sunnuntai 11. elokuuta 2019

Transsukupuolisuus ja tiede - osa 3

Tiedekatsaus syventyy kolmannessa osassa aivotutkimuksiin.

Joissakin tutkimuksissa on huomattu, että transmiesten aivojen rakenne on enemmän miesten kuin naisten aivojen kaltainen, ja transnaisten aivot ovat enemmän naisten aivojen kaltaiset. Joissakin tutkimuksissa väitetään, että tämä johtuu ihmisen omasta asenteesta, ympäristöstä ja käyttäytymisestä, johon aivot sopeutuvat. Toisten tutkimusten mukaan aivot ovat jo lähtökohdiltaan koetun sukupuolen aivojen kaltaiset.

Toisaalta joidenkin tutkimusten tulos on, että transsukupuolisten aivot poikkeavat cis-sukupuolisten aivoista, eikä erityisiä miesten tai naisten aivoja voida määritellä. Eri sukupuolten väliset erot aivoissa eivät ole selkeitä, koska aivojen rakenteissa on niin paljon vaihtelua kaiken kaikkiaan.

Koko totuus ihmisen sukupuolesta ei siis vielä ole havaittavissa aivoista, mutta jotain osviittaa nykyiset tutkimukset jo antavat. Aihetta myös tutkitaan todella paljon.

Esimerkiksi tässä tutkimuksessa vuodelta 2018 on todettu, että transsukupuolisten murrosikäisten aivotoiminta ja -rakenne muistuttavat enemmän heidän kokemansa sukupuolen tyypillisiä piirteitä. Tulokset viittaavat siihen, että aivojen toiminnassa voi esiintyä eroja kehityksen varhaisessa vaiheessa, ja että aivojen kuvantaminen voi olla hyödyllinen väline nuorten transsukupuolisuuden varhaisessa tunnistamisessa. Tutkimuksen tekivät belgialaiset ja hollantilaiset tutkijat käyttäen magneettikuvausta. Tutkimus jatkuu vielä, ja nyt tutkitaan hormonien vaikutusta aivojen kehitykseen murrosiässä. Tutkimuksesta on kerrottu lisää täällä.


Tässä kohtaa lienee hyvä muistuttaa, että vaikka löytyisi kuinka paljon tutkimuksia siitä, että transsukupuolisuus on biologista ja siihen löytyy "syy" geeneistä tai aivoista, en usko että niillä on oikeasti merkitystä niille, jotka eivät transsukupuolisuutta hyväksy osana normaalia ihmisyyttä. Näitä tutkimustuloksia voidaan jopa ruveta käyttämään heitä vastaan. Jos "syy" transsukupuolisuudelle löytyy vaikkapa aivojen rakenteesta, niin tottahan se voidaan "korjata"? Anti-trans-liike voi yhä väittää transsukupuolisia sairaiksi, koska he poikkeavat ns. normaalista. Tiede ei siis välttämättä auta transsukupuolisten yleisessä hyväksymisessä.

Tiedekatsausteni tarkoitus oli tuoda esiin sitä, että transsukupuolisuuden syitä on tutkittu ja tutkitaan paljon, ja koko ajan löytyy uusia seikkoja, jotka auttavat kehittämään oikeanlaista hoitoa. Ymmärrys on lisääntynyt ja hoitojen laatu ja vaikuttavuus paranevat koko ajan.

Sain idean ryhtyä kirjoittamaan tiedekatsauksia, koska "Ihmisten kirjo" kirjoitti, että tieteestä on pidettävä tiukemmin kiinni, tarkoittaen lähinnä vanhanaikaista tiedekäsitystä sukupuolen binäärisyydestä. Tiede on kuitenkin transsukupuolisten puolella ja auttaa heitä voimaan paremmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi harkiten, kiitos!