keskiviikko 16. syyskuuta 2020

Sitkeitä väitteitä

Haluan oikaista muutamia sitkeitä väitteitä, joita minusta ja muista translasten vanhemmista esitetään erinäisillä keskustelupalstoilla. (Tekstiä muokattu 17.9. vastaväitteiden osalta)

 

Väite 1. Olemme Setan aivopesemiä aktivisteja, jotka haluavat häivyttää biologiset sukupuolet ja hämärtää tahallisesti vakiintuneita sukupuolen käsitteitä.

Väite 2. Jos lapsemme detransitioituvat, se on meille suuri pettymys ja järkytys.

Väite 3. Olemme sitä mieltä, että sukupuolidysforiaan ainut hoito on transitio, hormonit ja leikkaukset, ja että kaikkien sukupuolidysforiaa kokevien nuorten on hakeuduttava näihin hoitoihin.


Oikaisu 1. 

Olemme opiskelleet sukupuolen moninaisuutta, jonka asiantuntemusta Setalla on. Seta ei kuitenkaan ole ainoa tietolähteemme. Tarkistamme, että hankkimamme tieto on peräisin asiantuntijoilta ja luotettavista tutkimuksista. Tiede on tuonut lisää ymmärrystä sukupuolen moninaisuuteen ja sen biologiaan. Vaikka sukupuoli ei sen tiedon valossa jakaudukaan yksiselitteisesti miehiin ja naisiin, emme me halua tätä yhteiskunnassa vakiintunutta jakoa häivyttää, emmekä hämärtää käsitteitä. Haluamme vain ymmärtää, millaisia lapsemme ovat, ja mitkä käsitteet ottavat myös heidät huomioon ja miten yhteiskuntaa ja sukupuolinormeja voisi joustavoittaa, jotta lapsemme voisivat olla rauhassa omanlaisiaan.

Vastaväitteeni on, että Setaan ja sukupuolen moninaisuuteen kriittisesti suhtautuvat ovat vanhanaikaiseen tietoon ja tieteeseen uskovia, ja he haluavat häivyttää sukupuolen luonnollisen moninaisuuden ja hämärtää tahallisesti inklusiiviset käsitteet. Mitä he pelkäävät? Muutosta varmaan. Tuntematonta.

 

Oikaisu 2. 

Kysyn, millainen vanhempi EI järkyttyisi, jos hänen lapsensa detransitioituisi? Emme kuitenkaan pety siksi, että lapsemme ei olekaan "juhlinnan ja arvostuksen kohteena oleva rohkea transihminen", vaan häpeällisesti mielenhäiriössä itseään transihmiseksi luullut surkimus, jota sietää hävetä. Emmekä järkyty siksi, että olemme tosiaan luulleet että lapsemme on trans, ja olemme häntä siinä tukeneet. Helkutti sentään! Me toivomme lapsillemme parasta mahdollista elämää omana itsenään. Detransitio olisi järkytys, koska se olisi lapselle varmasti tuskallinen kokemus, jollaisilta tietenkin haluaisimme lapsemme säästää. Pettymys se olisi siinä mielessä, että lapsi joutuu käymään läpi vielä lisää pitkiä ja vaikeita prosesseja, ennen kuin pääsee kunnolla kiinni elämään.

Vastaväitteeni on, että näin väittävät ihmiset ovat epäempaattisia ihmisiä, joilla ei varmaankaan ole omia lapsia. Tai toivottavasti ei ole.

 

Oikaisu 3. 

Yllätys yllätys, emme ole sitä mieltä. Ne ovat oikea hoito joillekin sukupuolidysforisille nuorille, mutta eivät kaikille. Yksilöllinen hoito on se, jonka puolesta puhumme.

Vastaväitteeni on, että näin väittävät ihmiset ovat sitä mieltä, että kenenkään nuoren ei pitäisi transitioitua eikä hakeutua hoitoihin.

Tällaisten väitteiden tausta-ajatuksena on se, että kukaan alaikäinen ei voi olla transsukupuolinen, ja että transsukupuolisuus on kehonkuvan häiriöön verrattavissa oleva patologinen tila, joka on hoidettava kehoon kajoamatta. 

Transihmisyys on kuitenkin normaalia ihmisyyttä, ei sairaus. Jotkut transihmiset tarvitsevat kehoon kajoavia korjaavia hoitoja, jotta pystyvät elämään täysipainoista elämää. Ei se ole sen kummempaa kuin muukaan lääketieteellinen hoito. Jotkut tajuavat transihmisyytensä jo lapsina tai nuorina, ja hyötyvät niistä hoidoista, joita alaikäisille voidaan antaa.

 

Suosittelen lukemaan ajatuksen kanssa Setan sivuilta mainion tekstin Viisi myyttiä lapsista ja sukupuolen moninaisuudesta.


8 kommenttia:

  1. Sen verran vain, että etkö voisi vastata vain omasta puolestasi, eikä puhua "meistä"? Voitko vastata kaikkien translapsen vanhempien puolesta? Mitä haet sillä? Toki on ymmärrettävää puuttua jos sinusta esitetään nimeltä mainiten tiettyjä väitteitä, mutta tällä yleistämisellä tuntuu että haluat sulkea kaikki tällaiset epäilyt väitteellä, että "näin ei ole eikä voi mitenkään olla kenenkään kohdalla". Se on minusta hieman outoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vastaan niiden translasten vanhempien puolesta, jotka tunnen. Tänne saa vapaasti tulla kertomaan, jos on eri mieltä.

      Poista
  2. Lisäksi, vastauksissasi oli pyrkimystä asiallisuuteen, mutta miksi esitit asiattomia, lapsellisen ilkeileviä "vastaväitteitä"? Ylipäätään oletus siitä mitä joku toinen (tai joku porukka) ajattelee, on asiaton ja ala-arvoinen tapa käydä keskustelua, dialogia ja debattia. Ei ainakaan lisää uskottavuutta.

    "Tällaisten väitteiden tausta-ajatuksena on se, että kukaan alaikäinen ei voi olla transsukupuolinen, ja että transsukupuolisuus on kehonkuvan häiriöön verrattavissa oleva patologinen tila, joka on hoidettava kehoon kajoamatta."

    -Tämä taas... Tätä on turha ylipäätään esittää minään "piikkinä", koska näin monet asian näkevät. Ja se täytyy vain kestää, et sinä pysty kaikkien ihmisten ajatustapaa ja näkemyksiä muuttamaan. Ja tältä pohjalta keskustelua tulisi käydä. Asiallisesti, ei epäkypsästi tarkoituksellisen vinoilevaan tyyliin.

    Pilkkaamaan tarkoitetut, vääristelevät, omiin oletuksiin perustuvat "vastaväitteet" eivät ole mitenkään tarpeellisia tässä. Vaikka olisi miten tuohtunut siitä, että jotkut "eivät vain ymmärrä". Tai ovat eri mieltä.

    On siis eri näkemyksiä siitä mitä "transihmisyys" on. Toisinaan vaikuttaa siltä kuin todella väitettäisiin, että "keho on väärä" ja keho pitää korjata "oikeanlaiseksi". Tai vain aivot ovat oikeat, muu keho on vaihdettava, korjattava.

    Jos tästä ei ole kyse, niin parempi selitys olisi paikallaan. Täältä ainakin saa juuri sen käsityksen:

    http://trasek.fi/perustietoa/transsukupuolisuus/




    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Muokkasin tekstiäni niin, että poistin "asiattomat, lapsellisen ilkeilevät" vastaväitteet. Olen ihminen, jota tämä asia henkilökohtaisesti koskettaa, ja minulla on tunteita, jotka joskus haluan tuoda esiin. En ole tässä blogissa pelkkä viileän asiallinen asiantuntija. Itse asiassa en ole asiantuntija lainkaan, vaan maallikko. Poistin kuitenkin muutamia sanoja, jotka olivat loukkaavia, koska en halua loukata ketään, vaikka tunteita heräsikin. Epäasiallista kielenkäyttöä ja epäkypsää käytöstä olen kohdannut tämän blogin johdosta paljonkin, ja todellakin tekee välillä mieli alentua samalle tasolle.

      En ole tässä nyt tuohtunut siitä, että ihmiset ovat eri mieltä. Siitä ehkä olen, etteivät ihmiset ymmärrä. Se on ehkä turhaa, mutta millä muulla sitä vastaan taistelee, kuin tiedolla? En pysty tietenkään vaikuttamaan siihen, miten ihmiset ymmärtävät lukemaansa ja näkemäänsä, mutta yritän ainakin korjata virheellisiä väittämiä.

      Poista
  3. Nimimerkki Sara on näköjään muuttunut anonyymiksi. Joka tapauksessa olisi mielekkäämpää puhua asiasta kuin käydä metakeskustelua tyylistä ja sen semmoisesta.

    Hyvä postaus taas blogistilta, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole. En ole kommentoinut aikoihin, enkä aikonut nytkään :) Asiaton kommentti, jonka blogisti olisi voinut jättää julkaisematta.

      Poista
  4. Mielestäni on vähän outoa väittää ettei transsukupuolisuus voisi olla sairauteen verrattava tila, kun se kerran yleensä kuitenkin tarvitsee hoitoa. Ihmisyyttä se totta kai myös on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä joku transihminen voisi vastata tähän. Mutta transsukupuolisuutta ei oikeastaan hoideta, vaan sukupuolidysforiaa.

      Poista

Kommentoi harkiten, kiitos!