torstai 18. huhtikuuta 2019

Transfobiaa vai transkeskustelua?

Olen käynyt keskustelua transfobiasta Valkoinen Orkidea -blogissa. Kysyin, miksi hän julkaisee blogissaan transfobista materiaalia, vaikka on julistanut, ettei ole transfoobikko, vaan haluaa vain "nostattaa huolta ROGD-ilmiöstä". Blogin pitäjä ymmärsi kysymykseni kuten sen tarkoitin, ja vastasi siihen hyvin. Blogipostauksen kommenteissa sen sijaan ajauduttiin sivuraiteille. Siksi aloin miettiä kysymystäni vähän tarkemmin. Mitä transfobia on? Voiko transsukupuolisten hoidoista (esimerkiksi) keskustella neutraalisti, ilman että keskustelijaa syytetään transfobiasta?

Transfobian määritelmä englanninkielisessä Wikipediassa:
Transphobia is a range of negative attitudes, feelings or actions toward transgender or transsexual people, or toward transsexuality. Transphobia can be emotional disgust, fear, violence, anger, or discomfort felt or expressed towards people who do not conform to society's gender expectation.

Vapaasti käännettynä:
Transfobia on joukko kielteisiä asenteita, tunteita tai toimia transsukupuolisia tai transseksuaalisia ihmisiä kohtaan tai transseksuaalisuutta kohtaan. Transfobia voi olla emotionaalista inhoa, pelkoa, väkivaltaa, vihaa tai epämukavuutta, joka tuntuu tai ilmaistaan ​​ihmisille, jotka eivät vastaa yhteiskunnan sukupuolten odotuksia.

Samassa lähteessä kerrotaan transfeministi teoreetikko ja kirjailija Julia Seranon kirjassaan esittämä näkemys transfobian syistä: seksismi ja ihmisten omat epävarmuudet koskien sukupuolta ja sukupuolinormeja.

Valkoinen Orkidea -blogin pitäjä vastasi minulle, että väärään sukupuoleen syntyminen on hänen mielestään mahdotonta. Tässä hän mielestäni sanoo, että hän pitää transsukupuolisuutta mielen harhana, eikä todellisena fysiologisena tilana. Minä puolestani uskon, että koska aivoista, hormoneista ja dna:sta on löytynyt todisteita, transsukupuolisuus on ihan olemassaoleva fysiologinen tila, eikä mikään mielen harha. Minusta se, että kieltää tämän, on transfobista. Ja se, että julkaisee tätä näkemystä tukevaa materiaalia, joka kyseenalaistaa transsukupuolisuuden olemassaolon muuna kuin mielen harhana, on transfobista. Transfobia vaikeuttaa transsukupuolisten elämää ja hoitojen saamista, ja se on väärin.

Blogin pitäjä haluaa keskittyä erityisesti ROGD-ilmiöön ja nostaa sitä keskusteluun. Miksi juuri nuorten transhoitoihin hakeutuneiden tyttöjen määrä on lisääntynyt niin kovasti viime vuosina? Ymmärrän huolen. Minusta on kuitenkin väärä tapa herättää keskustelua aiheesta sillä tavalla kuin hän tekee. Hänen julkaisemansa materiaali nostattaa transfobiaa, eikä pelkästään asiallista keskustelua, kuten tuon alussa linkkaamani postauksen kommentit osoittavat. Kuten Valkoisen Orkidean blogiin lähettämässäni kysymyksessä kirjoitin, konservatiiviset mediat tarttuvat tähän teemaan mielellään, koska se vahvistaa heidän "aito avioliitto" -ym. näkemyksiään. Heidän sanomansa puree hyvin aika isoon osaan ihmisistä, eivätkä nämä ihmiset välitä tutkia aihetta sen tarkemmin muodostaakseen omaa mielipidettään. Se riittää, että joku tunnettu hahmo kertoo, että transsukupuolisuus on sairasta ja heitä ei pidä hyväksyä (kärjistäen).

Se, että hoitoon hakeutuu nykyisin enemmän nuoria, jotka kaikki eivät välttämättä ole transsukupuolisia, on toki huolestuttavaa, ja vaatii lisää resursseja transpoleille. Transfobisen materiaalin levittäminen tuskin auttaa siinä.

Neutraali keskustelu on vaikeaa, kun aihe herättää voimakkaita tunteita ja tuntemuksia, ja varsinkin, kun se koskettaa lapsia ja nuoria. Mikäli keskustelun osapuolet hyväksyvät, etteivät ehkä tiedä aiheesta kaikkea, ja ovat avoimia uudelle tiedolle, ollaan jo hyvän ja ehkä jopa neutraalin keskustelun ensimmäisellä portaalla. Jos blogissa ollaan selkeästi jotain mieltä ja postataan mielipidettä tukevaa materiaalia, se ei ole neutraalia. Neutraali blogi julkaisisi myös omalle mielipiteelle vastakkaista materiaalia. Yksi melko hyvä neutraali julkaisu aiheesta: When children say they are transgender. Varoituksen sana: sisältää materiaalia, jota voi pitää myös transfobisena. (EDIT 29.10.2019: olen muuttanut mieleni, en pidä linkattua kirjoitusta enää neutraalina.)

Olenko itse aiheen suhteen neutraali? En ole, enkä tässä blogissani väitäkään olevani. Kutsun itseäni trans-liittolaiseksi, ja julkaisen tätä mielipidettäni tukevaa materiaalia. Haluan omalta osaltani olla myötävaikuttamassa siihen, että transsukupuoliset saisivat parasta mahdollista hoitoa, ja että aiheesta kiinnostuneet saisivat tietoa, sekä mahdollisesti samassa "jamassa" olevat transnuorten vanhemmat voisivat saada vertaistukea. Haluan myös taistella transfobiaa vastaan. Olen anti-transfobinen - siis transfobiafobinen? ;D

5 kommenttia:

  1. Mulle tuli jotenkin tosi vahvasti sellainen olo että halusin kommentoida tätä postausta, mutta en kuitenkaan uskaltanut tehdä sitä omalla nimelläni tällä kertaa. Jotenkin halusin siis tuoda esiin sitä näkökulmaa, että transfobia ei välttämättä ole tiedostettua foobista tai syrjivää käytöstä henkilöä tai ihmisryhmää kohtaan, vaan se on usein myös tiedostamatonta. Se ei kuitenkaan poista sitä, miten paljon se meitä vähemmistöön kuuluvia satuttaa.

    Mun mielestä olisi tärkeää, että jos vähemmistöön kuuluva itse sanoo, että tuo kommentti satutti tai tuo sanomasi/tekemäsi asia oli transfobinen, niin henkilöä itseään silloin kuunneltaisiin ja uskottaisiin, ja toimintatapaa pyrittäisiin muuttamaan. En usko, että esimerkiksi sellaisen ihmisen, joka "ei usko transsukupuolisuuteen" tarkoitus olisi olla transfobinen tai välttämättä satuttaa ketään, mutta kumoamalla toisen identiteetin ja koko olemassaolon hän kuitenkin tekee niin ja käyttäytyy transfobisesti.

    Aina transfobia ei myöskään ilmene kahden ihmisen välisessä kohtaamisessa, tai yksittäisen ihmisen toimintana. Monet valtarakenteet ja normit meidän yhteiskunnassa on transfobisia. Usein jollakin tasolla transfobista kohtelua tulee monesta suunnasta, ja siksi esimerkiksi itse kärsin tosi vahvasta vähemmistöstressistä.

    Transtutkimuksiin hakeutuu koko ajan enemmän ihmisiä, ja yhä nuorempia ihmisiä. Mä ajattelisin, että se johtuu siitä, että ihmisillä (ja nuorilla erityisesti) on enemmän tietoa aiheesta (ja ehkä vähemmän ennakkoluulojakin). On positiivista, että nuori osaa hakea apua ja hakeutua tutkimuksiin, ja ammattilaisten tehtävä on sitten tutkia onko kyseessä oikeasti transsukupuolisuudesta johtuva ristiriita.

    VastaaPoista
  2. Erittäin tärkeä näkökulma, ja olen samaa mieltä. Kiitos kun kommentoit!

    VastaaPoista
  3. "Transfobia on joukko kielteisiä asenteita, tunteita tai toimia transsukupuolisia tai transseksuaalisia ihmisiä kohtaan tai transseksuaalisuutta kohtaan."

    Mutta:

    "Minä puolestani uskon, että koska aivoista, hormoneista ja dna:sta on löytynyt todisteita, transsukupuolisuus on ihan olemassaoleva fysiologinen tila, eikä mikään mielen harha. Minusta se, että kieltää tämän, on transfobista."

    Eli sä _uskot_ jollain tavalla, ja leimaat eriävän näkemyksen transfobiaksi? Ja sen perusteella, että jonkun näkemys on vastakkainen sun näkemyksen/uskomuksen kanssa, sitä ei saisi esittää lainkaan, koska transfobia?

    Eipä kyllä transsukupuolisuuden syntysyille ole löydetty vedenpitäviä todisteita. Missä olisi hoitoja saamattomien transsukupuolisten aivojen tutkimukseen perustuvat näytöt, jos kerta sukupuoli on aivoissa? Ei niitä taida olla.

    "Hänen julkaisemansa materiaali nostattaa transfobiaa, eikä pelkästään asiallista keskustelua, kuten tuon alussa linkkaamani postauksen kommentit osoittavat."

    MITEN asiasta keskustelu "kielletystä" (=sun näkemyksestä eroavasta) näkökulmasta nostattaa transfobiaa? Ja miten se, että joku taho on konservatiivinen, tekee tahosta tai sen näkemyksistä automaattisesti huonoja ja epätoivottavia? En ole perehtynyt vaikka aito avioliitto -liikkeen agendaan sen syvällisemmin, mutta vastustan vaikkapa translain uudistusta, sillä nähdäkseni siihen liittyy niin suuria riskejä. Olenko mäkin nyt joku aito avioliitto -hörhö, jonka katsannon ovat tuomittavia vain koska olen aito avioliitto -hörhö? (en siis tarkoita, että AA-porukka olisi musta hörhöä, mutta yleensä heidät sellaisiksi pyritään leimaamaan.)

    Yksi tärkeä huomio on se, että myötätuntoa voi osoittaa, ja haluta aidosti parasta, myös muuten kuin heittäytymällä täysin kritiikittömästi tukemaan myötätunnon kohteen näkemystä. Usko tai älä, mekin, jotka olet leimannut transfoobikoiksi, oikeasti ajattelemme varsinkin nuorten ja miksei aikuistenkin parasta. Omaan ystäväpiiriinikin kuuluu ihminen, joka kokee tulleensa aivopestyksi transidentiteettiin transpiireissä. Sosiaalinen tarttuvuus yms. mistä vaikkapa Valkoinen orkidea kirjoittaa, ovat aivan tosia ilmiöitä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, uskon. Mutta en kai sanonut ettei eriävää mielipidettä saa esittää? Olen koettanut tässä kertoa, että mielipiteen esittämisen tavalla on merkitystä. Jos leimaa transhoitoihin hakeutuvat mieleltään sairaiksi tai jopa sanoo heitä suoraan sairaiksi, ei se ainakaan neutraalia ole, vaan helposti nostattaa ihmisissä pelkoja ja inhoa ja vastustusta, eli transfobiaa. Aito avioliitto -porukan ajatukset ovat minusta tuomittavia sen vuoksi, että heidän ajatuksensa ovat ihmisoikeuksien vastaisia.

      Viimeinen kappale kommentissasi on ihan totta. Kyllä, uskon että sinulla ja Valkoinen orkidea -blogin pitäjällä on taustalla ihan hyvät aikomukset. Tuokaa niitä puolia enemmän esiin, osoittakaa se myötätuntonne, älkää leimatko transsukupuolisia yksipuolisesti sairaiksi, kertokaa myös niistä tapauksista kun hoidot ovat olleet tarpeellisia ja onnistuneet. Tällöin muodostuva kuva tilanteesta on realistisempi.

      Poista
    2. Vastaan tähän nyt kovin myöhässä mutta haluaisin muille kauan julkaisun jälkeen tänne eksyville esittää tämän kommentoijan olevan väärässä. On olemassa useita tutkimuksia, joissa on tutkittu hormonihoitoja aloittamattomien transihmisten aivoja ja todettu niiden muistuttavan heidän omaksi kokemansa sukupuolen aivoja, kuin sukupuolen joksi heidät oli syntymässä määritelty. Koko päivän asiaa ihan muuta varten tutkineena haluaisinkin linkata yhden ensimmäisistä tämän todistaneista tutkimuksista, joka on vuodelta 1995. Tämän jälkeen tutkimuksia on tehty PALJON lisää ja niissä on tultu samoihin tuloksiin. Tutkimuksia löytää lisää muun muassa blogini kautta jos Google-taidot ontuvat.

      https://www.researchgate.net/profile/Jiang-Ning_Zhou/publication/15722390_A_sex_difference_in_the_human_brain_and_its_relation_to_transsexuality/links/02bfe5122cb5acb524000000.pdf

      Poista

Kommentoi harkiten, kiitos!