lauantai 22. kesäkuuta 2019

Hyvät ja huonot (trans)uutiset

Juhannuksen ratoksi koostin transsukupuolisuutta käsittelevän uutiskatsauksen.

Skotlannissa ollaan uudistamassa sukupuolen muuttamista koskevaa lakia, "Gender Recognition Act", kuten Suomessakin. Eilen uutisoitiin, että lakimuutos ei etene vielä päätöksentekoon, koska halutaan saavuttaa selkeämpi yhteisymmärrys. Tavoitteena on kuitenkin, että sukupuolen voi vaihtaa omalla ilmoituksella, ja kolmas sukupuoli virallistetaan. Myös Englannissa ja Walesissa vastaava lakiuudistus on kohdannut vastatuulta.


Homoihin ja transsukupuolisiin kohdistuneet viharikokset ovat lisääntyneet Englannissa ja Walesissa. Homofobiset ja transfobiset viharikokset, mukaan lukien vainoaminen, häirintä ja väkivaltaiset hyökkäykset, ovat yli kaksinkertaistuneet Englannissa ja Walesissa viiden vuoden aikana. Nousu voi johtua siitä, että rikoksia raportoidaan entistä herkemmin, mutta viharikokset ovat myös selvästi kasvaneet oikeistopopulismin kasvun myötä.

Islannissa translain uudistus hyväksyttiin, mutta intersukupuolisten asemaa ei vielä muutettu. Alle 18-vuotiaat voivat uuden lain myötä korjata sukupuolensa ja vaihtaa nimensä vanhempien suostumuksella. Alaikäinen, jonka vanhemmat eivät anna tähän suostumustaan, voi hakea muutosta erityisen komitean kautta. Islannissa lakimuutos ei herättänyt juurikaan vastustusta, toisin kuin Britanniassa.

Presidentti Donald Trumpin hallinto ehdottaa sukupuoli-identiteetin perusteella tapahtuvan syrjimiskiellon poistamista sairaanhoidosta ja sairausvakuutuksista. The New York Times uutisoi, että tämä tarkoittaisi terveydenhoidossa sitä, että lääkärit ja muu henkilökunta voisivat kieltäytyä hoitamasta transsukupuolisia, ja vakuutusyhtiöt voisivat kieltäytyä myöntämästä sairausvakuutusta transsukupuolisille.

Transsukupuolisten murhat ovat herättäneet huolta Yhdysvalloissa. Erityisesti värilliset trans-naiset ovat yliedustettuina. FBI tutkii asiaa.

Antropologian tohtori Alice Roberts ilmoitti, että pitää lomaa Twitteristä kohtaamansa vihan vuoksi. Roberts on twiitannut sukupuolen moninaisuudesta ja binäärisen sukupuolikäsityksen virheellisyydestä.

Mastercard sallii valitun nimen käyttämisen luottokorteissa transsukupuolisille asiakkailleen. Muutoksen toteuttamisen lisäksi yhtiö kehottaa muitakin alalla toimivia seuraamaan heidän perässään, jotta ihmiset voivat toteuttaa todellista identiteettiään. Hatunnosto sille!

Maailman terveysjärjestö WHO poisti transsukupuolisuuden diagnoosin mielenterveyden häiriöistä viimeisimmässä maailmankokouksessaan.

Teollisen muotoilun opiskelija Miles Kilburn suunnitteli uudenlaisen binderin, joka mahdollistaa taukojen pitämisen bindaamisesta riisumatta vaatteita. Binderi myös hengittää paremmin kuin perinteiset mallit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi harkiten, kiitos!