tiistai 22. lokakuuta 2019

Kaksi tapaa kertoa uutinen (case Always)

Bongasin Twitteristä uutisen, että Always-terveyssidepakkauksista poistetaan naarassymboli (venus symbol). En ole edes huomannut, että niissä on sellainen. Eikä sitä aina niissä ole ollutkaan. (En ole käyttänyt ko. tuotteita vuosiin.)

Seuraamani transaktivistit Twitterissä naureskelivat sille, että anti-trans feministit aikovat laittaa Always-siteet boikottiin, koska heidän mielestään symbolin poistaminen pyyhkii koko naiseuden biologian pois. Nauratti kieltämättä minuakin.

Aiheen uutisointi alkoi kiinnostaa minua, koska Daily Mailin otsikko on melko raflaava. Siinä väitetään, että "trans lobby" painosti yhtiötä poistamaan symbolin pakkauksista. Se kuulosti minusta oudolta, mutta näin uutisessa todella väitetään.

CNN julkaisi aiheesta uutisen tänään. Sen otsikko on neutraalimpi. Ajattelin katsoa, minkä näkökulman nämä kaksi uutista tuovat esiin.

Daily Mail: Transgender lobby forces sanitary towel-maker Always to ditch Venus logo from its products

CNN: Always is taking the female symbol off its packaging to be inclusive of transgender and nonbinary customers

Daily Mailin uutisessa kerrotaan kahdesta henkilöstä, jotka ovat Twitterissä lähestyneet Always-tuotemerkkiä, tuoden esiin, että on olemassa henkilöitä, joilla on kuukautiset, mutta jotka eivät koe itseään naisiksi. Always-tuotemerkki on vastannut näihin viesteihin ystävällisesti, että heillä on ilo ilmoittaa, että ensi vuoden puolella tuotepakkauksissa ei enää ole ko. symbolia, ja kiitti asian esiin tuomisesta. Daily Mailin uutisen mukaan useat naiset ovat raivostuneet päätöksestä ja julistaneet tuotemerkin ja koko yhtiön (Proctor&Gamble) boikottiin. (Radikaali)feministi Julie Bindel toteaa Daily Mailille, että symbolia on käytetty vuosikymmeniä, ja sen poistaminen eliminoi naisen biologian. Hänen mielestään Proctor&Gamble syyllistyy hyvesignalointiin ja antautuu transaktivistien painostukselle. Naisasia-aktivisti Maya Forstater puolestaan toteaa lehdelle, että venus-symboli edustaa biologisia naisia (jotka ovat ainoita, jotka näitä tuotteita käyttävät), eikä sukupuoli-identiteettiä. Uutisessa kerrotaan myös viimeviikkoisesta boikottitapauksesta, joka liittyy myös transsukupuolisiin (Flora ja Mumsnet-verkkosivusto). Uutisen lopussa Proctor&Gamble-yhtiön edustaja sanoo, että yhtiö on aina ollut tyttöjen ja naisten puolella, mutta se on sitoutunut myös monimuotoisuuteen ja inkusiivisuuteen, jonka vuoksi he haluavat varmistua siitä, että jokainen, joka heidän tuotteitaan tarvitsee, tuntee olonsa mukavaksi. Uutista on kommentoitu yli 1000 kertaa, ja suurin osa kommenteista näyttää taivastelevan sitä, miten yhtiö voi nöyrtyä jonkin näin typerän asian edessä.

CNN:n uutinen kertoo, että Always-tuotemerkki liittyy useiden muiden tuotemerkkien seuraan siinä mielessä, että se ottaa huomioon transsukupuoliset ja non-binäärit ihmiset. Muita tällaisia tuotemerkkejä ovat esimerkiksi Tinder, Lyft ja Mastercard. Uutiseen on upotettu yhden henkilön twiitti, jossa ystävällisesti huomautetaan, että venus-symboli voi aiheuttaa dysforiaa transmiehille, joilla on kuukautiset ja jotka siksi käyttävät terveyssiteitä. Uutisessa siteerataan Proctor&Gamblen tiedotetta, jossa todetaan, että yhtiö on ollut tyttöjen ja naisten puolella yli 35 vuotta ja aikoo jatkaa sitä edelleen, mutta ottaa huomioon myös monimuotoisuuden ja inklusiivisuuden, ja haluaa jatkuvasti oppia lisää kuluttajien tarpeista. Uutisessa tuodaan myös esiin, että kuukautiset voivat olla dysforiaa aiheuttava asia transmiehille ja non-binääreille ihmisille. Uutista ei voi kommentoida.

Kumpi uutinen on mielestäsi informatiivisempi? Tasapuolisempi? Kumman uutisen otsikko on totuudenmukaisempi? Loukkaako jompi kumpi uutinen jotain ihmisryhmää?

Mielestäni Daily Mailin uutinen on sikäli monipuolisempi, että siinä tuodaan esiin myös vastustajien mielipiteitä. Mutta kysymys kuuluu, ovatko ne relevantteja ja kuuluuko niistä uutisoida. Daily Mailin otsikko on mielestäni harhaanjohtava - mikään "transgender lobby" eli järjestäytynyt ja rahoitettu organisaatio ei ole pakottanut Always-tuotemerkkiä tekemään yhtään mitään. Muutama yksittäinen henkilö on lähestynyt yhtiötä Twitterissä ja tuonut esiin, että pieni symboli voi tuntua joistakin ihmisistä pahalta. Yhtiö on tehnyt itsenäisesti päätöksen olla inklusiivinen ja poistaa symbolin. Anti-trans feministien mielipiteet ovat mielestäni syrjiviä ja naurettavia, eivätkä ansaitse uutisointia. Naarassymboli terveyssidepakkauksessa ei ole mitenkään pakollinen, tuskin sitä muutkaan yhtiöt käyttävät vastaavissa tuotteissa. Symbolia ei ollut Always-pakkauksissa aikaisemminkaan. Kommenttikentässä pääasiassa ihmetellään, miten naurettavaa symbolin poistaminen on, ja painotetaan ihmisen biologiaa. Tällainen kommentointi on mielestäni ihan turhaa. Daily Mail on tehnyt klikkiotsikon ja houkuttelee ihmisiä kommentoimaan aihetta, jonka tietävät aiheuttavan ihmetystä ja naureskelua. Moraalitonta.

CNN:n uutinen on neutraali ja transihmisiä kunnioittava. Daily Mailin uutinen on asenteellinen ja transihmisiä loukkaava.

Joku voi tietysti olla sitä mieltä, että CNN:n uutinen loukkaa "biologisia naisia". Minusta ei loukkaa, koska naarassymboli ei ole koskaan merkinnyt samaa kuin kuukautiset, eikä sitä terveyssidepakkauksissa tarvita.





10 kommenttia:

  1. Voisin vaikka lyödä vetoa että 99% valittajista ei ole edes huomannut kyseistä symbolia ennen näitä uutisia :D

    VastaaPoista
  2. Laajempi analyysi aiheesta täällä: https://www.snopes.com/fact-check/pg-venus-symbol-removed/

    VastaaPoista
  3. Taas on joukko mielensäpahoittajia liikkeellä. Mitä jos minä koen, että vaikkapa sinun blogisi vaaleanpunainen alusta loukkaa minua ja aiheuttaa minulle huonoa oloa. Pitääkö sinun vaihtaa blogisi ulkoasu minun tunteitteni perusteella? Ei. Minä käsittelen tunteeni omassa mielessäni ja maailma saa olla ihan sellainen kuin se on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, kummatkohan tässä nyt pahoittivat mielensä naurettavammasta syystä, menstruoivat ei-naiset vai radikaalifeministit?

      Poista
    2. En ole edellinen anonyymi, mutta kommentoin silti. Tuskinpa radikaalifeministit ovat mieliään pahoittaneet, vaan tuoneet vain julki, kuinka mielipuolista on, että iso firma menee polvilleen muutaman transaktivistin edessä. Siitähän tässä on kyse, kukaan ei halua sen joukon paskamyrskyä niskaansa.

      Mun mielestä on muuten aika hullua, että sä joka välissä vaadit kunnioitusta yms. Ja Sitten itse kuittaat eriävät näkemykset naurettavina. Onko se sinusta kunnioittavaa tai asiallista keskustelua? No, etpä sä edes yritä ymmärtää, mitä näillä asiaa kritisoineilla todella oli pointtina. Kunhan painelet menemään omassa kaikkitietävyyden kuplassasi.

      Poista
    3. Vertaat keskenään ihmisarvon kunnioitusta ja eriävien näkemysten kuittaamista naurettavaksi. Hmm. Minä sanoin väitteitä naurettaviksi, koska en näe järkeä siinä, että naarassymbolin poisto nähdään naiseuden poispyyhkimisenä, kun symboli on ollut terveyssidepakkauksissa, joissa sitä ei tarvita mihinkään, ja joissa sitä ei ole ennenkään ollut. Ja sinä vertaat tätä siihen, että vaadin ihmisarvoa ja kunnioitusta transihmisille? Minusta sinun ajatuksesi on hullumpi kuin minun. Minusta radikaalifeministeillä on ihmisarvo ja he ansaitsevat sen kunnioitusta ihan kuten kuka tahansa muukin. Sen sijaan en kunnioita sellaista ajatusta, että sukupuoli ei olisi itsemäärittelykysymys.

      Poista
  4. Nimimerkit "Ihmettelevä kanssakulkija" ja "Et simmottos", kommenttinne eivät tällä kertaa läpäisseet kommenttiseulaani. Puhiskaa älyttömyyksiänne jossain muualla. Tämä aihe ei ole mielestäni tarpeeksi tärkeä, jotta viitsisin alkaa vääntää teidän kanssanne. Symbolit terveyssidepakkauksissa eivät mielestäni ole tärkeitä, eikä myöskään keskustelu niiden poistamisesta.

    VastaaPoista
  5. Uskomatonta miten pienistä ja turhista asioista jaksetaan taas tehdä maailmanlopun tasoinen juttu �� Tulee ihan mieleen takavuosien haloo ja änkyröinti siitä kun Voimariini muuttui Oivariiniksi...

    VastaaPoista
  6. Tämän blogikirjoituksen pointti ei ole transaktivismi eikä anti-transaktivismi, vaan uutisointi. Case Always on tässä esimerkkinä. En aio julkaista kommentteja, jotka missaavat kirjoituksen pointin.

    VastaaPoista
  7. Minä olen itse transmies, mutta en ymmärrä tätä touhua alkuunkaan. Jos jonkun transmiehen elämässä suurempi ongelma on kuukautispaketissa oleva venussymboli kuin se, että hänellä on kuukautiset niin ongelma on joku muu kuin transsukupuolisuus.

    Sitä paitsi lähes kenelläkään testoa käyttävällä transmiehellä ei edes ole kuukautisia. Naurettavaa miten paljon asiasta jaksetaan jauhaa muka tämän yhteisön nimissä.

    VastaaPoista

Kommentoi harkiten, kiitos!