torstai 22. lokakuuta 2020

Transsukupuolisuuden depatologisointi

Otsikon sanahirviö tarkoittaa sitä, että transsukupuolisuus ei ole sairaus tai diagnoosi. Aiemmin tällä viikolla vietettiin kansainvälistä transsukupuolisuuden depatologisoinnin päivää. TGEU:n sivuilla on tästä lisätietoa, josta nostan nyt joitakin asioita esiin. (TGEU = Transgender Europe)


Patologisointi sisältää kaikki lääketieteelliset, sosiaaliset ja oikeudelliset prosessit, joissa transihmisten identiteetti käsitetään häiriönä. Täydellinen depatologisointi tarkoittaisi sitä, että transihmisiä ei enää pidetä sairaina eikä kohdella sellaisina. Depatologisointi menee paljon pidemmälle kuin transsukupuolisuuteen liittyvien kategorioiden poistaminen lääketieteellisistä tilastotiedoista. Se kattaa laajan joukon sosiaalisia ja oikeudellisia muutoksia, joiden avulla transihmiset voivat itse päättää sukupuolestaan, tulla laillisesti tunnustetuiksi ja käyttää vapaasti oikeuksiaan. WHO julkaisi ICD-11-tautiluokituksen vuonna 2018, ja sen käyttöönottoa Suomessa on valmisteltu. Lääkärilehden artikkelin mukaan sen arvellaan tulevan käyttöön vasta kun sote-uudistus on tehty. Tällä hetkellä Suomessa ja monessa muussa maassa on käytössä ICD-10-luokitus. Sen mukaisesti esimerkiksi suurimmassa osassa terveyskeskuksista lääkärit kirjaavat käyntisyyt ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos laatii kuolinsyytilastot. ICD-11:ssä transsukupuolisuus ei ole enää mielenterveyteen liittyvä sairaus, vaan sukupuoliristiriita, ja se on liitetty seksuaaliterveyteen. Transsukupuolisuus on siis uuden tautiluokituksen mukaan de-psyko-patologisoitu eli poistettu mielenterveyteen liittyvistä sairauksista. 

Kun transsukupuolisuus ei ole enää sairaus, sen tulee vaikuttaa myös lainsäädäntöön siten, että sukupuolen juridinen korjaaminen on mahdollista ilman lääketieteellistä diagnoosia. Tällä hetkellä se on mahdollista ainakin Argentiinassa, Irlannissa, Maltalla, Norjassa, Tanskassa, Portugalissa, Ranskassa ja Islannissa. 

Sukupuolta korjaaviin hoitoihin pääsy helpottuu, kun transsukupuolisuus ei vaadi pitkää lääketieteellistä tutkimusvaihetta ja diagnoosia. Maltalla ja Tanskassa tämä on jo todellisuutta. Malta on myös ainoa Euroopan maa, joka on kieltänyt sukupuoli-identiteetin eheytysterapian. Useimmissa maissa transterveydenhoitoon varatut resurssit ovat pieniä, ja yhdessä patologisoinnin (eli portinvartijuuden) kanssa ne luovat epäinhimillisen pitkiä jonoja tutkimuksiin ja hoitoihin. 


Depatologisointi vaikuttaa myös ihmisten asenteisiin. Kun transsukupuolisuus ei ole mielenterveyden sairaus, muut ihmiset eivät näe ja kohtele heitä sairaina. Tällöin transfobiset asenteet ja käyttäytyminen vähenevät ja transihmisten mielenterveys paranee.

TGEU julkaisi Instagram-tarinoissaan loistavat asiaa selventävät kuvat, jotka suomennan tässä. 





Depatologisointi vs. patologisointi.


Identiteettisi on vain sinun identiteettisi vs. identiteettisi on diagnoosi.



Sanasi riittää oikeuksiesi saavuttamiseen vs. tarvitset psykiatrisen arvion oikeuksiesi saavuttamiseen.




Valta sukupuoli-identiteettiisi ja kehoosi on sinulla itselläsi vs. tämä valta on otettu sinulta pois.


Sinun terveydestäsi huolehditaan vs. olet peloissasi ja sinua kohdellaan väärin ja nöyryytetään.


Yhteiskunta kunnioittaa ja arvostaa transihmisiä vs. sosiaaliset ennakkoluulot transihmisiä kohtaan vahvistuvat.



Suomessa PALKOn vastikään julkaistut hoitosuositukset eivät ole huomioineet tätä kehitystä vielä, mutta toivottavasti ne uusitaan välittömästi ICD-11:n käyttöönoton yhteydessä. Translain uudistamistyö on ollut käynnissä useita vuosia, ja tänään julkaistu 50 järjestön allekirjoittama kannanotto translain pikaisen uudistamisen puolesta kiinnittää huomiota siihen, että lain uudistaminen on erittäin tärkeää ja sen tulisi ottaa huomioon myös alaikäiset. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi harkiten, kiitos!