keskiviikko 30. lokakuuta 2019

Lyhyet trans-vastaukset for dummies

Lyhyet ja yksinkertaiset vastaukset yleisimpiin väitteisiin transsukupuolisista, olkaa hyvät.


1. Kukaan ei synny väärään ruumiiseen. Transsukupuolisuus on mielen harhaa.
Transsukupuolisuudella on hormonaaliset ja biologiset syyt. Sukuelimet ja aivojen sukupuolittuneet alueet kehittyvät sikiöaikana eri aikaan, ja on mahdollista, että niiden kehitys poikkeaa toisistaan. Transsukupuolisuus ei ole harhaa, eikä "pelkkää ajattelua". On mielen harhaa väittää, että se olisi.

2. Sukupuolia on kaksi, koska niitä tarvitaan suvun jatkamiseen. Millään nisäkkäällä ei ole enempää sukupuolia.
On totta, että kahta sukupuolta tarvitaan suvun jatkamiseen. Ihminen ei kuitenkaan ole olemassa pelkästään suvun jatkamista varten, eikä ihmisten välinen seksi pelkästään lisääntymistä varten. Homous ja transsukupuolisuus ovat ihmislajissa esiintyvää luonnollista vaihtelua.
Jos käytät tätä argumenttia kieltämään transsukupuolisuuden, olet varmaan myös sitä mieltä, että vain cis-heterot saavat olla olemassa, harrastaa seksiä, ja vain lisääntyäkseen. (Sitä paitsi eläimillä esiintyy homoutta, ja monella eläinlajilla on useampia sukupuolia ja jotkut pystyvät vaihtamaan sukupuolta.)

3. Kromosomit määrittelevät sukupuolen. XX = nainen, XY = mies.
Eivät määritä. Joillakin ihmisillä on kolme kromosomia. Jotkut XX-kromosomiston omaavat ihmiset ovat sukuelimiltään miehiä, jotkut XY-kromosomiston omaavat ihmiset ovat sukuelimiltään naisia. On totta, että sukupuolen korjauksessa ei muuteta kromosomeja, mutta sillä ei ole merkitystä.

4. Genitaalit määrittelevät sukupuolen.
Katso kohta 1.

5. Sukupuolen vaihtaminen ei ole ihmisoikeus.
Jos ajattelet, että sukupuolta korjataan ihan vain huvikseen tai harhojen vallassa, niin totta kai väität näin. Katso kohta 1.

6. Transmies on nainen ja transnainen on mies.
Ei ole. Katso kohdat 1, 3 ja 4.

7. Lapsi ei voi tietää sukupuoltaan.
Aivan varmasti tietää. Kysy keneltä tahansa 5-vuotiaalta, kumpaa sukupuolta hän on.

8. Lapsi ei voi tehdä elämäänsä muuttavaa päätöstä sukupuolen korjauksesta.
Hänen ei tarvitsekaan tehdä sitä. Hän voi kuitenkin päättää elää oikeaksi kokemassaan sukupuolessa, ja se tutkitusti lisää hyvinvointia. Mieti omalle kohdallesi: heräisit yhtenä aamuna toisen sukupuolen ruumiissa. Miltä tuntuisi?

9. Vanhemmat, jotka sallivat lapsen vaihtaa sukupuolta, ovat hyväksikäyttäjiä.
Eivät, vaan he ovat rakastavia ja hyviä vanhempia, jotka tekevät kaikkensa, että lapsi voisi hyvin ja tuntisi olonsa hyväksytyksi ja turvalliseksi omana itsenään. Vanhemmat, jotka kieltävät lapsensa kokemuksen, ovat joko tietämättömiä tai julmia.


10. En ole transfobinen, kerron vain biologisia faktoja.
Et ole transfobinen, jos tunnustat yllä kuvatut biologiset faktat. Jos et tunnusta, ja perustelet omilla faktoillasi transsukupuolisia sairaiksi tai mielenvikaisiksi, olet transfobinen.


3 kommenttia:

  1. En ehkä sanoisi, että kahta sukupuolta tarvitaan suvun jatkamiseen. Suvun jatkamiseen tarvitaan tietyt ominaisuudet (kyky tuottaa siittiöitä, kyky tuottaa munasoluja, kohtu...), mutta synnyttää voi mieskin ja siittiöitä voi tuottaa (trans)nainenkin.

    Kohtaan 7: En sanoisi "kumpaa sukupuolta", koska tämä antaa ymmärtää, että sukupuolia olisi vain kaksi. Sama kohdassa 8 ("toisen sukupuolen ruumiissa").

    Nämä siis vain pisti silmään, niin ajattelin nostaa ne esille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos huomioista. Tein tämän for dummies ja jätin tarkoituksella nuo pois, mutta oikein hyvä että otit esiin.

      Poista
    2. Mietinkin vähän oliko tästä kyse, mutta ajattelin nostaa esille kuiteskin. :)

      Poista

Kommentoi harkiten, kiitos!