keskiviikko 25. syyskuuta 2019

Anti-gender -liikehdinnän kehykset ja retoriikka

Kirjoitin pari päivää sitten koulutuksesta, johon osallistuin. Kirjoituksen ensimmäisessä kommentissa väitettiin, että minä niputan abortin vastustajia ja muita asiaan kuulumattomia poliittisia näkökantoja transsukupuolisuuteen, ja kysyttiin, että tarkoittaako se esimerkiksi sitä, että kaikki transsukupuoliset ovat vasemmistolaisia. Tahallista väärinymmärtämistä varmaan, mutta selvyyden vuoksi:

- kirjoitin koulutuksessa saamieni tietojen pohjalta, en omia johtopäätöksiäni
- koulutuksen lähteenä olevassa kirjassa on tutkittu sukupuolten välistä tasa-arvoa vastustavia tahoja ja niiden taustoja 12 Euroopan maassa
- näiden tahojen käyttämät keinot ja kielikuvat ovat levinneet verkon välityksellä erityisesti poliittisen oikeiston ja konservatiivikristittyjen joukossa, sekä ihan yksittäisten ihmisten joukossa
- näillä ei ole välttämättä mitään kytköstä anti-gender -liikkeen alulle panneisiin tahoihin

-----------

Meille kerrottiin koulutuksessa myös niistä kehyksistä ja retoriikasta, jota anti-gender -liikehdintä käyttää. Niissä on yhtymäkohtia esimerkiksi Venäjän trollien ja internetin vihapuheryhmien keinoihin. Huomasin tämän luettuani Ylen uutisten artikkelin Jessikka Aron kirjasta Putinin trollit. Lainaus artikkelista:
"Aro kertoo kirjassaan myös vihasivustojen ja infosodan suuren valheen tekniikasta.
– Ideana on keksiä niin jättiläismäinen valhe, että on mahdotonta uskoa kenenkään voivan keksiä niin suurta valetta. Valhe on niin kookas, että se aiheuttaa emotionaalisia traumoja kohdeyleisölleen. Se määrittää tavan, jolla kohdeyleisö suhtautuu loattuun tahoon tulevaisuudessa.
Putinin trollit -teos esittelee myös natsi-Saksan propagandaministeriltä Joseph Goebbelsilta peräisin olevan 40:60-periaatteen. Sen mukaan yleisön luottamus voitetaan puhumalla 60-prosenttisesti faktojen pohjalta.
– Saavutettua luottamusta hyväksikäytetään sepittämällä loput 40 prosenttia täyttä valhetta.
Väärä tieto aiheuttaa hajaannusta vastapuolella, koska väärä tieto manipuloi ihmisten tietoisuutta.
– Oheisia keinoja käytetään valeuutiskampanjoissa. Niitä käyttävät muun muassa Venäjän propagandasivustot RT ja Sputnik, kirjoittaa Aro.
Myös Suomessa toimii useita sosiaalisen median ryhmiä, joiden jäsenet jakavat päivittäin toisilleen valeuutisia."

On tärkeää huomata, että järjestäytyneiden liikkeiden lisäksi samoja keinoja käyttävät ihan yksittäiset ihmiset, joilla ei ole välttämättä mitään kytköksiä näihin liikkeisiin. Internetin välityksellä on helppo omaksua näitä valmiiksi kehitettyjä tarinoita ja sanamuotoja. Ne on tarkoituksella tehty puhuttelemaan ihmisiä. Ne luovat uhkakuvia, jotka synnyttävät tunteita ja puolustusreaktioita.

Käyn seuraavaksi läpi muutamia keinoja, "kehyksiä", sekä niiden käyttöön liittyvää retoriikkaa. Numerointi on omani, ja olen vapaasti myös yhdistellyt joitakin koulutuksessa esitettyjä kehyksiä ja nimennyt ne uudestaan. Tämä ei ole siis mikään virallinen listaus mistään suoraan lainattuna.

Kehyksillä tarkoitetaan tietynlaista viitekehystä, taustatarinaa, jonka avulla asioita tuodaan esiin. Retoriikka puolestaan tarkoittaa perinteisesti oppia menestyksekkäästä ja vakuuttavasta puhumisesta, suostuttelemisen ja argumentoinnin taitoa.

1. Pelon politiikan strategia
Osatotuuksien ja fiktiivisten rakennelmien yhdistelmää on vaikea vastustaa, koska jotkut osat väitteistä pitävät paikkansa. Terveeseen järkeen vetoavia väitteitä, kuten "lapsi tarvitsee äidin ja isän" on vaikea osoittaa vääräksi, koska selittäminen vie pitkän ajan. Näitä osatotuuksia toistetaan uudestaan ja uudestaan median välityksellä, ja tästä muodostuu vähitellen "uusi totuus".

2. Antropologinen uhka, luonnonvastaisuus
Sateenkaari-ihmiset esitetään uhkana lisääntymiselle. Gender-ideologian väitetään olevan osasyyllinen kaikkiin suuriin muutoksiin, kuten ihmisenä olemisen merkitykseen. Väitetään, että sukupuoli ei ole sosiaalinen konstruktio, vaan biologiaa. Tämä esitetään sekä maalaisjärkenä että todellisena tieteenä, ja gender-ideologia esitetään pelkkänä ideologiana.

3. Lasten vaarantaminen
Sateenkaari-ihmiset kuvataan saalistajina ja pedofiileinä. Gender-ideologian väitetään hämmentävän lapsia ja altistavan heitä seksuaaliselle hyväksikäytölle. Gender-ideologian väitetään olevan sosiaalinen kokeilu, ja että "meillä ei ole tarpeeksi tietoa".

4. Uhka demokratialle
Feministien väitetään olevan salaliitossa ja ottavan vallan. Gender-ideologian väitetään vastustavan sananvapautta, olevan heterofobisia ja kammoavan kristinuskoisia. Gender-ideologian väitetään olevan vaarallisempaa kuin marxilaisuus ja vaativan universaalia ja totalitaarista hallintoa, tuhoavan perheet, yhteiskunnan ja kirkon. Uudet gender-ideologian termit nähdään merkkinä totalitarismista.

5. Järjen ääni
Esiinnytään maalaisjärkenä tai keskitien vaihtoehtona, tolkun ihmisenä. "Asiat ovat menneet liian pitkälle!" on usein käytetty iskulause.

6. Uhriutuminen
Esiinnytään hiljaisena enemmistönä pientä eliittiä vastaan. "Meitä on paljon, mutta meidät on vaiennettu"

7. Vaihtoehtoisen tiedon tuottaminen
Kun tutkimukset ja artikkelit eivät tue anti-gender -ideologiaa, tuotetaan se itse: kirjoja, käännöksiä, tutkimuksia. Esimerkiksi Suomen Perustan tuottama Epäneutraali sukupuolikirja, Oikea Media, yms.


Kuulostaako tutulta?

8 kommenttia:

 1. Jessikka Arosta ja Putin-trolleista löytyi seuraavanlainen kirjoitus:

  https://blogit.mvlehti.net/tuonenjoutsen/2016/03/19/plagioinnilla-ja-vainoharhalla-journalistipalkinnon-saajaksi/

  Aika hurjalta kuulostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, MV-lehtihän on se taho, joka eniten on lokaa Aron päälle heittänyt, ja Ilja janitskin sen vuoksi syytteessä. Että eipä yllätä.

   Poista
 2. Tuon tekstin kirjoittaja ei ole Ilja Janitskin vaan Tiina Wiik, joka on ihan itsellinen kirjoittaja ja tubettaja ja ollut aktiivinen lopetettuaan kirjoittamisen MV-lehteen. Venäjä ei maksa hänelle. Tuo teksti ei ole lokaamista eikä täytä kunnianloukkauksen kriteereitä. Mikä siinä on edes väärin? Olisi pitänyt arvata, että takerrut esittäjän habitukseen (julkaisualustaan, joka on MV-lehti) kuin tekstin asiasisältöön.

  Todisteita Putin-trollien olemassaololle Aro ei ole koskaan onnistunut esittämään. On vain villejä huhuja ja salaliittoteorioita siitä, että joka kerta kun paska lentää tuulettimeen netissä, takana on Venäjä ja Putin.

  Aro vaikuttaa itse olevan erittäin kipeästi psykiatrisen avun tarpeessa.

  Nämä tämän blogin jutut menevät aina vain deepimpään suuntaan: nyt siis jos nyt ei suoraan väitetä niin ainakin vahvasti vihjaillaan siihen suuntaan, että verkossa levitetään suomeksikin Setan sukupuolen moninaisuus -ideologiaa kritisoivaa sisältöä siksi, koska Putin maksaa sen levittämisestä ja koska Venäjä haluaa miehittää Suomen.

  Äärimmäisen hurjaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Seppo. Jessikka Aro ei ole tämän blogin kannalta oleellinen henkilö, enkä aio kommentoida häntä millään tavalla. Jessikka Aro mainitaan vain siksi, että linkkaamassani artikkelissa huomasin yhtymäkohtia blogitekstini aiheeseen. Yhtymäkohdat liittyvät toimintatapoihin (osatotuuksiin ja valeuutisiin), ei Venäjään.

   Äärimmäisen hurjaa, että vedit tällaisen johtopäätöksen blogistani Mutta kiitos mielenkiinnosta.

   Poista
 3. Itse en kyllä ole vastaavanlaisia toimintatapoja huomannut. Siis sellaisia, että transaktivismin kritisoinnissa käytettäisiin tuota 40:60-metodia tai että "keksittäisiin niin suunnaton vale, jota ei kukaan voi uskoa". Kyllä transaktivismin kriitikot itse pääsääntöisesti uskovat kaikkiin juttuihinsa, eivät he tietoisesti pyri johtamaan ihmisiä harhaan. Sitä paitsi on hyvin ristiriitaista, että ihmisiä voitaisiin tietoisesti manipuloida valheilla, jotka ovat sellaisia yliampuvia UFO-tason foliohattuhörhöilyjä ettei kukaan voi uskoa niihin - sehän veisi vain valheiden levittäjiltä itseltään kaiken uskottavuuden. Kukaan ei usko mihinkään siksi, että se on täysi vale vaan siksi, koska pitää sitä hyvin uskottavana. Siksi tuollaisen väittäminen ei vaikuta enää ihan täysipäisen ihmisen jutuilta, oli sen esittäjänä sitten Jessikka Aro tai sinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Transkriittiset levittävät disinformaatiota ja osatotuuksia, jotka joku on keksinyt. Se joku on mahdollisesti tällainen konservatiivinen tai uskonnollinen anti-gender ryhmä. Jos transkriittinen uskoo levittämäänsä väitteeseen, se ei tee siitä totta. Esimerkiksi väite että transsukupuoliset ovat pedofiilejä. Aika moni sen uskoo, vaikka se ei ole totta.

   Poista
 4. EPF eli European Parliamentary Forum on julkaissut raportin nimeltä “Restoring the Natural Order”: The religious extremists’ vision to mobilize European societies against human rights on sexuality and reproduction.
  Tähän raporttiin perustuu osa koulutuksen tiedoista.
  https://www.epfweb.org/node/690

  Raportissa esiteltyjä "Agenda Europe" -liikkeen strategioita:
  1. Käytä vastustajan aseita ja käännä ne heitä vastaan
  - esim. hylkää vastustajan väite uhrin asemasta (heti tulee mieleen että sovellus tästä on kieltää transfobian olemassaolo)
  - aseta itsesi uhrin asemaan, esim. syytä kristillisyysfobiasta
  2. Kehystä aiheet ihmisoikeuksiin, kuten vastustajamme
  - esim. terveydenhoidon henkilökunnan oikeus olla tekemättä aborttia omaantuntoon vedoten
  - manifesti kannustaa luomaan vakiintuneille ihmisoikeuksille vaihtoehtoisen merkityksen ja ottamaan ne esiin akateemisissa teoksissa vaikuttamaan akateemiseen keskusteluun
  3. Pahanlaatuiset vastustajat ja ei-johtavat instituutiot
  (huono suomennos)
  - vastustaja eli "kulttuurisen vallankumouksen" kannattajat leimataan väkivaltaisiksi, ja kulttuurista vallankumousta ajavilta instituutioilta halutaan riisua heidän vaikutusvaltansa
  4. Tule arvostetuksi keskustelukumppaniksi kansainvälisellä tasolla
  - verkostoituminen, varainkeruu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luen toisinaan vanhoja blogitekstejäni, ja nyt huomaan tässä kommenttivastauksessani tosi paljon tuttua.

   1. Niin tuttu strategia, varsinkin kristillisyysfobia. Vrt. Päivi Räsänen ja Sari Essayah.

   2. Minulle on usein kommentoitu tässä blogissa, että ihmisoikeudet ovat pienen joukon näkemys asiasta eivätkä siksi yleispäteviä.

   3. Vasemmistoa kutsutaan somekeskusteluissa vasemmistoradikaaleiksi ja olenpa nähnyt muitakin nimityksiä ja viittauksia heidän väkivaltaisuuteensa (vailla todisteita, tai hyvin hatarilla todisteilla).
   Myös Setaa haukutaan surutta ja väitetään heidän ajavan vahingollista, yhteiskuntaa mädättävää ideologiaa.

   4. Verkostoitumista ja varainkeruuta on ihan hurjasti. Esimerkiksi vastaperustettu LGB Alliance on kerännyt jo 25 000 puntaa. "Weʼre raising £50,000 to help us assert the right of lesbians, bisexuals and gay men to define themselves as same-sex attracted. Gender is a social construct."

   Poista

Kommentoi harkiten, kiitos!