keskiviikko 3. heinäkuuta 2019

Helsinki Priden jälkitunnelmissa: transsukupuolisuus on osa luonnon monimuotoisuutta

Osallistuin viime viikonloppuna Helsinki Pride -kulkueeseen ja puistojuhlaan yhdessä transpoikani kanssa. Hän kulki enimmäkseen seurustelukumppaninsa kanssa. Minä marssin Translasten ja -nuorten perheet ry:n bannerin alla ja kannoin banneria itsekin jonkin matkaa. Tunsin ylpeyttä kulkiessani juuri siinä joukossa, kantaessani translipun värejä toistavaa suurta banneria, jossa julistettiin yhdistyksen antavan apua ja tukea translapsille ja -nuorille. Yleisö katseli meitä ja suuri osa heistä hymyili, jotkut jopa hurrasivat ja taputtivat juuri meille! Se tuntui todella hyvältä.

Keskustelu alaikäisistä transihmisistä on useimmiten varovaista, vähättelevää tai epäilevää.

Minä en ole varovainen, enkä vähättele tai epäile. Minä haluan tuoda esiin sen, että translapsi tai -nuori usein tietää sukupuolensa aivan yhtä varmasti, kuin kuka tahansa toinen samanikäinen. Joskus jopa varmemmin, koska hän on pohtinut sukupuoltaan varmasti enemmän, kuin sellainen, joka ei koe ristiriitaa sukupuolensa ja kehonsa välillä. Siksi olikin ilahduttavaa lukea paikallislehdestä lastenkirurgian erikoislääkäri Mika Venhosen kommentteja translain uudistuksesta ja ikärajoista. Hänen mielestään 18 vuoden ikäraja on liian korkea, sillä moni kokee sukupuolensa toisin jo 10 - 12-vuotiaana.
"Suomalaisessa mentaliteetissa ajatellaan, että nuorten täytyy aika ajoissa olla itsenäisiä ja pärjätä omillaan. Sitten näissä asioissa halutaan ottaa nuorilta pois kokemus siitä, että he olisivat oman elämänsä suhteen riittävän hyviä asiantuntijoita."
Katsoin juuri Areenasta dokumentin "Väärässä vartalossa", jossa irlantilainen tv-toimittaja Vogue Williams tutustuu ihmisiin, jotka kokevat olevansa väärässä kehossa. Siinä eräs transmies kertoi taiteilijaäitinsä sanoneen pojalleen, että transihmiset ovat vain yksi väri lisää elämän väripaletissa. Se oli mielestäni kauniisti ja hyvin sanottu. Ajatus, että transsukupuoliset ovat luonnollinen osa ihmisyyttä, on minusta oikea, ja se tuli ilmi myös tuossa dokumentissa.

Sama ajatus tulee ilmi myös Scientific American -julkaisussa, jossa neurotieteen tohtorikoulutettava  Simón D Sun todistaa, että sukupuoli on tieteen perusteella kaikkea muuta kuin binäärinen. Hän päättää blogikirjoituksensa seuraaviin sanoihin, joihin itse yhdyn sataprosenttisesti:
"Vaikka tämä katsaus on pieni, tiede on selkeää ja vakuuttavaa: sukupuoli ei ole binääri, transsukupuoliset ovat todellisia. On aika tunnustaa tämä. Henkilön sukupuoli-identiteetin määrittäminen käyttämällä asiayhteydestä irrallisia "faktoja" on epätieteellistä ja epäinhimillistävää. Trans-kokemus tarjoaa olennaisia näkemyksiä sukupuolen tieteestä ja osoittaa tieteellisesti, että harvinaiset ja epätyypilliset ilmiöt ovat elintärkeitä elävien järjestelmien, eli elämän, onnistumiselle. Myös tieteellinen tavoite on parempi, kun se on osallistavampi ja monipuolisempi. Joten riippumatta siitä, mitä tietoviisaat, poliitikot tai nettitrollit sanovat, transihmiset ovat välttämätön osa elävää todellisuuttamme.

Transsukupuoliset ihmiset edustavat monimutkaisuutta ja monimuotoisuutta, jotka ovat elämän, evoluution ja itse luonnon peruspiirteitä. Se on tosiasia."

Palaan vielä dokumenttiin "Väärässä vartalossa". Siinä eräs trans-aktivisti toteaa, että parinkymmenen vuoden päästä ihmettelemme, miksi ihmeessä trans-asiasta nostettiin aikanaan niin suuri haloo. Hän tarkoittaa, että tulevaisuudessa suhtaudumme asiaan luonnollisemmin kuin nyt. Homojen ja lesbojen hyväksyntä ja ihmisoikeudet ovat paremmalla tolalla nyt kuin parikymmentä vuotta sitten. Näin tulee käymään myös transsukupuolisten kohdalla.

Arvostettu tiedejulkaisu Nature julistaa pääkirjoituksessaan, että se tukee Pride-aatetta myös tieteen tekemisessä:
"Pelkääminen ja itsensä piilottaminen vahingoittaa yksilöitä. Se, että estetään ihmisiä tekemästä parasta mahdollista tiedettä tai heidät jätetään ulkopuolelle, vahingoittaa kaikkia. Tutkijoiden tulisi kaikkialla tukea kansainvälistä "LGBTQ+ -ihmiset tiede-, teknologia-, insinööri- ja matemaattisilla aloilla" -päivää, ja tutkimusorganisaatioiden tulee jatkaa hallitustensa lobbaamista osallistavampaan lainsäädäntöön."
"Tutkijoiden ei koskaan pidä joutua ajattelemaan, että seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuolen piilottaminen olisi ratkaisu."
Transsukupuolisten hyväksyminen luonnollisena ja tärkeänä osana ihmisyyttä ja yhteiskuntaa hyödyttää meitä kaikkia, sillä kiusatut ja hylätyt eivät tuota yhteiskunnalle mitään.

Peace, Love, Pride!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi harkiten, kiitos!