keskiviikko 4. elokuuta 2021

ROGD on pseudotiedettä

Coalition for the Advancement & Application of Psychological Science (CAAPS) on julkaissut kannanottonsa ROGD:sta (Rapid Onset Gender Dysphoria). 

Coalition = koalitio, yhteenliittymä, eli kyseessä on erilaisten psykologian tieteeseen liittyvien järjestöjen ja liittojen yhteisorganisaatio. Kannanoton on allekirjoittanut 40 eri tahoa, mukana on järjestöjen lisäksi tutkijoita ja ammatinharjoittajia.

Kannanoton karkea suomennos:

Organisaatio, joka on sitoutunut kliinisen tieteen luomiseen ja soveltamiseen yleisen edun vuoksi, psykologisen tieteen edistämisen ja soveltamisen koalitio (CAAPS) tukee äkillisesti puhjenneen sukupuolidysforian (ROGD) ja vastaavien käsitteiden poistamista kliinisestä ja diagnostisesta käytöstä, koska sen olemassaololle ei ole tiukkaa empiiristä tukea.

ROGD: sta ei ole olemassa hyviä empiirisiä tutkimuksia, eikä sille ole tehty tiukkoja vertaisarviointiprosesseja, jotka ovat kliinisen tieteen standardeja. Lisäksi ei ole näyttöä siitä, että ROGD olisi yhdenmukainen transsukupuolisten lasten ja nuorten elettyjen kokemusten kanssa. 

Huolimatta todisteiden puutteesta ROGD: sta ja sen merkittävistä mahdollisuuksista vahingoittaa, se on herättänyt enemmän huomiota yleisössä ja sitä käytetään väärin psykologian alalla ja sen ulkopuolella. Esimerkiksi viimeaikaiset lääketieteelliset artikkelit ovat alkaneet sisällyttää ROGD: n yleiskatsaukseensa nuorista, joilla on sukupuoliristiriitaa, ja kirjoja, videoita, podcasteja ja koulutusta on lisätty vanhemmille ja lääkäreille, jotka tarjoavat strategioita ROGD: n diagnosoimiseksi ja hoitamiseksi. ROGD: ia koskevien väärien tietojen leviäminen vaikuttaa myös poliittisiin päätöksiin. Tällä hetkellä lainsäädäntöelimissä eri puolilla maata (USA) harkitaan yli 100 lakiesitystä, joilla pyritään rajoittamaan transsukupuolisten nuorten oikeuksia, joista monet perustuvat ROGD: n esittämiin perusteettomiin väitteisiin. Vaikka ROGD ei ole diagnostinen luokitus tai alatyyppi joko mielenterveyshäiriöiden diagnostiikka- ja tilastollisessa käsikirjassa (DSM) tai kansainvälisessä tautiluokituksessa (ICD), eikä sitä harkita sisällytettäväksi tuleviin painoksiin, on tärkeää korjaa ROGD: ia koskevat väärät tiedot nyt.

Lasten ja nuorten sukupuoli-identiteetin kehittymistä koskeva tutkimus kehittyy edelleen, ja nämä edistysaskeleet vaikuttavat todennäköisesti diagnosointiin ja empiirisiin hoitostandardeihin sekä lainsäädäntöympäristöön, joka vaikuttaa transihmisten pääsyyn hoitoon ja oikeudelliseen suojaan. Käytettävissä olevan tutkimuksen perusteella on selvää, että transsukupuoliset ihmiset kärsivät syrjäytymisestä, leimautumisesta ja vähemmistöstressistä, joilla on merkittäviä haitallisia vaikutuksia terveyteen ja hyvinvointiin. Termit, kuten ROGD, jotka edelleen leimaavat ja rajoittavat pääsyä affirmatiiviseen ja näyttöön perustuvaan hoitoon, rikkovat periaatteita, joihin CAAPS perustuu, ja yleisön luottamusta kliiniseen tieteeseen.

CAAPS tukee ROGD: n ja vastaavien käsitteiden käytön lopettamista kliinisessä ja diagnostisessa soveltamisessa, koska sen olemassaololle ei ole empiiristä tukea ja koska se todennäköisesti edistää haittoja ja mielenterveystaakkaa. CAAPS kannustaa myös lisätutkimuksiin, jotka johtavat näyttöön perustuviin kliinisiin ohjeisiin sukupuolen vahvistamisesta, jotka tukevat lasten ja nuorten sukupuoli-identiteetin kehittymistä. CAAPS vastustaa koulutuksia, jotka kannustavat muita hyödyntämään tätä käsitettä kliinisessä käytännössä, koska tieteellinen näyttö sen kliinisestä hyödyllisyydestä puuttuu. Lopuksi CAAPS suosittelee laajentamaan yhteisön koulutusta näistä aiheista vähentääkseen leimautumista ja syrjäytymistä, jotka lisäävät mielenterveystaakkaa. 

Tämä on hyvin tärkeä kannanotto, jonka soisi leviävän laajasti lääketieteellisen ja lakeja säätävien tahojen tietoon. Tässä viitataan selvästi mm. Keira Bellin oikeustapaukseen ja sen seurauksiin, kuten esimerkiksi Ruotsin tilanteeseen. Useat sairaalat Ruotsissa ovat keskeyttäneet alaikäisten sukupuolidysforian lääketieteelliset hoidot. 

Kuten Julia tuo Twitterissä esiin, yksi suomalainen alaikäisten sukupuoliristiriidan diagnostiikasta vastuussa olevista lääkäreistä on hyvin kiinnostunut tästä pseudotieteellisestä ilmiöstä, ja on kirjoittanut siitä paljon, esimerkiksi Duodecimissä, Adolesc Health Med Ther:ssä ja European Psychiatry:ssä

Kannanoton allekirjoittaneet asiantuntijat ovat siis sitä mieltä, että ei ole olemassa riittävää tutkimustietoa, joka tukisi "äkillisesti ilmenevää sukupuoliristiriitaa". Tällaista pseudotiedettä ei siis kannata levittää.


EDIT. 20.8.21

Selvennetään nyt vielä, että sellainen ilmiö on olemassa, että yhä enemmän nuoria hakeutuu sukupuoli-identiteetin tutkimuksiin, ja näissä nuorissa syntymässä tytöksi määritettyjen osuus on huomattavan korkea. Tätä ilmiötä kukaan ei kiellä. ROGD sen sijaan ei ole olemassa oleva tieteellisesti perusteltu selitys tälle ilmiölle.


EDIT. 18.11.21

Tuore kanadalainen tutkimus toteaa saman (eli ROGD on huuhaata). Tutkimuksessa oli mukana 173 alle 16-vuotiasta sukupuoli-identiteettiklinikan asiakasta. 

2 kommenttia:

  1. Eli tyrmätään tutkimus, jossa pyritään avaamaan ilmiötä, mutta ei tarjota tilalle muuta kuin ympäripyöreää sanahelinää siitä, miten tarvitaan tukemista ja muuta sellaista. Näyttää siltä, ettei näillä tutkijoilla ole aikomustakaan ymmärtää tämän ilmiön syitä, eivätkä he hyväksy sitäkään, että muilla on mielenkiintoa sitä kohtaan. Meidän pitäisi vain hyväksyä se tilastollinen ihme, että ensin oli erittäin hiljaista vuosisatojen ajan ja sitten yhtäkkiä ilmiö pomppasi tuhansilla prosentilla yhden vuosikymmenen aikana, ja vain tietyissä maissa, ja vain tietyssä ikäryhmässä, ja vain tietyssä sukupuolessa. Ihan orgaanisesti kehittyneestä ilmiöltä vaikuttaa, juu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva tietää näin neljältä aamuyöstä (viitaten kommentin lähettämisajankohtaan).

      Yhdyn näkemykseesi siinä mielessä, että on valitettavaa, että tässä yhteydessä ei tarjottu tilalle vaihtoehtoista selitystä, eli mikä selittää nuorten sukupuoli-identiteetin tutkimusten kasvun. Muualla ilmiötä on asiantuntijoiden toimesta toki pyritty selittämään mm. stigman vähenemisellä ja asian saamalla julkisuudella.

      Poista

Kommentoi harkiten, kiitos!