Lääkärilehdessä julkaistiin elokuun alussa kommenttikirjoitus, joka oli otsikoitu "Sukupuolidysforian hoidossa tarvitaan malttia". Sen on kirjoittanut gastroenterologisen kirurgian ja akuuttilääketieteen erikoislääkäri Heidi Wikström. Hän pohtii Lääkäriliiton osallistumista Pride-tapahtumiin ja on sitä mieltä, että lääkärien ei pidä osallistua "ideologiseen liikehdintään".
Hormoniblokkereista hän toteaa kirjoituksessaan seuraavaa:
"Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus (entinen Transtukipiste) esimerkiksi Hyvän hoidon suositus (2017) -oppaassaan esittää sukupuolihormonien estolääkityksen varhaisnuorilla "täysin peruutettavissa olevana toimenpiteenä". Tästä asiasta ei kuitenkaan ole varmuutta; sukupuolihormonit vaikuttavat mm. aivojen kypsymiseen, eikä ole tiedossa, että näiden käytöllä ei olisi pitkäaikaisvaikutuksia."Kirjoituksen ydin lienee kuitenkin Pride-liikkeen arvostelu:
"Poikkeavan sukupuolikokemuksen pitäminen pysyvänä ja sen voimakas tukeminen käy ilmi Pride-liikkeen nettisivustoja selaamalla myös muilla tavoin. Tällainen asennoituminen viittaa siihen, että hyvistä hoitokäytännöistä ollaan liikkeen parissa huolestuttavissa määrin eri mieltä suomalaisten asiantuntijoiden kanssa."Jonka jälkeen hän siteeraa Tampereella vaikuttavaa lääkäriä, jonka kyseenalaisista kytköksistä ja ennakkoluuloisista lausahduksista Julmis on kirjoittanut blogissaan.
Mielipiteeni kyseisestä kirjoituksesta:
1. Otsikko on hyvä. Näin toimitaan jo käytännössä Suomessa.
2. Termi "ideologinen liikehdintä" herättää kysymyksen: onko ihmisoikeuksien ja/tai hyvän elämän puolustaminen ideologista? Millaiseen ideologian käsitteeseen tässä viitataan?
3. Kyseenalaistan vatsaelinkirurgian ja akuuttilääketieteen erikoislääkärin pätevyyden ja asiantuntijuuden sukupuolidysforian hoidossa.
4. Hormoniblokkereita on käytetty lapsilla ja nuorilla 1970-luvulta lähtien, ja sitä ennen muunlaiseen hoitoon aikuisilla, ja niiden pitkäaikaisvaikutuksista on tutkimuksia olemassa. Monet kansainväliset asiantuntijatahot ovat todenneet ne turvallisiksi ja suosittelevat niiden käyttöä tarvittaessa.
5. Pride-liike pitää transsukupuolisuutta pysyvänä, koska sitä se nuorella todennäköisesti ja yleensä on. Poikkeava sukupuolikokemus lapsuudessa ei välttämättä ole pysyvä, eikä sitä missään nimessä tueta voimakkaasti Pride-liikkeessä, kuten tämä lääkäri väittää.
6. Hoitokäytännöistä ollaan tosiaan eri mieltä joidenkin suomalaisten asiantuntijoiden kanssa.
Puran hormoniblokkerihoidon myyttejä alla. Olen kirjoittanut hormoniblokkereista aiemminkin tässä blogissa.
Ensimmäiseksi täytyy todeta, että vaikka tutkimuksia onkin tehty, on totta, että niitä tarvitaan lisää. Tämä todetaan myös monissa tutkimuksissa, joita olen lukenut. Minusta on kuitenkin harhaanjohtavaa väittää, että pitkäaikaisvaikutuksista ei ole riittävästi tietoa. Useat asiantuntijatahot, kuten esimerkiksi World Professional Association for Transgender Health, American Academy of Pediatrics, ja Australian standards of care and treatment guidelines, pitävät hormoniblokkerihoitoa turvallisena ja suositeltavana hoitomuotona tiettyjen kriteerien mukaisesti.
Hormoniblokkereiden väitetään vaikuttavan haitallisesti mm. luustoon, aivotoimintaan ja psyykkiseen hyvinvointiin. Lisäksi väitetään, että se sterilisoi nuoret.
Hormoniblokkerihoito yksistään ei tee nuoresta steriiliä, mutta hormoniblokkerit ja niiden jälkeen aloitettu sukupuolen korjaukseen liittyvä hormonihoito yhdessä tekevät. Vastuullinen hoitotaho on velvoitettu kertomaan tästä potilaalle niin, että hän ymmärtää hoidon seuraukset.
Maailmanlaajuinen endokrinologien yhdistys on julkaissut vuonna 2013 tutkimuksen, jossa todetaan:
"These findings reaffirm that halting puberty in gender-dysphoric adolescents is a responsible practice that will not harm bone health."
Suomeksi: Nämä löydökset vahvistavat, että sukupuolidysforiasta kärsivien nuorten puberteetin pysäyttäminen on vastuullinen käytäntö, joka ei vahingoita luiden terveyttä.Hormoniblokkerihoidon psykologisia vaikutuksia tutkineessa tutkimuksessa vuodelta 2014 todettiin:
"Results of this first long-term evaluation of puberty suppression among transgender adolescents after CSH treatment and GRS indicate that not only was GD resolved, but well-being was in many respects comparable to peers."
Suomeksi: Tämän ensimmäisen, transsukupuolisten nuorten puberteetin pysäyttämisen pitkäaikaisen arvioinnin tulokset osoittavat, että hormonihoidon ja sukupuolenkorjausleikkaushoidon jälkeen sukupuolidysforia hävisi ja hyvinvointi oli monessa suhteessa samanikäisten tasolla.Aivojen toimintaa tutkineessa tutkimuksessa vuodelta 2015 todetaan:
"(1) GnRHa treatment had no effect on ToL performance in adolescents with GD, and (2) pubertal hormones may induce sex-atypical brain activations during EF in adolescents with GD."
Suomeksi: hormoniblokkerihoito ei vaikuttanut aivotoimintaa mittaavaan suoritukseen (reaktioaika ja nopeus) sukupuolidysforisilla nuorilla, ja puberteettihormonit voivat aiheuttaa sukupuolelle epätyypillistä aivotoimintaa sukupuolidysforisilla nuorilla.Hormoniblokkereita on käytetty pitkään ennenaikaisen murrosiän hidastamiseen lapsilla. Tämä tutkimus vuodelta 2015 kertoo näiden hoitojen vaikutuksista mm. seuraavaa:
"Puberty was recovered within 1 year after GnRHa treatment discontinuation, and there were no abnormalities in reproductive function."
"Overall, GnRHa seems effective and safe for CPP patients, based on long-term follow-up studies."
Suomeksi: Puberteetti palasi ennalleen yhden vuoden kuluessa hormoniblokkerihoidon päättymisestä, ja lisääntymistoiminnoissa ei esiintynyt poikkeavuuksia.
Kaiken kaikkiaan, pitkäaikaisten seurantatutkimusten perusteella hormoniblokkerihoito vaikuttaa tehokkaalta ja turvalliselta.Kliinisen etiikan alalla vuonna 2008 julkaistu tutkimus toteaa:
"This paper argues that suspension of puberty is not only not unethical: if it is likely to improve the child’s quality of life and even save his or her life, then it is indeed unethical to defer treatment."
Suomeksi: puberteetin pysäyttäminen on eettistä, ja on myös epäeettistä lykätä hoitoa, joka todennäköisesti parantaa lapsen elämänlaatua ja voi jopa pelastaa hänen henkensä.
Kiitos, tiede!
Kiva lukea blogia, joka pohjaa näin laajasti tieteeseen!
VastaaPoistaKiitos!
PoistaSetan Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen johtava sosiaalityöntekijä Maarit Huuska vastaa Lääkärilehdessä julkaistuun kommenttikirjoitukseen: https://sukupuolenosaamiskeskus.fi/2019/08/23/suositukset-sukupuolidysforian-hoitoon-perustuvat-laaketieteeseen/
VastaaPoista