sunnuntai 26. tammikuuta 2020

Ihmisen evoluutiosta, biologiasta ja sukupuolisuudesta, ihmisoikeuksista ja translain muutoksen tarpeesta

Olen kuunnellut äänikirjana teoksen "Homo sapiens - Ihmisen lyhyt historia". Hyvin mielenkiintoinen, kokonaisvaltainen, evoluution näkökulmasta kirjoitettu katsaus ihmisen historiaan. Pohdin hieman otsikon teemoja kyseisen äänikirjan sekä edellisten kirjoitusteni aiheena olevan, translasten historiasta kertovan kirjan pohjalta. Tämä teksti on taas silkkaa tajunnanvirtaa, mutta ehkä siitä jotain tolkkua saa, toivon.

Intersukupuolisuutta on tavattu sanoa sukupuolen kehityshäiriöksi. Kuten translasten historiasta kertova kirja toteaa, intersukupuolisuus ei ole kehityshäiriö. Se on ihmisen luonnolliseen vaihteluun ja monimuotoisuuteen kuuluva ilmiö. Evoluutioon ja biologiaan kuuluvat monimuotoisuus ja mutaatiot. Kaikki eliölajit ovat siinä mielessä evolutionaarisesti samanlaisia, että monimuotoiset eliölajit kestävät paremmin ja kukoistavat.

Intersukupuolisten osuus väestöstä (arviolta 1,7%) on parhaan saatavilla olevan tutkimuksen mukaan suunnilleen yhtä suuri kuin punatukkaisten (1-2%). Sanooko joku punatukkaisia hiustenväriltään kehityshäiriöksi? Transsukupuolisia on joidenkin arvioiden mukaan jopa 5 % (mukaanlukien muunsukupuoliset / sukupuoleen kuulumattomat) väestöstä. Heitä voi siis olla enemmän kuin intersukupuolisia. Miksi heitä kutsutaan häiriöiksi tai epänormaaleiksi?  Transihmiset kuuluvat myös ihmislajin luonnolliseen monimuotoisuuteen.

Inter- ja transsukupuoliset ovat biologisesti täysin normaaleja ihmisiä. Heitä on aina ollut ihmisten joukossa, he syntyvät aivan luonnollisina tähän maailmaan. Biologia on luonut heidät. Heidän kohtelunsa epänormaaleina on ihmisen luoman kulttuurin seurausta. Siksi minusta on huvittavaa, jos sukupuolen moninaisuutta kritisoivat ihmiset vetoavat biologiaan ja biologiseen sukupuoleen "ainoana luonnollisena totuutena".
(Tähän voi tulla kommentteja, että onhan myös synnynnäisesti sokeita / kuuroja / jalattomia ihmisiä, eikä heitä pidetä normaaleina. Tämän edellä esittämäni logiikan mukaisesti nämäkin ihmiset ovat normaaleja, biologisia ihmisiä. Heidänkin vajavaisuutensa osoittaminen on kulttuurin aikaansaama.)

Monet "sukupuolikriittiset" sanovat, että intersukupuolisuus on ihan eri asia kuin transsukupuolisuus. Näin voi kehollisessa mielessä sanoa, mutta on niissä myös paljon yhtymäkohtia, kuten yhteistä historiaa, jonka äskettäin referoimani kirja todistaa. Siksi käytän tässä kirjoituksessani myös intersukupuolisuutta esimerkkinä. Mm. Harry Benjamin on sanonut, että kaikki ihmiset ovat oikeastaan intersukupuolisia; yksilöllisiä ja monimutkaisia sekoituksia uroksen ja naaraan piirteitä, kukaan ei ole sataprosenttisesti uros tai naaras.

Sukupuolikriittiset sanovat, että biologista sukupuoltaan ei voi muuttaa. Transmies on biologisesti nainen, ja transnainen on biologisesti mies, ja nämä ovat "biologisia faktoja". Mutta ovatko ne? Kun ihminen korjaa sukupuolensa, hänen sukupuolen ilmaisunsa ja jotkut sekundaariset sukupuolipiirteensä muuttuvat. Myös hänen hormonitasonsa muuttuvat, sen seurauksena jopa luuntiheys muuttuu. Leikkauksilla voidaan muuttaa sukupuolielimiä. Myös monen intersukupuolisen "kehittymätön sukupuoli" on korjattu leikkauksella - väitetäänkö, että heidän biologinen sukupuolensa ei ole muuttunut? Kromosomit eivät kuitenkaan muutu millään toimenpiteellä. Voidaanko tähän perustuen sanoa, että biologinen sukupuoli ei muutu? Mikä määrittää ihmisen sukupuolen? Jos kromosomit määrittävät ihmisen sukupuolen, miksi syntyneen lapsen sukupuolta ei määritellä kromosomien perusteella?

Valtaosalla ihmisistä on 46 kromosomia, joista kaksi on sukukromosomia. Sukukromosomisto XX liitetään naisiin ja sukukromosomisto XY miehiin. Erilaisia sukukromosomiyhdistelmiä on kuitenkin olemassa lukuisia muitakin, esimerkiksi X ja XXY. Erilaiset sukukromosomiyhdistelmät eivät välttämättä ”näy” mitenkään. Esimerkiksi läheskään kaikki XXY-kromosomiston omaavat ihmiset eivät välttämättä tiedä, että heillä on niin sanotusti ylimääräinen X-kromosomi. Sukukromosomisto voi myös olla mosaiikkinen. Se voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että ihmisellä on osassa soluja kromosomit XX ja osassa soluja kromosomit XY. On myös olemassa ihmisiä, joilla on XX-kromosomit, jotka kuitenkin ovat ulkoisesti miehiä, ja päinvastoin. Näiden ihmisten määrää ei tiedetä, koska kromosomeja ei yleensä tutkita ilman syytä. 
(Tähän voi tulla kommentteja, että ainoastaan XX- ja XY-kromosomiston omaavat ihmiset voivat lisääntyä luonnollisesti. Myönnän tämän, vaikka se ei täysin pidäkään paikkaansa. Kaikki tällaisen kromosomiston omaavat miehet ja naiset eivät ole lisääntymiskykyisiä. Lisään myös, että lisääntymiskyky ei ole yhtä kuin normaali. Lajien biologinen tarkoitus ei ole ainoastaan lisääntyminen, vaikka näin usein väitetään. Useiden lajien keskuudessa esimerkiksi tavataan homoseksuaalisuutta, ja se on ihan yhtä luonnollista kuin lisääntyminen. Myöskään seksi ei ole pelkästään lisääntymistä varten. Me emme ole olemassa pelkästään lisääntymistä varten.)

Koska biologinen sukupuoli ei yksiselitteisesti määrity kromosomien kautta, jotka eivät tietenkään muutu kun ihminen transitioituu, niin väite "biologista sukupuolta ei voi vaihtaa" ei ole fakta. (Oikea termi on korjata, huom.) Siksi väitän, että se on sellaisen ihmisen puhetta, joka ei A) biologiaa ymmärrä tai B) halua ymmärtää. Tämän ajatuksen B taustalla todennäköisimmin on halu kieltää transsukupuolisuuden luonnollisuus, tai pelko siitä, että vähemmistöjen oikeuksien parantaminen heikentää enemmistön oikeuksia. Tai ehkä molemmat: koska pelätään omien oikeuksien heikentymistä, dehumanisoidaan vähemmistö, jotta sen oikeuksien parantaminen ei olisi yhtä tärkeää.

Ymmärrän toki senkin näkökulman, että on aidosti huolissaan enemmistön oikeuksista, kun vähemmistöjen oikeuksia parannetaan, ja että joku voi olla tästä huolissaan ilman dehumanisointia, vähättelyä, pelkoa tai vihaa transihmisiä kohtaan. Näiltä ihmisiltä kuitenkin tuntuu usein puuttuvan ymmärrys kaikesta siitä itselle näkymättömästä syrjinnästä, syrjinnän pelosta ja yksinkertaisesti arjen sujumisen vaikeuksista, eli vähemmistöstressistä, jota vähemmistöt kohtaavat. Tästä pitäisi puhua ja kirjoittaa paljon nykyistä enemmän, vaikka se sitten aiheuttaakin vastareaktiona "tästä puhutaan jo ihan liikaa" ja "tämä vain vahvistaa ennakkoluuloja ja vastenmielisyyttä"-kommentteja. Ja nimenomaan vähemmistöjen itsensä täytyy siitä puhua. Minä ja muut kaltaiseni emme voi sitä uskottavasti tehdä, koska emme sitä koe.

Tästä pääsen ihmisoikeuksiin ja translain muutoksen tarpeeseen. Ihmisoikeudet ovat abstrakti käsite. Ne eivät ole mitään konkreettista, käsinkosketeltavaa, vaikka ne voidaan paperille kirjoittaa. Ne ovat siis olemassa vain ihmisten mielikuvituksessa (tästä puhuttiin kirjassa "Ihmisen lyhyt historia"). Ihmisillä on yhteisiä kuvitelmia, joiden pohjalta voidaan tehdä yhteistyötä ja menestyä. Niihin uskominen on jokaisen ihmisen itse päätettävissä. Valtiot ovat kuitenkin sitoutuneet noudattamaan ihmisoikeuksia. Niitä noudattamalla voidaan varmistaa ihmisarvoinen ja turvattu elämä kaikille valtion kansalaisille. Ihmisten ainutlaatuinen kyky tehdä yhteistyötä on ihmislajin suurimpia saavutuksia ja evolutionaarisen kukoistuksen avain. Yhteiset sopimukset ovat juuri tätä yhteistyötä.

Entäpä alaikäiset transsukupuoliset? Valtioneuvoston julkaisu intersukupuolisten oikeuksien toteutumisesta Suomessa kertoo, mitä ovat lasten oikeudet. "Kaikki perus- ja ihmisoikeudet kuuluvat yhtäläisesti myös lapsille. Tärkein lasten ihmisoikeuksia suojaava sopimus on YK:n lapsen oikeuksien yleissopimus (SopS 59/1991 ja 60/1991), jonka Suomi on saattanut voimaan vuonna 1991. Myös kaikissa muissa ihmisoikeussopimuksissa taatut oikeudet kuuluvat yhtäläisesti myös lapsille. Lapsen oikeuksien sopimuksen sisältö voidaan tiivistää kolmeen eri teemaan. Ensiksi, lapsella on oikeus erityiseen hoivaan ja suojeluun esimerkiksi syrjintää ja hyväksikäyttöä vastaan (protection). Toiseksi, lapsella on oikeus lapselle erityisiin etuihin ja palveluihin, kuten koulutukseen ja terveydenhuoltoon (provision). Kolmanneksi, lapsella on oikeus ilmaista mielipiteensä ja osallistua itseään koskevaan päätösten tekoon (participation)."

"Lapsen oikeuksien sopimuksessa lapsille taatut ihmisoikeudet, kuten oikeus yksityisyyteen ja keholliseen koskemattomuuteen eivät kuitenkaan ala vasta sitten, kun lapsi pystyy ilmaisemaan omaa suostumustaan tai tahtoaan. Lapsen oikeuksien sopimusta valvova komitea on erikseen korostanut myös pikkulasten olevan kaikkien lapsen oikeuksien yleissopimuksen mukaisten oikeuksien haltijoita. Komitea on painottanut, että varhaislapsuus on kriittinen ajanjakso näiden oikeuksien toteutumisen kannalta erityisesti siksi, että lasten varhaisimmat vuodet luovat perustan heidän ruumiilliselle ja henkiselle terveydelleen, emotionaaliselle turvallisuudelleen ja henkilökohtaiselle identiteetilleen."

Huomatkaa, että tässä mainitaan myös henkilökohtainen identiteetti ja emotionaalinen turvallisuus. Onko vanhemmalla oikeus kiistää sukupuoltaan epätyypillisesti ilmaisevan lapsen sukupuoli-identiteetti? Onko vanhemman rakkaus tällöin emotionaalisesti turvallista?

"Lapsen oikeuksien sopimuksen (3 artikla 1.kohta) mukaan kaikissa lasta koskevissa toimissa ja päätöksissä on ensisijaisesti otettava huomioon lapsen etu. Lapsen etu ei ole vain yksi päätöksenteossa huomioon otettava seikka, vaan periaate, joka on korkeammalla sijalla päätösharkinnassa kuin esimerkiksi vanhempien tai ”suuren yleisön” etu. Velvoite koskee viranomaisia, lainsäätäjiä, tuomioistuimia ja kaikkia muita lapsen kanssa toimivia, kuten vanhempia ja muita huoltajia."

Huomatkaa: lapsen etu on korkeammalla sijalla päätösharkinnassa kuin esimerkiksi vanhempien tai suuren yleisön etu. Vanhempien elämänkatsomuksella  tai yhteiskunnan normatiivisuudella ei ole yhtä suuri painoarvo kuin lapsen edulla.

"Itsemääräämisoikeus on käsitteenä monipuolinen ja se kiinnittyy useisiin perustuslaissa (731/1999) taattuihin perusoikeuksiin, kuten henkilökohtaiseen vapauteen ja koskemattomuuteen (7 §) sekä yksityiselämän suojaan (10 §), jonka piiriin kuuluu yksilön oikeus määrätä itsestään ja ruumiistaan. Myös lapsilla on itsemääräämisoikeus. Heidän tulee YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen (12 artikla) ja perustuslain (6 §) mukaan saada vaikuttaa itseään koskeviin asioihin kehitystään vastaavasti."

"Itsemääräämisoikeuden käyttö edellyttää kompetenssia, eli kykyä tehdä itsenäisesti päätöksiä saatavilla olevan informaation perusteella ja kykyä ymmärtää päätöstensä seuraukset. Itsemääräämisoikeudessa on siis kyse tietoisesta suostumisesta tai kieltäytymisestä. Lapsen itsemääräämisoikeutta tarkasteltaessa on siis keskeistä ottaa huomioon lapsen kehittyvät valmiudet ja hänen oikeutensa ikänsä ja kehitystasonsa mukaisesti saada osallistua häntä koskevaan päätöksentekoon."

Minusta murrosikäisellä pääsääntöisesti on jo kyky ymmärtää päätöstensä seurauksia, jos hän saa kaiken tarvittavan tiedon päätöksenteon pohjaksi. Tätä on toki tapauskohtaisesti aina harkittava, eivätkä päätökset tietenkään ole helppoja. Päätöksille on myös annettava aikaa.

USAssa ollaan useissa osavaltioissa tekemässä lakimuutoksia, jotka kriminalisoivat alle 18-vuotiaille annettavat hormonaaliset transitiohoidot. Tämä on selkeässä ristiriidassa yllä kuvattujen lasten oikeuksien kanssa, sekä maailman johtavien transsukupuolisten hoitoja kehittävien tahojen suosituksien kanssa. Suomessakaan ei noudateta näitä suosituksia täysimääräisesti. Tähän on saatava muutos.

Intersukupuolisten lasten hoitokäytännöt alkoivat kehittyä 1900-luvun alussa, kuten edellisessä kirjareferoinnissani toin esiin. Siteeraan lisää jo yllä mainittua Valtioneuvoston julkaisua, jossa aiheesta myös kirjoitettiin:
"Tämän kehityksen pääpiirteiden ymmärtäminen auttaa hahmottamaan sitä, miksi intersukupuolisuus edelleen lääketieteessä määritellään häiriöksi. Lisäksi se selventää sitä, miksi sairaudeksi luokittelu ja siitä seuraavat lasten sukupuolipiirteisiin kajoavat toimenpiteet ovat ihmisoikeusnäkökulmasta ongelmallisia. Hoitokäytäntöjen historian pääpiirteiden hahmottaminen tekee myös näkyväksi sen, kuinka paljon tietoisuus sukupuolesta, sukupuolirooleista, sukupuoli-identiteetistä ja lapsen oikeuksista on viime vuosikymmenien aikana lisääntynyt."

"Sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa intersukupuolisiin lapsiin kohdistuvien kirurgisten toimenpiteiden kehittämisen taustalla on ollut pohdinta siitä, minkä sukupuolipiirteiden perusteella syntyvän lapsen sukupuoli tulisi määrittää silloin, kun määritys tytöksi tai pojaksi ei ulkoisten sukuelinten perusteella olisi ilmeistä. Viime vuosisadan alussa lääketieteen piirissä ajateltiin, että lapset, joiden sukupuolikehitys poikkeaisi tavanomaisesta, kärsisivät stigmasta, sosiaalisesta eristämisestä ja seksuaalisuuteen liittyvistä vaikeuksista. Heidän myös ajateltiin tulevan vanhempiensa torjumaksi. Tuolloin ajateltiin myös, että “väärässä” sukupuolessa elävistä lapsista tulisi homoseksuaaleja. Homoseksuaalisuus oli 1900-luvun alkupuolella Euroopassa ja Yhdysvalloissa edelleen rikos."

"Hoitokäytännöillä oli kuitenkin kolme teoreettista tavoitetta. Niillä haluttiin tukea valitun sukupuolen mukaista hoitoa ja kasvatusta; mahdollistaa penis-vagina-penetraatio ja vähentää lapsen ahdistusta, jonka ajateltiin johtuvan hänen tavanomaisesta poikkeavasta sukupuolikehityksestään. Sittemmin ymmärrys lapsen oikeuksista ja lapsen ensimmäisten elinvuosien tärkeydestä hänen terveydelleen, emotionaaliselle turvallisuudelleen ja henkilökohtaiselle identiteetilleen on merkittävästi lisääntynyt. Lapsen ensimmäiset elinvuodet ovat keskeisiä lapsen ja hänen vanhempansa tai muun hoitajan välisen kiintymyssuhteen muodostamiselle. Se, että lapsi tänä aikana joutuu eroon hoitajistaan ja läpikäymään kirurgian, joka jo itsessään voi aiheuttaa kipuja ja komplikaatioita, voi aiheuttaa lapselle trauman. Trauma voi oireilla esimerkiksi kehollisesti riippumatta siitä, muistaako lapsi tapahtunutta aktiivisesti vai ei. Myös sukupuoli-identiteetin ymmärretään nykyään olevan jokaisen ihmisen oma sisäinen kokemus, jota ei ulkopuolelta voi määritellä."

Huomatkaa. Sukupuoli-identiteetti on jokaisen ihmisen oma sisäinen kokemus, jota ei ulkopuolelta voi määritellä.

"Teknologisen kehityksen myötä on esimerkiksi pyritty tarkemmalla analyysillä arvioimaan lapsen tuleva sukupuoli-identiteetti paremmin, jotta sukupuolipiirteitä muokkaavat leikkaukset ja hoidot menisivät harvemmin ”väärin”. Toisaalta on pyritty kehittämään uusia kirurgisia menetelmiä, jotta leikkauksista aiheutuvat haitat olisivat vähäisempiä. Mitään varmaa tietoa lapsen tulevasta sukupuoli-identiteetistä ei kuitenkaan syntymän hetkellä pystytä koskaan antamaan. Todennäköisyys sille, että intersukupuolinen lapsi haluaa myöhemmin korjata sukupuolensa toiseksi, kuin mikä hänelle syntymässä valitaan, vaihtelee yhdestä prosentista aina 50 prosenttiin. Tämän hetkisen tiedon mukaan asiaan vaikuttaa esimerkiksi se, mikä intersukupuolisuuden muoto on kyseessä."

"Kriittisesti intersukupuolisten lasten hoitoihin suhtautuvat toimijat ovat puolestaan argumentoineet, että hoitojen hyötyjä koskevan selkeän tutkimusnäytön puuttuessa älä vahingoita -periaate (primum non nocere) nousee merkityksessä. He ovat myös korostaneet sitä, että lapsen syntymän hetkellä tehtävä päätös hänen sukupuolestaan on aina vain arvaus. Ihmisoikeustoimijoiden mukaan mitään peruuttamattomia ja terveydellisesti tarpeettomia operaatioita ei tule tehdä tämän arvauksen pohjalta. Yleiskommentin mukaan haitallisten käytäntöjen taustalla vaikuttavat yleensä stereotyyppiset biologiseen ja sosiaaliseen sukupuoleen perustuvat sukupuoliroolit."

Huomatkaa. Lapsen syntymän hetkellä tehtävä päätös hänen sukupuolestaan on aina vain arvaus.
(EDIT. 27.1.2020: Tähän voi tulla kommentteja, että "hoitojen hyötyjä koskevan selkeän tutkimusnäytön puuttuessa älä vahingoita -periaate nousee merkityksessä" tulee tulkita nimenomaan niin, että alaikäisille ei voida hormonihoitoja myöntää. Hormoniblokkeri- ja hormonikorvaushoitojen hyödyt transnuorille on kuitenkin tutkimuksissa osoitettu, ja kansainväliset suositukset suosittelevat niitä.)

"Intersukupuolisuutta on pitkään käsitelty vain lääketieteen piirissä ja lääketieteen vaikutus kuuluukin edelleen tavassa, jolla intersukupuolisuus määritellään ja jolla siitä keskustellaan. Intersukupuolisuudesta puhuttaessa painotetaan biologiaa ja intersukupuolisten ihmisten kehoja, jotka jollain tavoin ”poikkeavat naisen tai miehen kehosta”. Kriittisesti näitä puhetapoja tarkastellessa huomaa, että niissä ongelma paikannetaan intersukupuoliseen yksilöön. Huomio ei täten kiinnity yhteiskuntaan, joka ei pysty ymmärtämään sukupuolen ja kehojen moninaisuutta."

Ja juuri siihen, yhteiskuntaan, huomio on nyt keskitettävä. Kaikki yllä kirjoitettu pätee myös transsukupuolisiin. Biologiassa kaikki kehot ovat luonnollisia. Yhteiskunnassa jotkut kehot ovat epänormaaleja. Muutetaan yhteiskuntaa, muutetaan translakia.




12 kommenttia:

  1. Jos kansainvälinen lääketieteellinen konsensus tukee blokkerihoitojen antamista alle 16-vuotiaalle, miksei tällainen systeemi ole Suomessa jo käytössä? Miksi sellaiset tunnetut lastenpsykiatrit kuten Sven Roman, Christopher Gillberg ja Riittakerttu Kaltiala suhtautuvat asiaan hyvin kriittisesti? Esimerkiksi "maailman johtava transterveydenhuoltojärjestelmä" WPATH ei ole lääketieteellinen järjestö vaan paljon kritisoitu translobbausjärjestö. Koska sinulla ei kuitenkaan ole mitään lääketieteen alan koulutusta, niin millä perustein pidät itseäsi pätevämpänä näissä asioissa kuin vaikkapa Romania tai Gillbergiä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se onkin hyvä kysymys. Suomessa ollaan varovaisia, enkä pidä sitä yleisesti ottaen huonona asiana.

      "World Professional Association for Transgender Health (WPATH) on kansainvälinen, monialainen asiantuntijajärjestö, jonka tehtävänä on edistää näyttöön perustuvaa hoitoa, koulutusta, tutkimusta, oikeuksien ajamista ja kunnioitusta sekä yhteiskuntapolitiikkaa transsukupuolisten ja muunsukupuolisten ihmisten terveydenhoidossa." Lobbausjärjestö? Varmaan näinkin. Paljon kritisoitu? Ehkä, en ole perehtynyt, mutta näyttöön ja vertaisarvioituihin tutkimuksiin perustuvat suositukset ovat minusta oikein hyvä peruste hyvän hoidon suosituksille, joita järjestö on antanut ja päivittää sitä mukaa kun uutta tutkimustietoa saadaan.

      Minulla ei ole lääketieteen alan koulutusta, enkä millään muotoa pidä itseäni pätevämpänä tässä asiassa kuin henkilöt, jotka mainitsit. Hämmentävää, että tulkitset minua näin. Tällä logiikalla voisin kysyä, millä perustein itse pidät itseäsi pätevämpänä kuin WPATH?

      Poista
    2. Kaltialan suhteen viittaan Julmarian blogikirjoitukseen: https://julmaria.wordpress.com/2019/06/06/meidan-pitaa-puhua-laakarista/

      Poista
    3. Missä WPATH on tukenut hormoniblokkereita ja nuorten lasten transitioimista, varsinkin vertaisarvioituihin tutkimuksiin perustuen? Ainakin sen hoitosuositusraportissa, joka on saatavilla monilla erillä kielillä (mm. suomeksi) lukee seuraavaa:

      "Tärkein ero sukupuolidysforiaa kokevien lasten ja nuorten välillä on niiden henkilöiden osuus, joiden dysforia säilyy aikuisuuteen asti. Lapsuudessa koettu sukupuolidysforia ei välttämättä jatku aikuisuuteen asti.v Klinikalle sukupuolidysforian arviointia varten lähetteen saaneiden alle puberteetti-ikäisten lasten (pääasiassa poikien) seurantatutkimuksissa havaittiin pikemminkin, että dysforia säilyi aikuisuuteen ainoastaan 6–23 prosentilla lapsista (Cohen-Kettenis, 2001; Zucker & Bradley, 1995). Näiden tutkimusten pojat identifioivat itsensä aikuisina pikemminkin homoiksi kuin muunsukupuolisiksi (Green, 1987; Money & Russo, 1979; Zucker & Bradley, 1995; Zuger, 1984). Uusimmissa tutkimuksissa, joissa seurattiin myös tyttöjä, aikuisuuteen asti säilyvä sukupuolidysforia oli 12–27 prosentilla tapauksista (Drummond, Bradley, PetersonBadali & Zucker, 2008; Wallien & Cohen-Kettenis, 2008).

      Nuorten sukupuolidysforia näyttää sitä vastoin säilyvän todennäköisemmin aikuisuuteen asti. Muodollisia prospektiivisia tutkimuksia ei ole tehty. Seurantatutkimuksessa tutkittiin kuitenkin 70 nuorta, joilla oli diagnosoitu sukupuolidysforia ja joille oli annettu puberteettia jarruttavia hormoneja. Tutkimuksessa kaikki jatkoivat myöhemmin sukupuolenkorjausprosessia ja aloittivat feminisoivan/maskulinisoivan hormonihoidon (de Vries, Steensma, Doreleijers & CohenKettenis, 2010). "

      Nuorten kohdalla "muodollisia prospektiivisia tutkimuksia ei ole tehty". Nuorten kohdalla tehtyä tutkimusta voidaan kritisoida ainakin verrokkiryhmän puuttumisesta - koska kaikki tutkimukseen osallistuneet 70 nuorta saivat hormoniblokkereita ja jatkoivat myöhemmin muihin hoitoihin, sen perusteella ei voida varmuudella tietää että olisiko näin välttämättä käynyt, mikäli hormoniblokkereita ei olisi käytetty. Tässä tapauksessa hormoniblokkereiden käyttö olisi itsessään ollut transidentiteettiä ylläpitävä tekijä ja ilman niitä se olisi saattanut ainakin osalla tutkituista tapauksista kadota myöhemmin.

      Poista
    4. Julmaria kirjoittaa mm. näin: "Tämän lisäksi Kaltiala-Heino on viimeksi tänä vuonna viitannut pitkäaikaiseen myyttiin siitä, että 80% alaikäisten kokemista sukupuoliristiriidoista ”ratkeaisi itsestään” ja että tämä tarkoittaisi sitä, että 80% translapsista kasvaisi itsestään cissukupuolisiksi aikuisiksi. 80% myytti on sitkeä, mutta se pohjautuu erittäin heikkoon tutkimusnäyttöön. Yleisin tutkimusviittaus ei erotellut sukupuolidysforisia lapsia, sosiaalisesti transitioituneita lapsia tai vain yleisesti sukupuolelle tyypilliseksi oletetusta käytöksellään poikkeavia lapsia toisistaan, vaan luokitteli heidät yhdeksi ryhmäksi. Tämän lisäksi lähes puolia alunperin tutkituista lapsista ei edes tavoitettu jatkotutkimusta varten, joten tutkimus edustaa huonoa tiedettä monelta erin osin. Lisää tästä myytistä ja sen transfobisesta käytöstä voi lukea englanniksi täältä." Viimeinen sana sisältää linkin Brynn Tannehillin kirjoittamaan artikkeliin, joka linkittää itse alkuperäiseen tutkimukseen. Valitettavasti Tannehill taitaa valehdella, sillä alkuperäisessä tutkimuksessa kaikilla tutkituilla lapsilla oli diagnoosi sukupuoli-identiteetin häiriöstä eikä siihen ollut liitetty mukaan muita nk. sukupuolelleen epätyypillisesti käyttäytyviä lapsia ja Julmaria sitten jatkaa tämän valheen levittämistä.

      Eräs toinen linkki Julmarian tekstissä johtaa artikkeliin, jonka mukaan sosiaalisesti transitioituneilla lapsilla ei ole verrokkiryhmää useammin mielenterveysongelmia, mikä Julmarian mukaan puoltaa transition hyötyjä. Tutkimus on kuitenkin vain lyhytaikainen katsaus eikä tutkittuja ole seurattu pitkälle aikuisuuteen tai lääketieteellisten hoitojen aloittamisen jälkeiseen aikaan. On siis olemassa mahdollisuus, että lapsuudessaan onnellista "translapsen" elämää viettäneet saattavat aikuisina katua ja jopa ajautua itsemurhaan, jos tutkimukset transidentiteetin lakkaamisesta 60-90 %:lla lapsista aikuisikään mennessä pitävät paikkaansa. Sitä paitsi tässä tutkimuksessa tutkituilla lapsilla "transitio" tutkittavana ajanjaksona rajoittui uusiin pronomineihin, hiustyyleihin ja vaatteisiin eli kulttuurisidonnaisiin sukupuolistereotypioihin. On ongelmallista, jos lapsen halua poiketa omaan biologiseen sukupuoleensa liitetyistä sukupuolistereotypioista pidetään osoituksena siitä, että hän on oikeasti vastakkaisen sukupuolen yksilö. Silloin koko transsukupuolisuuden konsepti on vain tiukkojen sukupuolistereotypioiden junttaamista lapsiin. Mitä taas tulee translasten ja -nuorten mielenterveysongelmiin, niin pitkäaikaista kliinistä työtä näiden lasten ja nuorten parissa tehneenä Riittakerttu Kaltiala tietää, että nuorten transpoliklinikalle hakeutuneista nuorista 75 %:lla on vakavia mielenterveysongelmia, neurologisia ongelmia kuten autismikirjon häiriöitä tai persoonallisuuden kehityksen häiriöitä. Se on aika paljon enemmän kuin nuorilla keskimäärin.

      Poista
    5. Sitten Julmarian tekstissä on linkki Kristina Olsonin tutkimukseen, jonka tuloksena oli se, että enemmän sukupuolelleen epätyypillistä käytöstä osoittaneet lapset transitioituivat nuorina suuremmalla todennäköisyydellä. Se ei kuitenkaan kerro mitään näiden lasten aikuisuuteen asti kestäneestä transidentiteetistä, nuorena aloitettujen lääketieteellisten hoitojen hyödyistä tai siitä, että sosiaalinen transitio olisi näille lapsille välttämätöntä. Ehkä se olikin vain reaktio ympäristön suvaitsemattomaan asennoitumiseen sukupuolelleen epätyypillistä käytöstä osoittavaan lapseen, joka osoittaa, että esim. hyvin poikamainen tyttö on hyväksytympi poikana kuin tyttönä.

      Linkki Endocrine Societyn artikkeliin ei toimi, joten siitä ei voi sanoa mitään. Loppuosa Julmarian tekstistä on tutkimuksellisesti perustelematonta hänen omista ennakkoasenteistaan heijastuvia antipatioita Kaltialan persoonaa kohtaan, mikä johtuu siitä että Kaltialan näkemykset nyt vaan sattuvat olemaan "vääriä", eli ainakin varovaisia suhteessa vapaamielistä transhoitojen tarjoamista hyvin nuorille ihmisille tarjoavaan linjaan.

      Kaltiala on Twitterissä, joten ainakin sitä kautta voi kysyä tarkennuksia ja vertaisarvioituja lähteitä häneltä itseltään. Miksiköhän Julmaria kirjoitti artikkelinsa tekemättä niin?

      Poista
    6. Ilahduttavaa, että olet tutustunut WPATH:n suosituksiin. Kirjoitin aiheesta myös aiemmin: https://transparentti.blogspot.com/2019/10/translapset-ja-sosiaalinen-transitio.html

      WPATH:n julkaisu hyvän hoidon suosituksista on perusteellinen, ja siinä tuodaan esiin myös jatkotutkimusten tarve. Silti se nimenomaan suosittelee hormoniblokkereita, mutta ei tietenkään kaikille tuosta noin vain. Perustelut ja myös riskit avataan kyllä tekstissä.

      Jos viittaat siihen, että kirjoitin blogitekstissäni WPATH:n suosittelevan hormoniblokkereita nuorille, ja väität, että WPATH ei niitä suosittele, niin molemmat väitteet ovat yksinkertaistuksia. Pahoittelen, että olin jälleen kerran omassa tekstissäni epätäsmällinen, kun en maininnut, että WPATH suosittelee hormoniblokkereita osalle nuorista, jotka kokevat sukupuolidysforiaa. Hormoniblokkerihoidon edellytykset kerrotaan selvästi suosituksissa.

      Pointtini blogitekstissä oli se, että mikäli jokin valtio kieltää yksiselitteisesti kaikki alaikäisten transitiohoidot, se on vastoin kansainvälisiä hyvän hoidon suosituksia. Sukupuolidysforian hoidon on oltava yksilöllistä ja tarpeisiin vastaavaa, ja joillekin hormoniblokkerihoidot ovat tarpeellisia.

      Verrokkiryhmätutkimukset hormoniblokkerihoidon osalta ovat eettisesti arveluttavia ja siksi vaikea tutkimuskohde. Koska konsensus on, että blokkerihoidot ovat tietyissä tapauksissa parasta hoitoa, ei tällaista ryhmää voi eettisin perustein jättää hoitamatta.

      "...Riittakerttu Kaltiala tietää, että nuorten transpoliklinikalle hakeutuneista nuorista 75 %:lla on vakavia mielenterveysongelmia, neurologisia ongelmia kuten autismikirjon häiriöitä tai persoonallisuuden kehityksen häiriöitä. Se on aika paljon enemmän kuin nuorilla keskimäärin." Kyllä, tämä on totta. Transpolien työntekijöillä on vaativa tehtävä seuloa joukosta ne, jotka hyötyvät lääketieteellisistä hoidoista, niistä, joille niistä voisi olla enemmän haittaa. Silti väitän, että Suomen nykyinen käytäntö hormoniblokkereiden suhteen ei kaikilta osin vastaa kansainvälisiä suosituksia, ja transpolit tarvitsevat lisää resursseja, jotta hyvän hoidon suositus voisi täyttyä. Tämä ei tarkoita, että kaikki transpolille hakeutuvat nuoret tulisi hoitaa hormoniblokkereilla.

      Endocrine Societyn linkki oli vuodelta 2013, joten se on todennäköisesti siivottu pois sivulta. Sieltä löytyy kuitenkin esim. tämä: https://www.endocrine.org/clinical-practice-guidelines/gender-dysphoria-gender-incongruence#2
      jossa suositellaan hormoniblokkereita.

      Poista
    7. Tässä linkki Endocrine Societyn tutkimukseen hormoniblokkereista v. 2013: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-06/tes-mii061513.php

      Poista
  2. Oliko niin, että Endocrine Societyn suositukset perustuvat aika paljon yhteen tutkimukseen Hollannin mallista? Ja että tässä tutkimuksessa tutkittavat saivat myös intensiivistä terapiaa, joten sen - ja ihan vaan aikuistumisen -tuomaa hyötyä on vaikea erottaa medikaalisen hoidon tuomasta hyödystä. (Psykologista hyvinvointia mittaavissa pisteissä ei havaittu nousua nimenomaan korjaushoitojen jälkeen tms.) Kaiken lisäksi blokkerit eivät helpottaneet dysforiaa ja siksi kaikki jatkoivat hormonihoitoon. He aloittivat blokkerit keskimäärin 13-vuotiaina, joten hyvin nuorina on kyllä tehty päätökset...en tiedä missä vaiheessa puberteettia olivat, kun aloittivat blokkerit eli oliko yhteisvaikutus hormoneiden kanssa sitten steriliteetti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos luet esimerkiksi tämän slideshown: https://www.endocrine.org/-/media/endocrine/files/cpg/gdgi-cpg-resource-page-13feb18.pdf
      ymmärrät varmaan, että suositukset eivät todellakaan perustu yhteen tutkimukseen.

      Suositukset sisältävät myös intensiivisen terapian.

      Mihinkähän tutkimukseen tässä nyt viittaat?

      13-vuotias lienee yleisin ikä murrosiän sellaiselle vaiheelle, että murrosiän voidaan todeta alkaneen (koska se on edellytys hormoniblokkerihoidolle), mutta ei ole eddennyt vielä niin pitkälle, ettei blokkereista olisi hyötyä nimenomaan sukupuolippirteiden kehittymisen estämisessä.

      Poista
    2. "blokkerit eivät helpottaneet dysforiaa"

      No eihän niiden ole tarkoituskaan. Ne vain estävät dysforian pahenemisen.

      Ihme muka-argumentti blokkereita vastaan tuo että jokseenkin kaikki blokkereita käyttäneet siirtyy hormoneihin. Sehän osoittaa että ne on määrätty aiheesta. Huonompi olisi jos suuri osa blokkereita käyttäneistä sitten jättäisi transition sikseen, ja olisi siis saanut blokkereita turhaan.

      Poista
  3. Setan uutinen blokkerihoidoista: "Pääsy blokkerihoidon piiriin yhteydessä pienentyneeseen transsukupuolisen aikuisen itsetuhoisuuteen, arvioi suuri poikittaistutkimus" https://seta.fi/2020/02/20/blokkerihoito-uutinen/?fbclid=IwAR3TSZtNSIsTDiz4Og7fVP5jTP-EhV9NzwtlwJWdqcpRSL0xfyOBUEtoTKo

    VastaaPoista

Kommentoi harkiten, kiitos!