lauantai 31. elokuuta 2019

Myyttien purkua transsukupuolisista osa 2 - autismi

Autismi

"Autismi on tyypillisempää transsukupuolisilla kuin cis-sukupuolisilla."

"Transihmiset on autisteja."

"Autismin kirjolaiselle ei pidä asettaa transsukupuolisuusdiagnoosia."


Eräässä tutkimuksessa todetaan, että autismin kirjon esiintyminen sukupuoli-identiteetin häiriöstä kärsivien nuorten keskuudessa on kymmenkertainen koko väestöön verrattuna (esiintyvyys 7,8%, koko väestössä 0,6 - 1 %). Luin tätä tutkimusta hieman tarkemmin. Kaikki tutkimukseen osallistuneet nuoret eivät selvästikään olleet transsukupuolisia, vaan monista eri syistä sukupuoli-identiteetin tutkimukseen hakeutuneita. Tutkimuksessa tuodaan esiin, että autismin kirjon ihmisten vaikeudet vuorovaikutuksessa vaikeuttavat myös heidän identiteettinsä tutkimista. Näiden vaikeuksien vuoksi autismin kirjolaiset voivat myös erehtyä luulemaan tiettyjä ominaispiirteitään transsukupuolisuudeksi, kun ne todellisuudessa liittyvät enemmän esimerkiksi aistiyliherkkyyksiin tai kokonaisvaltaiseen erilaisuuden tunteeseen.

Tutkimuksen tekijät esittävät olettamuksen, että autismin kirjolaisten osuus sukupuoli-identiteetin häiriön vuoksi hoitoon hakeutuvien nuorten keskuudessa on jopa esitettyä lukua suurempi, koska osa tutkittavista ei joko pystynyt tai halunnut tuoda esiin autismin kirjon piirteitään. Tutkimuksen muutkin vajavaisuudet tuodaan esiin, kuten se, että tässä tutkittiin tietyn sukupuoli-identiteetin tutkimiseen perehtyneen klinikan potilaita ja heidän yhteyttään autismin kirjoon, eikä autismin kirjon yhteyttä sukupuolen identiteetin häiriöihin yleisesti. Kaiken kaikkiaan tutkimus ei ole mielestäni kovin kattava, eikä yleistettävissä. Silti suomalainen transnuoria diagnosoiva psykiatriryhmä siteeraa tutkimusta artikkelissaan ilman kritiikkiä.

Autismisäätiön sivulla on hyvä katsaus autismikirjon seksuaalisuuteen. Suora lainaus:
"On viitteitä siitä että autismikirjoon kuuluvat ihmiset kokevat useammin olevansa jotain muuta sukupuolta kuin mihin heidät on syntymässä määritelty. Raportin mukaan epätyypillinen sukupuoli-identiteetti korreloi autististen piirteiden kanssa – mitä enemmän pisteitä henkilö saa autistisuutta mittaavassa testissä,  sitä epätodennäköisemmin hän kokee yhteenkuuluvuutta syntymäsukupuolensa kanssa.  Kyse saattaa olla sukupuoliroolien keinotekoiseksi tai itselle vieraaksi kokemisesta, tai  transsukupuolisuudesta, jonka on ehdotettu esiintyvän usein autismikirjon tilojen yhteydessä. (Hénault & Attwood 2006) Tällöin autismikirjon henkilön tulisi yhtä lailla olla oikeutettu sukupuolenkorjaushoitoihin hänen psykososiaalisen hyvinvointinsa parantamiseksi. (Kraemer, Delsignore, Gundelfinger, Schnyde, Hepp  2005) Joskus sukupuoli-identiteetin epätyypillisyys on vain havannoijan päässä – autistipoika saattaa esimerkiksi pukeutua mekkoon aistipoikkeavuuksien takia, ilman että kyseessä on sukupuoli-ilmaisu. Autismikirjon henkilöt hyötyvät yhtä lailla mahdollisuudesta toteuttaa sukupuoltaan itselleen oikealta tuntuvalla tavalla, oli heidän sukupuolensa mikä tahansa."

Autismiliiton sivuilta löytyy Minttu Aallon haastattelu. Mintulla on diagnosoitu asperger. Hän kuvaa sukupuoli-identiteettiään seuraavasti:

"Lapsena hänelle kerrottiin, että on olemassa naisia ja miehiä, jotka eroavat toisistaan niin fysiologisesti kuin psykologisestikin. Hänestä tuntui täysin absurdilta, että naisille oli olemassa omia vaatteita, värejä, harrastuksia, tuoksuja, tapoja istua ja puhua. Hänelle tämä kaikki tuntui harhalta, jonka mukaan hän ei olisi halunnut todellisuudessa lähteä.

”Mä olen neutri. Mulla ei ole sukupuolta. Se on sama suhde kuin ateismi on uskontoon. Se ei ole jonkinlainen uskomus, vaan se on täysi negaatio, täysi musta-aukko.”

Aallolle sukupuoli koostuu toisiinsa liittymättömistä käyttäytymisen joukoista, jotka on niputettu jostakin tuntemattomasta syystä kahteen erilaiseen säkkiin. Niistä säkeistä Aalto noukkii haluamallaan tavalla, tai jättää kokonaan noukkimatta, piirteitä, jotka eivät tarkoita hänelle mitään."

Onko tämä transsukupuolisuutta, vai autismin kirjoon liittyvä ominaisuus? Mintulle sukupuoli on täysin merkityksetön, kun taas erityisesti binäärisille transsukupuolisille (male-to-female, female-to-male) sukupuoli on todella tärkeä. Transsukupuolisuus on kuitenkin sateenvarjo-käsite, jonka alle mahtuvat kaikki sellaiset, jotka eivät koe syntymässä määritettyä sukupuolta omakseen. 


Wikipediassa otsikolla autismi:
"Autistiset ihmiset kokevat tavanomaiset sukupuoliroolit itselleen usein epäluonteviksi ja keinotekoisiksi. Kaksikymmentä prosenttia vuonna 2012 suoritetun kansainvälisen kyselyn naisvastaajista ilmoittikin kokevansa itsensä muuksi kuin biologisen sukupuolensa edustajaksi. Lisäksi havaittiin, että epätyypillinen sukupuoli-identiteetti korreloi positiivisesti henkilön autististen piirteiden kanssa etenkin naisilla."
Lähdeviitteet johdattavat tutkimukseen, jossa todetaan että mitä suuremmat pisteet henkilö saa autismia mittaavassa testissä, sitä todennäköisemmin hän ei identifioidu syntymässä määritettyyn sukupuoleensa. Ilmiö on selvempi naisilla kuin miehillä. Eli sama huomio kuin yllä aiemmin siteeraamassani tekstissä.
Tämän jälkeen huomautetaan, että tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että he olisivat tyytymättömiä tai että he kärsisivät sukupuolidysforiasta. Autismin kirjon henkilöt yksinkertaisesti kokevat sukupuolensa eri tavalla kuin neurotyypilliset. Tutkimuksessa esitetään ja todistetaan väite, että tämä johtuu autismin kirjon henkilön "hajonneesta itsetunnosta", vaikeudesta saada käsitys itsestään ("disjointed sense of self").

Eli ovatko autismin kirjon henkilöt transsukupuolisia, jos eivät koe syntymässä määritettyä sukupuolta omakseen, mutta eivät kuitenkaan koe kehodysforiaa?

Hieno kuvaus asperger-henkilöistä, jotka ovat myös transsukupuolisia, löytyy täältä Autismin kirjon verkkolehdestä, Puoltajasta. Lainaus:
"Asseilla on vaikeuksia oppia sosiaalisia normeja. Myös sukupuolisuuteen liittyy paljon opittavia normeja. Koska sosiaalisen oppimisen prosessi ei ole niin selkeästi järjellä hahmotettavissa, on asseilla lopputuloksena helposti vähemmän jäykkä omakuva."
"Tämä käy todisteeksi siitä, että sukupuoli ja seksuaalisuus eivät automaattisesti tuota tiettyä tyyliä. Transihmisten hoitohenkilökunnalle tämä kaiketi ei ole vielä mennyt jakeluun. Transihmisten aitous oman identiteettinsä suhteen on epäilyn kohteena ja tuota epäilyksen varjoa entisestään venyttää asperger. Kuten aiemmin todettua, assin olemus ei ole kovin muottiin sopivaa sorttia."
Autismin kirjon henkilön voi olla vaikea saada transsukupuolisuus-diagnoosia. Lainaus (sama lähde kuin yllä):
"Transevaluaatio lähenee ”skitsoilua”, kun myös AS joutuu suurennuslasin alle. Tässä kimara parhaita tai pahimpia heittoja: Et voi olla AS, koska sinulla toimii selkeä tunnevaste. Hymyilet, joten et voi olla AS. Ymmärrät mitä puhutaan, joten et voi olla AS. Yksi keskustelija totesi, että AS:n ohittaminen epäuskottavana helpotti korjausprosessia. Kun AS-diagnoosi on hyväksytty, alkaa epäluuloisuuden seuraava kierros: Tämä on vain roolipeliä sinulle. Trans-identiteetti on sinulle erityismielenkiinnon kohde tai poliittinen missio. Olisiko vain hetken huumaa, kun olet tuollainen assi? Palataan asiaan parin kuukauden päästä, sai eräs kuulla." 

Tärkein huomio tulee tässä:
"Tätä kuunnellessa nousee mieleen kysymys rajanvedosta – mikä voisi olla sellainen oleellinen erottava seikka transsukupuolisuuden ja vaikkapa homoseksuaalisuuden välillä? Vastaus tulee nopeasti: ahdistus ja paha olo omasta fyysisestä sukupuolesta."


Mitä tästä kaikesta sitten voisi päätellä? Uskon, että transsukupuolisuuden ja autismin kirjon välillä on korrelaatiota. Osa tästä korrelaatiosta johtuu pikemminkin neurologisista seikoista; sukupuoli on autismin kirjon henkilöille eri tavalla koettu asia kuin neurotyypilliselle. Tällaiset henkilöt eivät välttämättä ole ahdistuneita fyysisestä sukupuolestaan. Osalla taas on myös sukupuolidysforiaa ja he tarvitsevat fyysisiä hoitoja.

Se, että tätä autismin ja transsukupuolisuuden korrelaatiota käytetään aseena keskustelussa transsukupuolisten hoitojen tarpeellisuudesta, on mielestäni tuomittavaa. Myös autismin kirjon henkilöt hyötyvät mahdollisuudesta toteuttaa sukupuoltaan itselleen oikealta tuntuvalla tavalla. Hoitojen eväämistä ei oikeuta se, että transsukupuolisissa on "yliedustus" autismin kirjolaisia. Diagnoosia tekeviltä vaaditaan paljon asiantuntemusta, jotta he osaavat löytää tutkimuksiin hakeutuneista ne, jotka fyysisistä hoidoista hyötyvät.

Tulee jopa mieleen, että miksi on niin, että nenttien eli neurologisesti normaalien henkilöiden käsitys sukupuolista olisi juuri se oikea. Ehkä autismin kirjon henkilöiden joustavampi käsitys sukupuolista on enemmän oikea? Ehkä se on se suunta, johon meidän kaikkien tulisi pyrkiä? Sosiaaliset konstruktiot ovat monimutkaisia ja yleensä kaikkea muuta kuin loogisia. Onko meidän "normaalimme" ainoa perustelu se, että se on enemmistössä?  

EDIT. 3.12.2021
Hieno kirjoitus autismista ja sukupuoli-identiteetistä Autismiliiton sivulla. Lukusuositus!

9 kommenttia:

  1. On kyllä kummallista että transvastaiset samaan aikaan esittävät transkokemuksen olevan esim traumaperäinen mielenterveysongelma ja samaan aikaan väheksyvät sitä sillä perusteella että monet on autismin kirjolla (joka on tunnetusti neurologinen juttu).

    Itse tunnen todella monia autismin kirjolla olevia jotka on onneksi saaneet transdiagnoosin ja hyötyneet hoidoista, enkä itse asiassa taida tuntea yhtäkään cis autisminkirjolaista. Lisäksi monella transitioituneella on joitain autismin kirjoon liitettyjä piirteitä kuten itselläni kasvosokeus.

    VastaaPoista
  2. Vielä: tuo autisminkirjolaisten todettu piittaamattomuus (jos on oikea sana) sukupuolirooleista ja sukupuolitetuista asioista on myös ristiriidassa sen transvastaisten esittämän väitteen kanssa että transsukupuolisuudessa olisi kyse jostain sukupuolirooleihin juuttumisesta. Moni autisminkirjolainen trans ei tosiaan esim pukeudu, laittaudu tai harrasta sukupuolistereotypioiden mukaisesti (kuten ei toki muutkaan transit).

    VastaaPoista
  3. Tänään törmäsin Forbesin blogissa julkaistuun mielenkiintoiseen ja pitkään artikkeliin autismin ja transsukupuolisuuden yhteyksistä. Linkki: https://medium.com/forbes/growing-evidence-for-a-link-between-gender-dysphoria-and-autism-spectrum-disorders-cd0940a7ae9e

    Lainaus:
    Several different hypotheses have been proposed to explain the heightened link between gender identity and autism spectrum traits. Some researchers have suggested that the increased rates of ASD might be a product of social stigma against transgender expressions. For example, since transgender people experience very high rates of prejudice and discrimination, their aversion to social situations could serve as a self-protective response, thus artificially inflating their levels of autistic traits. Another possibility is that ASD children are just as likely to experience gender dysphoria but are more likely to express it explicitly because of their limited ability to understand social cues and realize they might get stigmatized by others for it.

    On the other hand, the increased rates could be a real phenomenon. It is possible that some of the psychological characteristics common in children with ASD — including cognitive deficits, tendencies toward obsessive preoccupations, or difficulties learning from other people — complicate the formation of gender identity. It is also possible that there are common biological factors (for example, genetic predispositions, exposure to atypical levels of prenatal testosterone and other hormones, or environmental toxins) causing both ASD and gender dysphoria.

    VastaaPoista
  4. Lisää mielenkiintoisia artikkeleita autismista, tällä kertaa siitä, miten tyttöjen autismi eroaa poikien autismista ja sitä on vaikeampi diagnosoida. Mainitaan, että autismin kirjon tyttöjen aivot muistuttavat enemmän neurotyypillisten poikien kuin tyttöjen aivoja.

    https://www.autismiliitto.fi/liitto/autismi-lehden_sivuilta/tutkimukset_ja_kuntoutus/autismi_ilmenee_tytoilla_eri_tavalla.3262.news?3254_o=10&fbclid=IwAR3TYSwhcwKYe-7cQ4lfvqNF31YpGjIDzL5XQNrp8nvR9G3fTybigC--ooQ

    https://www.facebook.com/BuzzFeed/videos/157580918736377/UzpfSTY4Nzk3Mzc5MzpWSzo3MTU0NTY0NDI1NTA4MDI/?multi_permalinks=715456442550802&comment_id=715639152532531&notif_id=1590648252373276&notif_t=feedback_reaction_generic

    VastaaPoista
  5. Kiitos hyvistä ja mielenkiintoisista kirjoituksista! ♥️ Terveisin 14-vuotiaan as&transnuoren äiti

    VastaaPoista
  6. Tässä vielä linkki Trasek ry:n kannanottoon Autismiliiton lehden sukupuolen moninaisuus -teemanumerosta:
    https://www.autismiliitto.fi/liitto/autismi-lehden_sivuilta/tutkimukset_ja_kuntoutus/trasek_ry_n_vastine_sukupuolivahemmistoihin_kuuluvien_autismikirjolaisten_aanet_ovat_arvokkaita.3762.news

    VastaaPoista
  7. Mielenkiintoinen kirjoitus. Olen itse varhaiskeski-ikäinen transtaustainen mies, ja olen alkanut epäillä, että minulla saattaisi olla autismikirjoon viittaavia piirteitä.

    Itselleni oli aikanaan hyvin selvää, etten suinkaan hakeutunut sukupuolenkorjaukseen siksi, etten olisi sopinut johonkin rooleihin. Ei ole mielestäni mitään syytä, miksei nainen voisi harrastaa kamppailulajeja ja moottoripyöriä, olla biseksuaalinen ja ajaa hiuksiaan siiliksi. Kyse ei ollut siitä, mitä teen tai millainen olen vaan sukupuoliristiriita oli kehollinen kokemus, johon sukupuolenkorjus auttoi.

    En edelleenkään tykkää sukupuolirooleihin lokeroimisesta, ja em. asioiden lisäksi harrastan myös ns. "tyttöjen leikkeinä" pidettyjä asioita kuten käsitöitä ja leipomista.

    Ehkä on niin, että sama asia aivoissa ja niiden toiminnassa saa aikaan sekä asperger-piirteet että kokemuksen miespuolisuudesta tai joillakin sukupuolettomuudesta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Aihe on tosiaan hyvin mielenkiintoinen.

      Poista

Kommentoi harkiten, kiitos!