lauantai 3. elokuuta 2019

Transsukupuolisuus ja tiede - osa 1

Aloitan pienen kirjoitusten sarjan, jossa luon katsauksia eri tieteenalojen tutkimuksiin ja näkemyksiin transsukupuolisista. Miksi? Todistaakseni, että tiede kertoo meille jo aika paljon transsukupuolisuudesta. Yksiselitteistä vastausta transsukupuolisuudelle ei ole olemassa - mutta toisaalta, onko sellaista olemassa millekään? Kun "genderideologian" vastustajat haluavat "pitää tieteestä tiukemmin kiinni", niin katsotaanpa, mitä se tiede meille kertoo.

Ensimmäisessä osassa käytän lähteenä yhdysvaltalaista Endocrine Society:n julkilausumaa "Transgender Health - An Endocrine Society Position Statement". Endokrinologia tutkii ja hoitaa hormoneja tuottavien elinten sairauksia. Tällä kyseisellä sivulla, jota nyt siteeraan, on myös listattu tutkimukset, joihin tämä julkilausuma pohjautuu. Itse tutkimuksia en nyt käy tässä läpi, mutta sieltä ne löytyvät, jos lukijat haluavat käydä katsomassa tarkemmin.

Ensimmäisessä kappaleessa todetaan, että viime vuosikymmeninä ymmärrys sukupuoli-identiteetistä ja transsukupuolisten sekä sukupuoleltaan epätyypillisten hoitamisesta on lisääntynyt huomattavasti. Tiedoissa on vielä aukkoja, mutta hyvän hoidon perusteet ovat vakiintumassa.

2000-luvun kuluessa ollaan luovuttu määritelmästä, että transsukupuolisuus olisi mielenterveyden häiriö. On saatu huomattavaa tieteellistä näyttöä, että sukupuoli-identiteetin perusteet ovat biologisia.

Tutkimusten perusteella voidaan todeta, että:
1. Yritykset vaihtaa intersukupuolisten henkilöiden sukupuoli-identiteetti vastaamaan korjattuja sukupuolielimiä yleensä epäonnistuvat. Eli intersukupuolisilla henkilöillä oleva sukupuoli-identiteetti ei ole välttämättä sama kuin mihin heidät on lapsena leikattu, eikä sitä pysty muuttamaan.
2. Todennäköisyys sille, että identtiset kaksoset ovat molemmat transsukupuolisia, on suurempi kuin epäidenttisillä kaksosilla.
3. XX-kromosomit omaavilla henkilöillä on suurempi todennäköisyys olla miehen sukupuoli-identiteetti kuin naisen, jos he ovat kohdussa saaneet paljon androgeenejä (mieshormoneja), ja XY-kromosomit omaavilla henkilöillä on tyypillisesti naisen sukupuoli-identiteetti, mikäli heillä on androgeenien herkkyysoireyhtymä.

Ihmiset voivat tehdä elämässään valintoja, mutta mitkään ulkopuoliset voimat eivät näyttäisi vaikuttavan sukupuoli-identiteetin kokemiseen - se on sisäsyntyistä.

Kiitos, tiede!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi harkiten, kiitos!