sunnuntai 27. syyskuuta 2020

Tukea sukupuoli-identiteetin jäsentämiseen

Tapasimme pari viikkoa sitten nuoren kanssa Tampereen EVA-yksikön ylilääkärin Riittakerttu Kaltialan. En kirjoita tuosta tapaamisesta nyt sen tarkemmin, mutta välitän tietoa nettisivustosta, jonka hän vinkkasi. Kyseessä on Mielenterveystalon ja HUS:n omahoito-sivusto, jossa on erikseen osio myös sukupuoli-identiteetistä ja sukupuolidysforiasta. Linkki. Kaltiala kehui sivustoa hyväksi ja kehotti tutustumaan siihen. Mainitsen sen nyt blogissani, jos siitä olisi vaikka jollekin toisellekin hyötyä, eikä ole ollut aiemmin tietoinen tällaisesta omahoitoon kannustavasta sivustosta.

Olen vilkaissut sivustoa jo aiemminkin, kun se julkaistiin. Minusta se vaikuttaa oikein hyvältä ja monipuoliselta tietopaketilta. Nuorikin on sitä lukenut, mutta en tiedä, onko hän tehnyt sivuston harjoituksia. 

Sivusto on jaettu alaotsikoihin "Mistä sukupuolen moninaisuudessa on kyse?", "Näin voit tutkia sukupuoli-identiteettiäsi", "Keinoja kehodysforian lieventämiseen", "Elämää vähemmistössä", "Eväitä jatkoon" ja "Kokemusasiantuntijoiden puheenvuorot." Eli jos tällaiset aiheet kiinnostavat, kannattaa käydä tutustumassa! Erityisesti kokemusasiantuntijoiden kertomukset ovat kiinnostavia ja tuovat asioita ehkä konkreettisemmin esiin, kuin asiantuntijoiden ohjeet.

6 kommenttia:

  1. Oletko jo nähnyt tämän gallupin?

    https://oikeamedia.com/o1-143911

    Tällaisia uutisia lukiessa tulee kyllä vaan niin surullinen ja lohduton olo sateenkaarivähemmistöjen puolesta :(.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, valitettavasti. Translasten ja - nuorten perheet ry on käynyt sähköpostikirjeenvaihtoa Taloustutkimuksen kanssa, mutta he eivät myönnä toimineensa epäeettisesti. Tilaaja päättää kysymykset.

      Poista
  2. Miten Translasten ja -nuorten perheet epäilee Taloustutkimuksen (tai kysymyksen asettajien) toimineen epäeettisesti?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siten, että tutkimuksen kysymykset olivat harhaanjohtavia ja perustuivat mielikuville, ei faktoille. Tällainen tutkimustulos vahvistaa vääriä mielikuvia vähemmistöstä.

      Poista
    2. Miten tutkimuksen kysymykset olivat harhaanjohtavia ja perustuivat mielikuville eivätkä faktoille? Miten tutkimuksen kysymykset olisi pitänyt muotoilla toisin, jotta niiden avulla olisi saatu todenmukaista tietoa ihmisten käsityksistä? Siis minkälaisia kysymyksiä tarkalleen ottaen olisi pitänyt esittää.

      Poista
    3. Vastaan nyt vain lyhyesti, koska nämä kommentit eivät liity tähän blogikirjoitukseen, jonka alla tätä keskustelua käydään. Kirjoitan ehkä oman postauksen tästä keissistä myöhemmin.

      "Miten tutkimuksen kysymykset olivat harhaanjohtavia ja perustuivat mielikuville eivätkä faktoille?" Siten, että kysymyksissä sekoitettiin juridinen ja lääketieteellinen sukupuolen korjaus (ja puhuttiin sukupuolenvaihdosta) sekä alaikäisten kohdalla kysymykseen yhdistettiin asia, jota translain uudistamisessa ei tavoitella. Kysymyksillä ei siis saatu vastausta siihen, miten ihmiset suhtautuvat translain uudistamiseen. Kysymyksillä saatiin vastaus siihen, miten ihmiset suhtautuvat Aito Avioliitto ry:n käsitykseen translain uudistamisesta, ja tämä käsitys on aivan väärä. Tutkimustuloksella voi siis pyyhkiä p....ttä.

      Poista

Kommentoi harkiten, kiitos!