lauantai 4. toukokuuta 2019

Aito avioliitto ja tasa-arvolaki

Olen lukenut Aito Avioliitto ry:n sivuja. Huomaan, että monet ihmiset ovat omaksuneet mielipiteitä ja perusteluja suoraan näiltä sivuilta. Joidenkin artikkelien perässä on niiden kirjoittajan nimi, joidenkin ei. Teksteissä viljellään termejä kuten "gender-ideologia", "ihmiskehon rajallisuus", "biologisesti mahdotonta".

Minua inhottaa ja surettaa tuollainen perinteisiin hyveellisiin arvoihin verhottu vihamielisyys ja inho, joka sivuilta silmilleni ryöppyää. Sanotaan siellä myös, että "eksyneitä" ihmisiä pitää rakastaa ja kertoa heille totuus. En usko, että henkilölle tulee kovin rakastettu olo, jos hänelle sanotaan, että kelpaat vain jos hyväksyt ihmiskehon rajallisuuden.

Sivuilta löytyy jopa lomake, jolla erinäisiin lakipykäliin vedoten voidaan hakea eriytettyä vakaumuksen mukaista opetusta lapselle. Vakaumus tässä tarkoittaa "perinteistä perhe- ja sukupuolikäsitystä".
"Vaadimme lapsellemme neutraalia opetusta emmekä hyväksy sitä, että seksuaalikasvatukseen pyritään vaikuttamaan aatteellisesti perus- ja ihmisoikeuksien nimissä esimerkiksi Seta ry:n kouluvierailuiden merkeissä. Seksuaalioikeudet eivät kuitenkaan täytä perus- tai ihmisoikeuksien määritelmää; ne eivät ole perustuslaissa tai kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa turvattuja oikeuksia."
"Sukupuoli on ihmisten erilaisuutta kuvaava käsite, joka perustuu kehosta todennettaviin oleviin lisääntymiseen liittyviin ominaisuuksiin ja jonka avulla ihmiset jaetaan miessukupuolta ja naissukupuolta oleviksi. Sukupuolia on siis kaksi.   Sukupuoli-identiteetissä on kyse siitä, miten ihminen kokee oman sukupuolensa. Sukupuolta ei voi korjata tai muuttaa. Se on ihmisen synnynnäinen ominaisuus."
Ensimmäisessä lainatussa kappaleessa puhutaan seksuaalioikeuksista, toisessa sukupuolista. Hieman jää nyt hämärän peittoon, kumpaa tässä tarkoitetaan vai tarkoitetaanko molempia. Seksuaalisuus ja sukupuoli kun ovat eri asioita, vaikka toki niillä on yhtymäkohtia.

Seksuaalioikeudet ovat kyllä ihan jokaisen ihmisen oikeuksia. Seksuaalioikeudet perustuvat yleismaailmallisiin ihmisoikeuksiin sekä tieteelliseen tietoon ihmisen seksuaalisuudesta ja seksuaaliterveydestä. Ihmisoikeudet on jo tunnustettu kansainvälisissä ja alueellisissa ihmisoikeusasiakirjoissa, kansallisissa perustuslaeissa ja lainsäädännössä sekä ihmisoikeusnormeissa ja -periaatteissa. Seksuaalioikeuksiin kuuluu olennaisena osana oikeus seksuaalitietoon.

Tässä kohtaa mieleni tekee vedota tasa-arvolakiin. Siihen vedottiin myös Oriveden tapauksessa. Susanna Koivulalla (Aito avioliitto ry:n puheenjohtajalla) on kuitenkin minulle viesti. Tekstissä "Porttikielto gender-ideologialle" Susanna sanoo, että tasa-arvolakiin on turha vedota:
"Tasa-arvolakiin on turha vedota gender-ideologisen opetuksen oikeuttajana, koska laki ei velvoita millään tavoin biologiaan perustuvan sukupuolikäsityksen hylkäämistä. On siis täysin huuhaata väittää, että aatteellinen sukupuoli-opetus olisi tasa-arvolain edellyttämää."
Katsotaanpas, mitä siellä tasa-arvolaissa lukee:
1 § (30.12.2014/1329)
Lain tarkoitus
Tämän lain tarkoituksena on estää sukupuoleen perustuva syrjintä ja edistää naisten ja miesten välistä tasa-arvoa sekä tässä tarkoituksessa parantaa naisten asemaa erityisesti työelämässä. Lain tarkoituksena on myös estää sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuva syrjintä.
6 c § (30.12.2014/1329)
Sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuvan syrjinnän ennaltaehkäisy
Viranomaisten, koulutuksen järjestäjien ja muiden koulutusta tai opetusta järjestävien yhteisöjen sekä työnantajien tulee ennaltaehkäistä sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuvaa syrjintää tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti.
Edellä 1 momentissa tarkoitettu velvoite tulee ottaa huomioon oppilaitoksen ja työnantajan 5 a ja 6 a §:n mukaisia tasa-arvosuunnitelmia valmisteltaessa ja tasa-arvoa edistävistä toimenpiteistä päätettäessä.

Susanna käyttää termiä aatteellinen sukupuoliopetus. Sukupuolen moninaisuus ei ole ideologiaa eikä aatteellista, vaan ihan yhtä tieteeseen perustuvaa tietoa kuin biologiaan perustuva sukupuolikäsityskin. Transsukupuolisia on aina ollut olemassa. Biologiaan perustuen ei voida sanoa, että ihmiset ovat yksiselitteisesti jaettavissa miehiin ja naisiin. Se on yksinkertaistus. Tästä kirjoitin edellisessä postauksessani.

Kun kouluissa kerrotaan sukupuolen moninaisuudesta ja opetetaan, että on olemassa myös transsukupuolisia ihmisiä, sillä ennalta ehkäistään syrjintää sukupuoli-identiteetin perusteella, juuri niin kuin laissa lukee. "Biologista sukupuolikäsitystä" siinä mielessä kuin Susanna sen määrittelee, ei tietenkään hylätä sillä perusteella, että on olemassa muitakin kuin yksiselitteisesti miehiä ja naisia. Sukupuolen moninaisuus kun sisältää myös nämä "biologiset" miehet ja naiset.

Laajentakaa nyt vähän näkökulmaanne, hyvät aidon avioliiton kannattajat! Älkää käsittäkö minua väärin. En minä halua teitä vaientaa tai syrjiä. Haluan vain kertoa teille, että teidän logiikkanne pettää, ja te toimitte väärin. Annan teille mahdollisuuden korjata logiikkaanne ja toimintaanne. Te suljette pois sukupuoleltaan moninaiset ihmiset eli syrjitte heitä.

Mitä on syrjintä? Tasa-arvolaissa määritellään syrjintä seuraavasti:
7 § (30.12.2014/1329)
Syrjinnän kielto
Välitön ja välillinen syrjintä sukupuolen perusteella on kielletty.
Välittömällä sukupuoleen perustuvalla syrjinnällä tarkoitetaan tässä laissa:
1) naisten ja miesten asettamista eri asemaan sukupuolen perusteella;
2) eri asemaan asettamista raskaudesta tai synnytyksestä johtuvasta syystä;
3) eri asemaan asettamista sukupuoli-identiteetin tai sukupuolen ilmaisun perusteella.
Välillisellä sukupuoleen perustuvalla syrjinnällä tarkoitetaan tässä laissa:
1) eri asemaan asettamista sukupuoleen, sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun nähden neutraalilta vaikuttavan säännöksen, perusteen tai käytännön nojalla, jos menettelyn vaikutuksesta henkilöt voivat tosiasiallisesti joutua epäedulliseen asemaan sukupuolen perusteella;
2) eri asemaan asettamista vanhemmuuden tai perheenhuoltovelvollisuuden perusteella.
Edellä 3 momentissa tarkoitettu menettely ei kuitenkaan ole syrjintää, jos sillä pyritään hyväksyttävään tavoitteeseen ja valittuja keinoja on pidettävä aiheellisina ja tarpeellisina tähän tavoitteeseen nähden.
Syrjintä on kielletty riippumatta siitä, perustuuko se henkilöä itseään vai jotakuta toista koskevaan tosiseikkaan tai oletukseen.
Seksuaalista häirintää ja häirintää sukupuolen perusteella samoin kuin käskyä tai ohjetta harjoittaa sukupuoleen perustuvaa syrjintää on pidettävä tässä laissa tarkoitettuna syrjintänä.
Seksuaalisella häirinnällä tarkoitetaan tässä laissa sanallista, sanatonta tai fyysistä, luonteeltaan seksuaalista ei-toivottua käytöstä, jolla tarkoituksellisesti tai tosiasiallisesti loukataan henkilön henkistä tai fyysistä koskemattomuutta erityisesti luomalla uhkaava, vihamielinen, halventava, nöyryyttävä tai ahdistava ilmapiiri.
Sukupuoleen perustuvalla häirinnällä tarkoitetaan tässä laissa henkilön sukupuoleen, sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun liittyvää ei-toivottua käytöstä, joka ei ole luonteeltaan seksuaalista ja jolla tarkoituksellisesti tai tosiasiallisesti loukataan tämän henkistä tai fyysistä koskemattomuutta ja jolla luodaan uhkaava, vihamielinen, halventava, nöyryyttävä tai ahdistava ilmapiiri.
Mielestäni Aito avioliitto ry:n toiminta on syrjivää. Se, että kertoo mielipiteenään miehen ja naisen välisen avioliiton olevan paras mahdollinen, ei tietenkään ole syrjintää. Mutta se tapa, millä transsukupuolisuus leimataan suorastaan tieteen vastaiseksi ideologiaksi ja sukupuolen moninaisuudesta opettaminen leimataan propagandaksi, jota ei saisi kouluissa opettaa, on syrjivää ja tasa-arvolain vastaista toimintaa.

5 kommenttia:

  1. Blogisti samaistaa/sekoittaa keskenään käsitteet "sukupuoli", "sukupuoli-identiteetti" ja "sukupuolen ilmaisu". Kun tasa-arvolain sanomaa tulkitaan, niin pitää ymmärtää ja ottaa huomioon, että nuo kaikki käsitteet tarkoittavat eri asiaa. Ei ole olemassa sukupuolen moninaisuutta, mutta sukupuoli-identiteetin ominaisuudesta voidaan puhua - sukupuoli-identiteetti ei ole sukupuoli! Ihmisiä on olemassa sukupuoleltaan vain kahdenlaisia: miessukupuolisia ja naissukupuolisia. Ihmisiä on sukupuoli-identiteetiltään paljon erilaisia - voitaneen todeta, että jokaisella meistä on omanlainen sukupuoli-identiteetti. Blogistin toteamus "Mielestäni Aito avioliitto ry:n toiminta on syrjivää." on vakava ja vailla objektiivista näyttöä.

    VastaaPoista
  2. Kirjoitin "Ei ole olemassa sukupuolen moninaisuutta, mutta sukupuoli-identiteetin ominaisuudesta voidaan puhua...". Piti kirjoittaa tuon sijasta näin: Ei ole olemassa sukupuolen moninaisuutta, mutta sukupuoli-identiteetin mominaisuudesta voidaan puhua...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Käytän termiä "sukupuolen moninaisuus" kuten mm. Seta ja Trasek sen määrittelevät.

      Poista
  3. Missä kohden ja millä tavalla Aidon Avioliiton, tai sen edustajien, logiikka pettää? Sukupuoli on biologinen ominaisuus, ja kun itsekin puhuit "biologisista miehistä ja naisista", niin miksi vain joidenkin kohdalla sukupuoli olisi biologinen ja joidenkin kohdalla ei? Tässä se logiikka minusta pettää. Tällöin transsukupuolinen on ihminen, joka ei kykene, syystä tai toisesta, hyväksymään biologista sukupuoltaan. Vain biologian pohjalta käsitteelle "sukupuoli" on ylipäätään määritelmä.

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommentistasi. Koetin kirjoittaa selvästi, mutta ilmeisesti en onnistunut. Termit "biologinen nainen ja mies" ovat yksinkertaistuksia, kuten olen kirjoittanut tässä, ja tarkemmin aiemmassa tekstissäni. Käytän niitä siksi tässä lainausmerkeissä, koska käsitän itse ne eri tavalla kuin Aito avioliitto. Minun mielestäni heidän logiikkansa pettää, heidän mielestään taas minun logiikkani pettää.

    VastaaPoista

Kommentoi harkiten, kiitos!