torstai 28. maaliskuuta 2019

Mistä transsukupuolisuus johtuu?

Tässä blogitekstissä esittelen muutamia ajatuksia ja tutkimuksia transsukupuolisuuden mahdollisista syistä.

Transpolin lääkäri sanoi meille, että ei vielä tiedetä varmasti, mistä transsukupuolisuus johtuu. Todennäköisesti se ei johdu mistään yksittäisestä tekijästä, vaan monen tekijän yhteisvaikutuksesta. Wikipedia:
"Vallitsevan käsityksen mukaan sukupuoli-identiteetin kehittyminen ja muuttuminen on useiden sikiö- ja nuoruusajan hormonaalisten, geneettisten sekä joidenkin psyykkisten ja sosiaalisten tekijöiden summa. Varsinaista aikuisiän transsukupuolisuutta selittänevät kuitenkin yksinomaan geneettiset ja sikiöajan hormonaaliset tekijät eikä sosiaalisen kasvuympäristön yhteyttä transsukupuolisuuteen ole pystytty osoittamaan."

Transsukupuolisuus ei johdu kasvatuksesta, traumasta tai psyykkisestä sairaudesta. Näin todetaan myös mm."Opas lapsen sukupuoli-identiteetistä huolestuneille vanhemmille" -oppaassa. 

Löysin Harvardin yliopiston opiskelijan tekemän blogiartikkelin, jonka otsikko vapaasti käännettynä on: "Sukupuolten välissä - transidentiteetin tiede". Siinä todetaan vapaasti käännettynä seuraavaa:

"Useat tutkimukset vahvistivat aiemmat havainnot ja osoittivat jälleen kerran, että transsukupuolisten aivot muistuttavat enemmän sen sukupuolen aivoja, johon he identoifioituvat, kuin sen, johon heidät on syntymässä määritelty."
"Aivojen kehitykseen vaikuttaa voimakkaasti synnytysympäristö - mille hormoneille sikiö altistuu äidin kohdussa. Jotkut tutkijat uskovat, että esimerkiksi "female-to-male" transsukupuoliset miehet saattavat joutua alttiiksi riittämättömille estrogeenitasoille kehityksen aikana. Tällä ilmiöllä voi olla kaksi syytä: 1) ei ole riittävästi estrogeeniä sikiön välittömässä ympäristössä, tai 2) riittävästi estrogeeniä ympäristössä, mutta sikiö vastaanottaa sitä huonosti."

Ylen artikkelissa ekologi ja tetokirjailija Jussi Viitala tuo esiin saman hormonien vaikutuksen, joka vaikuttaa myös homoseksuaalisuuden ilmenemiseen. 

Artikkelit luettuani muistin yhtäkkiä, että esikoisen synnytyksen jälkeen minulle kerrottiin, että istukkani oli rappeutunut. Lasketun ajan ylittymisen jälkeen istukka alkaa rappeutua ja sen kyky kuljettaa happea ja ravintoaineita heikkenee. Synnytin esikoiseni 2 päivää yli lasketun ajan, joten kätilö ihmetteli, miten istukkani oli jo niin selvästi rappeutunut. (Myös napanuora oli todella lyhyt, noin 20 senttiä. En tosin tiedä, onko napanuoran lyhyydellä mitään merkitystä.)

Hmm, voisiko tässä olla yksi selitys? 

Australialaisessa tutkimuksessa tutkittiin 112 transnaisen geenejä, ja todettiin heillä esiintyvän normaalia runsaammin "androgeenireseptorigeenin pidempää versiota" (lainausmerkeissä siksi, että en tiedä oikeaa käännöstä suomen kielelle), joka johtaa testosteronin heikompaan signaaliin.

Näiden tutkimusten valossa näyttää siltä, että transsukupuolisuus ei ole valinta eikä psyykkinen sairaus. Se johtuu mm. geeneistä ja hormoneista.

Entä miksi transsukupuolisia on olemassa? Miksi hoitoihin hakeutuvien määrä lisääntyy? Tarkoittaako se sitä, että transsukupuolisten määrä lisääntyy, vai sitä, että "piilossa olevat" uskaltavat myöntää asian itselleen?

Artikkeli blogissa "Conatus features" esittää väitteen, että homoseksuaalisuuden olemassaololle voi olla darwinistinen syy: ihmiskunta on lisääntynyt/lisääntymässä maapallon kantokyvyn yli, joten on evolutiivisesti järkevää, että syntyy myös lisääntymiskyvyttömiä yksilöitä. Tätä voi soveltaa myös transsukupuolisiin, koska heistä tulee hoitojen myötä lisääntymiskyvyttömiä. Hieman samaa selitystä esittää Dr. Emmy James artikkelissaan "Identiteetin biokemiallinen luonne"

"Tiede tukee sukupuolen identiteettejä, jotka poikkeavat normista. Ainoa syy, miksi ihmiset alun alkaen pakottavat itsensä normeihin, on sosiaalinen hyväksyntä, joka ironista kyllä pohjautuu luonnollisen, biokemiallisen sukupuolen määräytymisen väärinymmärrykseen. Me emme kapinoi sukupuolia vastaan. LUONTO kapinoi, entropian välityksellä."

(entropia kuvastaa asioiden pyrkimystä kohti suurempaa epäjärjestystä)

"Conatus features" -artikkeli kertoo myös siitä Darwinin huomiosta, että lukuisissa eläinpopulaatioissa elintilasta kilpailemisen korvaa yhteistyö.  
Parhaiten selviävät ja kehittyvät ne yhteisöt, joissa tehdään yhteistyötä, ollaan empaattisia, ja autetaan kaikkia. 

Ajattelemisen aihetta näin eduskuntavaalien alla ja syrjimisen ja rasismin kukkiessa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi harkiten, kiitos!