keskiviikko 4. syyskuuta 2019

Myyttien purkua transsukupuolisista osa 3 - detransitio

"Detransitio on todella harvinaista."

 

"Detransitiot ovat lisääntyneet hurjasti."

 

"Detransitio on tabu." 

 

Transitio tarkoittaa yleisesti siirtymistä toiseen tilaan, muutosta. Transsukupuoliset transitioituvat muuhun sukupuoleen kuin heille syntymässä on määritetty. Transitio voi olla sosiaalinen tai fyysinen tai molempia.

 

Detransitio tarkoittaa siirtymistä takaisin alkuperäiseen sukupuoleen. Tässä blogitekstissä detransitio tarkoittaa nimenomaan sukupuolenkorjausleikkausten jälkeistä paluuta.

Tabu tarkoittaa pyhää tai kiellettyä, ja sillä on uskonnollinen tausta. Nykykielessä se tarkoittaa lähinnä jotain kartettavaa tai kiellettyä, eikä sillä välttämättä viitata mihinkään uskonnolliseen. Kun sanotaan, että detransitio on tabu, tulkitsen sen tarkoittavan, että detransitio on kielletty puheenaihe.

Kuinka harvinaista tai yleistä detransitio on? Kaikki luotettavat tutkimukset, jotka olen onnistunut löytämään, kertovat detransition olevan harvinaista. Detransitioluvut vaihtelevat alle prosentista korkeintaan kahdeksaan prosenttiin transitioituneista. Kahdeksan prosentin luvussa ovat mukana ne, jotka detransitioituivat väliaikaisesti. Suurimmat detransition syyt ovat tyytymättömyys hoitojen lopputulokseen tai sosiaaliset syyt (perheen painostus, vaikeus saada töitä, tms.). Sukupuolikokemuksen muutos on detransition syynä vähemmistössä. Toisin kuin eräs blogisti väittää, myös uudemmat tutkimukset näyttävät hyvin pieniä katujalukuja. Täältä löytyy hyvä kooste useammasta tutkimuksesta.

 

Joissakin artikkeleissa ja blogeissa sanotaan epämääräisesti, että detransitioluvut ovat nousseet ja nousussa, joissakin on mainittu jopa 20 % tai suurempia lukuja. En ole onnistunut löytämään vakuuttavia todisteita näille väitteille. Se mitä olen löytänyt, on suuria lukuja ihmisiä, jotka katuvat jotain osaa transitiostaan. Se ei ole sama asia kuin palata alkuperäiseen sukupuoleen. 

 

Se on varmasti totta, että kun hoitoihin hakeutuneiden määrä on noussut, myös detransitioituneiden määrä on noussut ja nousee. Mutta onko heidän määränsä noussut prosentuaalisesti todella moninkertaiseksi?

Onko detransitio tabu? Sitä on vaikea uskoa, kun nettiä selaa. Detransitioaiheisia blogeja ja vlogeja löytyy pilvin pimein. Keskusteluryhmissä kuten Suomi24, Kaksplus, Reddit, sekä verkkolehtien kolumneissa, detransitiosta keskustellaan. Myös moni transsukupuolinen käsittelee aihetta blogissaan (toinen esimerkki). Eikä siitä ole kauaa, kun aihetta on käsitelty myös suomalaisessa ajankohtaisohjelmassa Sannikka & Ukkola, sekä MTV:n uutisissa. Genderkriittiset yksityishenkilöt ovat jopa perustaneet detransitiokertomuksille perustuvan sivuston (johon en linkkaa, koska se sisältää niin paljon kuraa), ulkomaisten esimerkkien mukaan. Ehkä se joskus on ollut tabu, mutta ei enää. 

 

Sekin on varmaan totta, että tietyt tahot eivät halua, että aiheesta keskusteltaisiin, ja yrittävät vaientaa sitä. Vaientamisen syy on nähdäkseni transsukupuolisten suojelu: keskustelu katujista voi vaarantaa transsukupuolisille elintärkeät hoidot. Olen monessa paikassa törmännyt siihen tapaukseen, jossa haluttiin tutkia detransition syitä, mutta yliopisto kielsi sen negatiivisen julkisuuden pelossa. Tätä yhtä ainoaa esimerkkiä käytetään todella monessa paikassa. Se herättää kysymyksen: eikö esimerkkejä ole enempää? Se herättää jatkokysymyksen: ehkä asiaa sitten tutkitaan jossain muualla? Tuota yhtä kiellettyä tutkimusta käytetään lyömäaseena "detransitio on tabu" -keskustelussa, joka nyt kuulostaa jännän ristiriitaiselta. Oikeista tabuistahan ei oikeasti keskustella.


Detransitio on varsinkin anti-transmielisille (keksin sanan juuri) herkullinen keskustelun aihe. Monet heistä ajattelevat, että katujien olemassaolo on todiste siitä, että transsukupuolisuus on psyykkinen harha, josta voi parantua. Tai että on olemassa jokin muu parempi hoitokeino kuin hormonit ja leikkaukset. Tässä piilee se vaara. Tällainen keskustelu kiihtyy laukaksi hyvin nopeasti ja vahvistaa ihmisten olemassa olevia ennakkoluuloja. "Taustat" haetaan kyseenalaisilta sivustoilta, kuten esimerkiksi täältä. Oikealla tiedolla on vaikea laannuttaa tällaista keskustelua.

Fakta kuitenkin on se, että tutkitusti ja tilastollisesti transitioituminen on riskeistä huolimatta transsukupuolisille tehokkain hoitomuoto ja detransitio on harvinaista. Mikään sataprosenttisen varma hoitomuoto se ei tietenkään ole.

Aiheesta keskusteleminen ei mielestäni saa olla tabu. Siitä pitää voida keskustella. Mutta keskustelun tulisi olla asiallista, ja sitä se valitettavasti ei yleensä ole.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi harkiten, kiitos!