Meille kerrottiin ensimmäisellä käynnillä transpolilla, että tutkimusjakso tulee etenemään hitaasti nuoren iästä johtuen (hän oli silloin 15), ja koska hänen kokemuksensa on "kestänyt vasta vähän aikaa". Eli hitaasti eteneminen on tulkintani mukaan sekä tarkoituksellista, että ruuhkasta johtuvaa. (Nuori itse on pohtinut sukupuoltaan noin 12-vuotiaasta asti, joten se on kyllä kestänyt vuosia, mutta hän tuli asian kanssa ulos vasta viime vuoden helmikuussa, 15-vuotiaana, kun hän oli saanut sen selvitettyä itselleen.)
Transpolilla keskitytään varmistumaan siitä, että nuoren sukupuolikokemus on pysyvä, ja että hänen mielenterveytensä ja elämäntilanteensa on sellainen, että mahdolliset sukupuolen korjaamiseen liittyvät hoidot voidaan aloittaa. Tutkimuksiin on sisältynyt lähinnä keskusteluja nuoren ja meidän vanhempien kanssa sekä erilaisten kyselylomakkeiden täyttämistä. Tulevista tutkimuksista emme ole saaneet juurikaan tietoja, mutta olen vertaistapaamisissa ja -kanavissa kuullut ja lukenut mm. murrosiän vaiheen selvittämiseksi "vaatteet pois"-tutkimuksista. En tiedä, onko se meidän kohdallamme tarpeellista, kun nuori on kuitenkin jo 16. Kromosomipoikkeavuudet luullakseni on myös tutkittava.
Heikoista resursseista johtuen (?) transpolilla keskitytään ainoastaan ydintehtävään. Mitään psyykkistä tukea ei ole tarjottu nuorelle eikä meille vanhemmille. Emme toisaalta ole sellaista kysyneetkään, koska meillä on ihan hyvä ja vakaa elämäntilanne kaikin tavoin, ja olemme olleet tietoisia siitä, että transpolilla on ruuhkaa. Olemme selvitelleet paljon asioita omatoimisesti ja hankkineet tarvittavaa terapiaa itse. Olemme etuoikeutettuja siinä mielessä, että meillä on ollut näihin mahdollisuus. Kaikilla sitä ei kuitenkaan ole.
Sini Helotie ja Miska Reimaluoto ovat tehneet opinnäytetyönään suppean haastattelututkimuksen, jossa on tutkittu transsukupuolisten lasten vanhempien kokemuksia tuen saamisesta. Tulokset osoittavat, että vanhemmat saivat eniten tukea vertaistuen muodossa. Lasta ja vanhempia tapaavien työntekijöiden tietotaidoissa oli suurta vaihtelua. Tutkimuksessa nousi esiin tarve työntekijöiden laajempaan osaamiseen sukupuolen moninaisuuden kysymyksissä sekä alaikäisen transsukupuolisen palveluiden yhtenäistäminen.
Opinnäytetyössä todetaan, että vanhempien saama tuki lisää koko perheen voimavaroja ja turvaa lapsen kasvua. Myös The World Professional Association for Transgender Health (WPATH) suosittelee sensitiivistä perheen tukemista, jotta lapsella olisi mahdollisuus tutkia sukupuoleensa liittyviä kysymyksiä turvallisessa ympäristössä. Psyykkinen hyvinvointi on riippuvainen siitä, miten vapaasti lapsella on mahdollisuus ilmaista omaa sukupuoltaan. Se on tärkeää, vaikka tulevaisuuden sukupuolen kokemusta ei pystytä ennustamaan.
Opinnäytetyön aineistosta nousevat esiin vanhempien pohdinnat siitä, miten heidän lapsensa voi elää kokemassaan sukupuolessa ja saada toivottuja palveluita ja tukea, kun Suomessa transpolille ei pääse ennen 13 vuoden ikää ja murrosikää jarruttavia hoitoja ei käytännössä saa. Perheet ovat tällöin muiden palveluiden varassa. WPATH:n suositusten mukaan perheitä pitäisi tukea myös viestinnässään lapsen koulun, viranomaisten ja muiden toimijoiden välillä, ja psykoterapiaa tulisi tarjota lapsen ja perheen tukemiseen.
Olen itse kokenut, että viestinnällistä tukea saa hyvin järjestöiltä (Seta, Trasek, Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus, Translasten ja -nuorten perheet) ja vertaisilta. Psykoterapiaa on vaikeampi löytää. Itselläni kävi tuuri, kun jo ensimmäinen valitsemani terapeutti oli perehtynyt sukupuolen moninaisuuteen.
Opinnäytetyön aineistossa yksikään vanhempi ei kuvannut sellaista tilannetta, että perheellä olisi joku taho, joka ohjaisi moniammatillisesti ja olisi yhteydessä lapsen ja perheen eri palvelujen välillä. Myöskään psykoterapiaa kukaan ei kertonut saaneensa. Perheet ovat siis pitkälti vertaistuen varassa, jolloin varsinkin pienemmillä paikkakunnilla saatetaan olla käytännössä täysin yksin.
Olen ihan viime aikoina lukenut trans-aiheisista blogeista, että nykyään ainakin täysi-ikäisille transhoitoja saaville tarjotaan myös psykoterapiaa osana hoitoa. Tämä on erittäin hyvä asia, ja tätä palvelua pitäisi ehdottomasti laajentaa myös alaikäisiin ja heidän perheisiinsä.
On mielenkiintoista lukea, miten erilainen hoitopolku voi olla kun kyseessä on nuori eikä vielä aikuinen. Tai toki moni asia on samaakin, mutta eroavaisuuksia ei välttämättä itse edes tule ajatelleeksi kun keskittyy niin kovasti vain omaan prosessiin tällä hetkellä.
VastaaPoistaMä muuten asuin Itä-Suomessa kun aloitin tutkimusjakson transpolilla, mutta mut ohjattiin silti Helsingin transpolille, vaikken sitä edes erikseen pyytänyt. En ole edes varma miksi, paitsi ehkä sen takia että mun perhettä ja tuttuja asui pääkaupunkiseudulla. Oman hoitopaikkansahan saa siis kyllä vapaasti valita.
Mielenkiintoista. En tosiaan tiedä, onko väitteessäni mitään perää, ja mistä tuo mielikuva on edes peräisin... Lapseni sanoi lääkärille haluavansa mieluummin Tampereelle, kun sinne on lyhyempi matka. Mutta jotenkin kuitenkin ajattelin, että asuinpaikka vaikuttaa.
PoistaTuo paikkakunnan valinta kuuluu valinnanvapauden piiriin. Midän nuori pääsi Helsinkiin. Lähetteen tekijä kysyi, kumpaan halutaan ja käytännön syistä Helsinki oli parempi, vaikka matka sinne on pidempi. Meillä on ollut varmaan tuuriakin mukana, kun sattui todella hyvät omatyöntekijät meille molemmille. Meillä meni vuosi siihen, kun nuori sai ekan diagnoosin ja pääsi hormonipolille. Hormonit alkoi 16 v. Toki hänellä asia on ollut esillä oikeastaan aina ja ehkä siksi eteni noin nopeasti. Tapaamisiakin oli alkuun todella tiheästi, noin kerran kuukaudessa. Mikä ihme on tuo "vaatteet pois" tutkimus? Ei kuulosta tutulle. Itse olen kokenut prosessin pääasiassa positiivisena ja tukea on saanut tarvittaessa. Tämä ehkä yllättikin, kun olen lukenut aika paljon toisenlaisista kokemuksista. Eikä nuorikaan ole valittanut, toki olisi toivonut asioiden etenevän nopeammin. Jotkut lomakkeet on auttamattoman vanhanaikaisia, mutta sitä pahoittelivat työntekijätkin. Suurimmat ongelmat onkin tullut sen jälkeen, kun diagnoosi oli saatu, nimi vaihtunut, mutta hetu on väärä. Hänen kohdallaan tämä virallisissa papereissa väärin sukupuolittaminen kestää 2 v. Tämä on kyllä kohtuutonta ja on todella harmillista, jos translain uudistamisessa ei tätä joukkoa huomioida. Mutta täysi-ikäistyminen ja transdiagnoosin vahvistaminen tuo ratkaisun oman nuoren tilanteeseen. Edessä siis käynti Tampereella. Niin ja psykoterapiakin on ollut kuvioissa jo jonkin aikaa. Nuori halusi tätä itse, kun oma työntekijä tätä ehdotti. Saatiin asia järjestymään melko hyvin, vaikka alussa ongelmana oli se, ettei ollut muuta diagnoosia kuin trans. Mutta asiat järjestyi, Kela tukee ja sattui kerralla hyvä terapeutti, tosin tein siinä itse salapoliisin työtä ja hyödynsin omia kontaktejani tässä. Tsemppiä teille ja ihana, kun sinä jaksat kirjoittaa kokemuksistasi blogia. ❤
VastaaPoistaKiitos kommentista! Täytyypä korjata blogitekstiin tuo valinnanvapaus. Meilläkin on tähän mennessä ollut ihan positiivinen kokemus transpolista. Vaatteet pois -tutkimuksella katsotaan murrosiän vaihe, mutta en tosiaan tiedä, onko normaali käytäntö. Mahtava kuulla, että terapiaa saa!
Poista