tiistai 26. huhtikuuta 2022

Pelkäätkö (trans)ihmistä?

Sanomalehti Ilkka-Pohjalaisessa julkaistiin 26.4. oivallinen mielipidekirjoitus otsikolla Pelkäätkö sutta? Sen on kirjoittanut kriminologi, psykologian maisteri Sari Somppi. Lainaan siitä tähän osan:

"Sudesta on käyty keskustelua pitkään eri näkökulmista, eri tilaisuuksissa ja työryhmissä. Nyt on aika käydä keskustelua myös siitä, miten pelko ja turvattomuuden tunne vaikuttavat ihmisiin. Itse haluan tuoda tietoa osaamisalueiltani kriminologiasta ja psykologiasta tähän keskusteluun.

Pelon tunne on täysin normaali reaktio, kun olemme vaarassa. Me ihmiset voimme myös tuntea vahvaa pelkoa niin sanotuissa ”ei vaara -tilanteissa”. Esimerkiksi sosiaaliset tilanteet voivat tuoda sosiaalista pelkoa kokevalle vahvan pelon ja ahdistuksen tunteen.

Pelon tunne on omasta tahdostamme riippumaton nopea reaktio, joka tapahtuu täällä ja nyt. Tunne voi syntyä joko ulkoisesta tilanteesta, kun seisomme suden kanssa vastakkain, tai sisäisessä tilassa, kun itse ajattelemme sutta.

Turvattomuuden tunne on yhtä iso riippumatta siitä, tapaammeko suden oikeasti vai ajattelemmeko ainoastaan sitä. On positiivista ja tarpeellista, että reagoimme näin. Mitä nopeammin reagoimme, sen paremmat mahdollisuudet meillä on pärjätä oikeassa vaaratilanteessa.

Ongelman tilanteesta tekee se, että meillä ihmisillä on vaikeata erottaa vääriä ja oikeita hälytyksiä toisistaan. Susipelko on kasvanut niin isoksi, että ihmiset reagoivat, vaikka eivät koskaan kohtaisikaan sutta.

Joka kerta kun reagoimme väärään hälytykseen, opetamme autonomista keskushermostoa reagoimaan yhä nopeammin. Meille kehittyy herkkä hälytysjärjestelmä, ja saamme kontrolloida itseämme enemmän, jotta emme kokisi epämiellyttäviä tunteita ja ahdistusta. Tämä on nyt jo tapahtunut.

On tärkeää löytää ratkaisu susiongelmaan Pohjanmaalla, koska ihmisten vaaran tunteesta tulee turvallisuusongelma yhteiskunnassa. Käyttäydymme pelon takia eri tavalla, eivätkä ihmiset uskalla enää kävellä metsässä. Jo se, että yhteiskunta on muuttumassa pelon takia, on iso ongelma.

Kun juuri olet kuullut, että lähistölläsi on nähty ihmisiä, kysy itseltäsi: pelkäätkö sutta?"

Minulle tuli välittömästi mieleen, että tätähän tapahtuu myös transihmisten kohdalla. Ihmisillä on irrationaalinen pelko siitä, että transihmisten "vapauttaminen", eli itsemäärittelyoikeus juridiseen sukupuoleen, johtaisi vaaratilanteisiin. Kuten sudet, myös ihmiset tekevät joskus muille vahinkoa. Tietyt esimerkit kerrotaan aina, kun itsemäärittelyoikeutta esitetään. 

Mutta onko tuo pelko oikeassa suhteessa todellisuuteen? Kysy itseltäsi sitä.

Ja kuten mielipidekirjoituksessakin todetaan, vaaran tunteesta syntyvä yhteiskunnallinen muutos on merkittävää, ja siihen täytyy löytää ratkaisu. Ratkaisu ei tietenkään voi olla se, että ihmisten itsemäärittelyoikeus kielletään, koska se olisi syrjintää. Ratkaisun on löydyttävä keskushermostomme reaktioiden uudelleen opettamisesta, ja se löytyy tutustumalla transihmisiin (susiin) ja hankkimalla oikeaa tietoa pelkoa lietsovan mis- ja disinformaation sijaan. 

10 kommenttia:

  1. Muistui mieleen tämä strippi :)

    https://itapuolentie.sarjakuvablogit.com/2016/12/26/105/

    VastaaPoista
  2. Ongelma itsemäärittelyssä ei ole se, että annamme transsukupuolisille (sellaisille jotka transitioituvat) itsemäärittelyn juridiseen sukupuoleensa. Itsemäärittely ulotetaankin koskemaan kaikkia täysi-ikäisiä suomalaisia ja se on yhteiskunnallisesti valtavan suuri muutos. Systeemiä voi mahdollisesti käyttää hyväkseen riippuen siitä, mihin kaikkeen juridinen sukupuoli vaikuttaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lait pääsääntöisesti koskee kaikkia täysi-ikäisiä suomalaisia. Esimerkiksi heterotkin saa solmia avioliiton samaa sukupuolta olevan kanssa, vaikka joku saattaakin väärinkäyttää tätä mahdollisuutta. Turha laissa on kaikkea erikseen kieltää.

      Juridisen sukupuolen muuttamisesta hyötyy lähinnä ne jotka transitioituu ja näyttää jo toivomaltaan sukupuolelta.

      Poista
    2. Tällä hetkellä vain transsukupuoliseksi diagnosoidut ja tosielämänkokeen läpikäyneet voivat muuttaa juridisen sukupuolen. Lisääntymiskyvyttömyysvaatimus on turha, sen voi kyllä poistaa. Muuten en ymmärrä mikä tässä systeemissä on vialla ja miksi kuka tahansa voisi saada muuttaa laillisen sukupuolensa? Näitä potentiaalisia väärinkäyttäjiä kuitenkin on olemassa.

      Poista
    3. Miksi ihmeessä kuka tahansa vaihtaisi virallisen sukupuolensa? Tässäkin blogissa on selvitetty mitä pahaa itsemäärittelyoikeudesta eri maissa ei ole seurannut. Jos et löydä niin blogisti varmaan vinkkaa.

      Poista
    4. Esimerkiksi nuori mies voisi vaihtaa juridisen sukupuolensa välttääkseen asepalveluksen. Myöskin opportunistit voivat käyttää tätä väylänä päästä naisten tiloihin.

      Ylipäätään sukupuolen merkitys katoaa jos kuka vain voi sitä muuttaa.

      Poista
    5. Ai niin kuin nimen merkitys on kadonnut, kun sen voi kuka tahansa muuttaa?

      Poista
    6. Tässä muuten em postaus jossa kerrotaan, mitä kamalia seurauksia itsemäärittelyyn perustuvalla lailla on ollut:

      https://transparentti.blogspot.com/2021/05/vastauksia-oikeus-olla.html

      Poista

Kommentoi harkiten, kiitos!