keskiviikko 13. maaliskuuta 2019

Kaksi sukupuolta?

Aito Avioliitto ry, monet kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset, sekä aika moni ihan tavallinen suomalainen on sitä mieltä, että tietenkin sukupuolia on kaksi. "Kokemus sukupuolesta ei ole sukupuoli, se on ideologiaa." Tai jotain sinne päin. Ihmiselle, joka ei ole koskaan kyseenalaistanut sukupuoltaan, asia on yksinkertainen. On miehiä ja on naisia. Niin se oli minullekin, kunnes opin, että asia ei ole niin yksinkertainen.

Tiesittekö, että Saksassa on kolme sukupuolta? Näin on myös muun muassa Australiassa, Pakistanissa, Alankomaissa ja Intiassa. Nainen, mies ja muu. Ovatko nämä maat suistuneet anarkiaan? Onko syntyvyys niissä romahtanut? Ovatko näiden maiden miehet ja naiset kadonneet, ja kaikki ihmiset muuttuneet sukupuolettomiksi olennoiksi? Ovatko he rynnänneet sankoin joukoin julistamaan itsensä koppakuoriaisiksi tai Eiffel-torneiksi? Tietääkseni eivät. Miehet ovat edelleen miehiä ja naiset naisia.

Afrikkalaisten nuerien kulttuurissa on mahdollista, että lapseton nainen muuttuu yhteisönsä silmissä mieheksi. Länsi-Balkanilla perheen tytär voi tietyssä tilanteessa ryhtyä perheen pääksi, mieheksi. Dagara-heimossa Burkina Fasossa sukupuoli nähdään energiana, eikä kehollisena asiana. Zuñi-intiaanien keskuudessa lapset ovat sukupuolettomia, ja kypsyvät heimon kanssa elämisen myötä tiettyyn sukupuoleen. Siperiassa on kulttuureita, joissa sukupuolen muuntuminen on keskeinen osa shamanismia. Navajo-intiaanit ovat arvostaneet ihmisiä, joissa näkyy sekä naisellisina että miehekkäinä pidettyjä kehonpiirteitä - sitä pidetään lahjana. Keskiajalla ja sitä ennen jotkut naiset pukeutuivat miesten vaatteisiin ja elivät miehinä, esimerkiksi Jeanne D'Arc.

Nykyinen länsimainen binäärinen sukupuolikäsitys vakiintui vasta 1700-luvulla. Antiikin aikana sukupuolia oli vain yksi, mutta miehiä pidettiin sen vahvempana ilmentymänä, koska heidän sukupuolielimensä "ovat näkyvillä ja järjestyksessä". Nykyään se kuulostaa hupsulta, mutta kuka tietää, miten hupsulta jako miehiin ja naisiin parinsadan vuoden kuluttua kuulostaa.
(Lähde: Sukupuolena ihminen)

2 kommenttia:

Kommentoi harkiten, kiitos!