torstai 8. elokuuta 2019

Transsukupuolisuus ja tiede - osa 2

Tällä kertaa tiedekatsaus käsittelee geenitutkimusta. Siteeraamani tutkimus on nimeltään "Molecular basis of Gender Dysphoria: androgen and estrogen receptor interaction" eli suomeksi jotakuinkin Sukupuolidysforian molekyyliperusta: androgeeni- ja estrogeeni-reseptoreiden vuorovaikutus.

Kyseessä on kymmenen tutkijan yhteistutkimus vuodelta 2018. Kunkin polymorfismin ja transsukupuolisuuden välistä yhteyttä tutkittiin kahdella subjektikontrollianalyysillä, jossa vertailtiin transmiehiä (425 henkilöä) naisiin (599 henkilöä), ja transnaisia (549 henkilöä) miehiin (728 henkilöä). Assosiaatioita ja vuorovaikutuksia tutkittiin käyttämällä binääristä logistista regressiota.

Tutkimuksen tulokset ovat tiivistetysti seuraavat:
1. Spesifiset estrogeenin ja androgeenin alleeli- ja genotyyppikombinaatiot liittyvät transsukupuolisuuden geneettiseen perustaan.
2. Transnaisten sukupuoli-identiteetin kehittyminen vaatii yhdistelmän androgeenireseptoria ja beta-estrogeenireseptoria. Käänteinen alleelivaihtelu on tässä yhdistelmässä ja tässä sukupuoli-identiteetissä tyypillistä: kun jompi kumpi näistä polymorfismeista on lyhyt, toinen on silloin pitkä.
3. Transmiesten populaatiossa beta- ja alfa-estrogeenireseptoreilla on myös merkitystä, mutta polymorfismien välillä ei havaittu vuorovaikutussuhteita.
4. Estrogeenireseptorit vaikuttavat sukupuolen kehitykseen.

Eli toisin sanoen, erityisesti transnaisten sukupuoli-identiteetille on olemassa selkeä geneettinen perusta, joka voidaan havaita.

Kiitos, tiede!

Sanasto:
molekyyli = kahden tai useamman atomin muodostama ryhmä
androgeeni = mieshormoni
estrogeeni = naishormoni
reseptori = hermoston välittäjäaineita, hormoneita, lääkeaineita ja muita aineita vastaanottava proteiinimolekyyli
homogeeninen = yhtenäinen, tasalaatuinen
polymorfismi = monimuotoisuus
subjektikontrollianalyysi = havainnoiva tutkimusmenetelmä
binäärinen logistinen regressio = tilastollinen malli, jolla mallinnetaan vastemuuttujan ja selittävien muuttujien suhdetta. Vasteen odotusarvo on riski. Riski on todennäköisyys, että jokin tapahtuma tapahtuu suhteessa siihen, että se ei tapahdu.
spesifinen = erityinen, ominainen
alleeli = geenimuodot eli vastingeenit eli alleelit ovat saman geenin vaihtoehtoisia muotoja, joilla on kromosomissa sama paikka.
genotyyppi = perimätyyppi, yksilön vanhemmiltaan perimien kaikkien geenimuotojen kokonaisuus.
kombinaatio = yhdistelmä, joukko

1 kommentti:

  1. Lisää geenitutkimuksia: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1743609516311201?dgcid=raven_sd_recommender_email

    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1743609515306950?dgcid=raven_sd_recommender_email

    VastaaPoista

Kommentoi harkiten, kiitos!