jota en tunne. Ehkä kyse on jostain feministisestä liikkeestä, The Well Armed Women? Trans women are women? Hashtagilla löytyy joitakin transaiheisia keskusteluja. Koska en ole perehtynyt tähän aiheeseen, jätän ketjun alun huomiotta.

Myöhemmin ketjussa Jane kirjoittaa, että nykyisissä transaiheisissa keskusteluissa käytetään kieltä, jota "tavallinen kansa" ei tunnista transfobiseksi. Ei vaikuta transfobialta, jos ilmaisee huolensa siitä, että jokin ryhmä ihmisiä käyttää väärin transihmisille myönnettyjä tai myönnettäviä oikeuksia.

Jane Fae jatkaa, että tällainen kielenkäyttö kuitenkin on transfobiaa, jos keskustelua edistävät henkilöt, jotka tunnetaan jo pidemmältä ajalta siitä, että he haluavat kaventaa transihmisten oikeuksia.  

Siitä tulee transfobista, kun keskustelu on alkanut ja sitä ylläpidetään ryhmissä, joissa ei ole transihmisiä, ja joissa nostetaan esiin vain ne transihmiset, joiden tiedetään jakavan kyseisen ryhmän vääristyneet näkemykset.  

Se on transfobiaa - ja vilpillistä uskoa - kun keskustelu keskittyy poikkeuksellisuuteen: yhden tai kahden tapauksen tunnistamiseen ja näiden käsittelemiseen normina. 

On transfobista levittää väärää tietoa siitä, että transihmisten oikeuksia käytetään jo väärin. Riippumatta siitä, kuinka monta "huolta" sinulla on asioista, jotka saattavat tapahtua, se ei ole todiste todellisesta asiasta, sen enempää kuin "todennäköisyydestä", että asteroidi osuu sinuun.

"Gillick competence", joka tarkoittaa sitä, että alaikäisten katsotaan oikeissa olosuhteissa pystyvän tekemään päätöksiä omasta fyysisestä hyvinvoinnistaan ja lääketieteellisestä interventiostaan, toimii transfobisten mielestä suurin piirtein kaikessa muussa, paitsi transsukupuolisuudessa.

Lopuksi Jane linkkaa Natachan blogikirjoitukseen, jossa iranilainen transnainen Natacha määrittelee transfobian. Natacha on huomannut, että moni ihminen ja ryhmittymä on julistanut, ettei ole transfobinen, ja että transihmisten olisi määriteltävä, mitä transfobia on. Transfobian määritelmien rajoittaminen väärinkäytöksiin tai transihmisten vihaamiseksi tai pelkäämiseksi on hyödytöntä. Kukaan ei näe ihmisten ajatuksia, joten transfobian määrittelemiseksi on katsottava heidän tekojaan, jotka johtuvat heidän ajatuksistaan.

Transfobia on: 

"käyttäytymistä, joka heikentää transsukupuolisten oikeuksia, kunnioitusta, palvelujen saatavuutta tai ihmisarvoa"

Transfobia ilmenee esimerkiksi seuraavilla tavoilla (Natacha kuvailee lähinnä Iso-Britanniaa):

1. Kampanjointina transihmisten oikeuksien poistamiseksi, kuten esimerkiksi:
- Väitetään, että on olemassa ristiriita transihmisten ja minkä tahansa muun ihmisryhmän ihmisoikeuksien välillä. Ristiriita on valheellisesti luotua eikä perustu tosiasioihin.
- Esitetään harhaanjohtavasti, että transihmisten oikeuksia vastustavat puolustavat jonkun muun ihmisryhmän (yleensä naisten) oikeuksia. Transfobiset feministit edustavat kuitenkin vain murto-osaa feministeistä. Myös jotkut miehet käyttävät tätä valeasua. Näitä ihmisiä yhdistää vain transfobia, eivät naisten oikeudet.
- Kannustetaan välillisesti väkivaltaan transihmisiä kohtaan. Esimerkiksi kampanjointi sitä vastaan, että transihmiset voisivat käyttää sukupuoli-identiteettinsä mukaisia wc-tiloja asettaa transihmiset alttiiksi väkivallalle.
- Edistetään transihmisten hoidon rajoittamista tai viivästyttämistä (välillistä väkivaltaa).
- Edistetään sellaista hoitoa, jonka tavoitteena on muuttaa sukupuoli-identiteetti. Eheytysterapiaan verrattavissa oleva hoito traumatisoi ja tappaa, vaikka sitä kutsuttaisiin jollain toisella nimellä.
- Määritellään translasten ja -nuorten sukupuoli-identiteetti ohimeneväksi vaiheeksi ja jätetään heidät vaille hoitoa, mikä asettaa heidät vakavaan vaaraan ja alttiiksi kiusaamiselle.

2. Transihmisten esittämisenä väärässä valossa, kuten esimerkiksi:
- Yksittäisiä transihmisiä yleistetään kaikkia transihmisiä edustavaksi. Positiiviset esikuvat sivuutetaan, ja korostetaan negatiivisia.
- Väitetään transihmisten olevan uhka. Kierrätettyä homofobiaa.
- Transihmisten oma ilmaisu ja itsemääräämisoikeus torjutaan, esimerkiksi käyttämällä transmiehistä termiä transidentifioituva nainen tai torjumalla termi cis-sukupuolinen.
- Biologista essentialismia käytetään transihmisten delegitimisoimiseksi.

3. Hyväksikäyttönä, solvauksina:
- Tahallinen väärinsukupuolittaminen.
- Transihmisten odotetaan osallistuvan "keskusteluihin" heidän oikeudestaan olemassaoloon. Pakottaminen "keskusteluun" olemassaolon oikeutuksesta on kaltoinkohtelua. Yksittäisen transihmisen oma kirjoitus transfobiaa vastaan on eri asia, eikä sellaisia juuri koskaan nähdä mediassa.

4. Systemaattisena transihmisten sulkemisena pois mediasta ja keskustelusta transihmisten oikeuksista.
- Transihmisiä syytetään keskustelun hiljentämisestä, kun tapahtuu nimenomaan päinvastoin: transfobisia artikkeleita julkaisevissa medioissa ei julkaista transihmisten vasta-artikkeleita.
- Transihmisten odotetaan reagoivan rauhallisesti transfobiseen materiaaliin, olivatpa ne selviä tai peiteltyjä. Transfobia pyrkii provokaatioon, ja käyttää transihmisten vihaisia reaktioita heitä vastaan.

----------

Näiden lisäksi olen jo aiemmin kerännyt blogini Linkkejä-sivulle muutamia transfobian määritelmiä käsitteleviä tekstejä.

Ranneliike.net määrittelee transfobian seuraavasti:
"Homofobia, transfobia ja vastaavat ilmiöt eivät ole lääketieteellisesti ajateltuna perinteisiä "fobioita", vaan paremminkin rasismiin tai seksismiin verrattavia ilmiöitä. Lääketieteelliseen fobiaan liittyvä pelkotila on niin voimakas, että pelko-oireinen ei pysty sitä hallitsemaan. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuessaan kyse on lähinnä ennakkoasenteisiin liittyvästä vastenmielisyydestä, inhosta, vihasta tai pelosta." 

"My kid is gay" määrittelee transfobian seuraavasti:
"Transfobia tarkoittaa uskomusta, että trasnsukupuolisena olemisessa on jotain luonnostaan väärin ja että transihmiset ovat vähempiarvoisia kuin cis-ihmiset. Transfobia perustuu uskoon, että ihmisen sukupuoli-identiteetin tulisi olla sama kuin se sukupuoli, joka heille osoitettiin syntymän yhteydessä. Se jättää huomioimatta tavan, jolla sekä sukupuolta että sukupuoli-identiteettiä rakennetaan ja suoritetaan jatkuvasti joka päivä, ja se tarkoittaa sen sijaan, että nämä ovat staattisia, ennalta määrättyjä ominaisuuksia."


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi harkiten, kiitos!