sunnuntai 6. lokakuuta 2019

Myyttejä sukupuolenkorjausleikkauksista

Tässä blogitekstissä suomennan Brynn Tannehillin kirjasta "Everything you ever wanted to know about trans" osan luvusta, jonka otsikko on "Myths about gender confirmation surgery".

Ennen tätä lukua Tannehill käy läpi transsukupuolisuusdiagnoosin historiaa. Tässä lyhyt tiivistys siitä ensin:

1. Psykiatrisen yhteisön suhtautumisessa transsukupuolisuuteen on nähtävissä yhteneväistä kehitystä kuin suhtautumisessa homoseksuaalisuuteen: sairausperustasta siirrytään depatologisointiin (poistetaan sairausluokituksesta). (Lähde)

2. Sukupuoli-identiteetin häiriö mainitaan ensimmäisen kerran sairausluokituksessa (DSM-3) vuonna 1980 otsikon transseksuaalisuus alla. DSM = Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders on yhdysvaltalainen mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöiden diagnoosijärjestelmä.

3. DSM-4 vuodelta 1994 korvasi transseksuaalisuuden -> sukupuoli-identiteetin häiriö nuorilla ja aikuisilla (lapsilla oma diagnoosi: sukupuoli-identiteetin häiriö lapsella).

4. DSM-4:n ongelmallinen kriteeristö lasten kohdalla johti siihen, että sukupuoltaan epätyypillisesti ilmaisevat lapset luokiteltiin transsukupuolisiksi, ja tästä johtuen jotkut terapeutit väittivät parantaneensa transsukupuolisia lapsia, vaikka kyse oli vain epätyypillisestä käytöksestä, eikä identifioitumisesta toiseen sukupuoleen. Tämä johti myös ongelmallisiin tutkimustuloksiin. (Lähde, toinen lähde)

5. DSM-5 sisältää diagnoosin sukupuoliristiriita, mutta ei transsukupuolisuutta, ja korjaa diagnoosin lasten kohdalla.

6. World Health Organization WHO on poistanut transsukupuolisuuden mielenterveyden häiriöistä uusimmassa ICD-11 -sairausluokituksessa ja siirtänyt sen seksuaaliterveyden luokkaan (v. 2019).

Lääketieteen ammattilaiset ja ammattilaisjärjestöt tukevat ja suosittelevat sukupuoli-identiteettiä vahvistavia hoitoja (lähde), jotka voivat olla hormonaalisia, kosmeettisia tai leikkaushoitoja.

----------

Myytti 1. Kaikki transsukupuoliset haluavat kaikki hoidot
Sukupuoliristiriidan hoito ei ole automaattisesti samanlainen kaikille. Osoitettu hoito sisältää kaiken sen, millä henkilön kokemaa sukupuoliristiriitaa voidaan vähentää. Joillekin riittää sosiaalinen transitio, eli kokemassaan sukupuolessa eläminen. Toiset tarvitsevat hormonikorvaushoitoa. Jotkut tarvitsevat rintojen poiston tai lisäämisen, karvojen poistoa laserilla, kasvokirurgiaa, tai sukuelinten korjausleikkauksen.

Myytti 2. Kyseessä ei ole elämä tai kuolema
80 % transsukupuolisista on harkinnut itsemurhaa, noin 41 % yrittää itsemurhaa. Asianmukaiseen hoitoon pääseminen vähentää transsukupuolisten itsemurhariskiä 67 - 84 %. Jos tätä verrataan syöpään, joka tappaa 41 % potilaista, ja olisi tiedossa hoito, jolla tätä voidaan vähentää 67 - 84 %, asiasta ei väiteltäisi yhtään. (Lähde 1, lähde 2, lähde 3)

Myytti 3. Transsukupuoliset tarvitsevat terapiaa, eivät leikkauksia
Lääketieteen ja mielenterveyden ammattilaiset ovat tienneet yli 50 vuoden ajan, että henkilön sukupuoli-identiteettiä ja seksuaalista suuntautumista ei voi muuttaa. Sitä on kyllä yritetty, surullisin tuloksin. Keinoina on käytetty huumeita, lääkkeitä, keskusteluterapiaa, fyysistä väkivaltaa, käyttäytymisterapiaa, sähköshokkihoitoa, lobotomiaa, kemiallisia kastraatioita. Eheytyshoidot ovat laajalti kiellettyjä hoitomuotoja. Sukupuoli-identiteettiä vahvistavat hoidot perustuvat tieteelliseen tutkimukseen. (Lähde 1, lähde 2, lähde 3, lähde 4)

Myytti 4. Hoito on kosmeettista
Sukupuoli-identiteettiä vahvistavat hoidot parantavat transsukupuolisten seksuaalista ja mielenterveydellistä toimintakykyä sekä sosio-ekonomista statusta ja perhe-elämää. Tämä ei ole kosmeettinen (ulkonäköä parantava) hoitotulos, vaan merkittävästi elämänlaatua parantava tulos. (Lähde)

(jätän tästä välistä pois myytit 5 ja 6 vähemmän kiinnostavina)

Myytti 7. Mielenterveydellä ei ole mitään tekemistä fyysisen kehon kanssa
Jos sukuelimissäsi olisi jotain fyysistä vikaa, kuinka epätoivoisesti haluaisit saada sen parannettua? Miltä sinusta tuntuisi, jos sitä ei voisi parantaa? Olisitko masentunut, koska se tarkoittaisi elinikäistä yksinäisyyttä ja selibaattia? Olisitko masentunut, koska aina kun katsot peiliin, menet kylpyhuoneeseen, menet suihkuun, tuntisit itsesi kummajaiseksi? Transsukupuolisille romanttiset suhteet ovat hyvin vaikeita, koska cis-sukupuolisten on vaikea käsitellä primäärien ja sekundääristen sukupuolisten ominaisuuksien ristiriitaa. Aivojen sisäisen kehonkuvan ja fyysisen kehon epäjatkuvuus on myös erittäin ahdistava kokemus, joka vaikuttaa mielenterveyteen.

Myytti 8. Hoitakaa masennusta, ei sukupuolidysforiaa
On parempi hoitaa syytä kuin oireita. Joillakin sukupuoliristiriidasta kärsivistä ihmisistä on masennusta, ja sitä pitää hoitaa. Ei kuitenkaan ole todennäköistä, että masennus paranee hoitamatta sukupuoliristiriitaa.

Myytti 9. En halua maksaa tällaisia hoitoja veroillani / vakuutuksessani
Tutkimukset osoittavat, että transsukupuolisten hoidot eivät maksa kovin paljon. (Huom. esimerkit Yhdysvalloista!) The Transgender Law Center:n laskelmat osoittavat, että jos terveysvakuutuksesi on 4000 dollaria vuodessa, transsukupuolisten hoidon lisääminen nostaa vakuutusmaksua 17 centtiä vuodessa. Vertailun vuoksi: Yhdysvaltain puolustusministeriö käyttää erektiohäiriöiden hoitoon vuosittain 10 kertaa suuremman summan, kuin transsukupuolisten hoitoihin käytetään. (Lähde 1, lähde 2)

Myytti 10. Se on terveiden kudosten silpomista
Sukupuolenkorjausleikkaukset eivät ole silpomista, vaan korjaamista. WPATH:n (ja monen muun lääketieteellisen organisaation) mukaan leikkaukset eivät ole kosmeettisia tai valinnaisia, vaan lääketieteellisesti välttämättömiä. Myös oikeustapauksissa useat tuomioistuimet ovat todenneet, että korjausleikkaukset eivät ole kosmeettisia. (Lähde 1, lähde 2, lähde 3)

Myytti 11. Voinko saada korjausleikkauksen kissaksi, jos identifioidun kissaksi?
Tällaisen argumentin taustalla on ajatus siitä, että transsukupuolinen on mielenterveydeltään sairas, ja että transsukupuolisuus on harha josta voi parantua eheytyksellä tai rukouksilla. On olemassa ainakin 40 vuoden ajalta tutkimustuloksia, että ihminen voi identifioitua eri sukupuoleen, kuin mihin hänet on syntymässä määritetty. Ei ole olemassa tutkimustuloksia, että ihminen voi identifioitua kissaksi (tai taisteluhelikopteriksi).

(jätän tästä välistä pois vähemmän kiinnostavat myytit nro 12, 13 ja 14)

Myytti 15. Se ei muuta DNA:ta
Teknisesti väite on totta, mutta se on merkityksetöntä, kun aiheena on hoidon tarkoituksenmukaisuus. Vaikka sukupuolenkorjaushoidot eivät muuta henkilön DNA:ta, ne muuttavat hänen fyysistä kehoaan tavoilla, jotka vähentävät ahdistusta ja parantavat toimintakykyä. (Lähde)

----------

Lopuksi vielä pari myyttiä transmiesten sukuelinten korjausleikkauksista. Tämän osion kirjasta on kirjoittanut transmies, toimittaja Mitch Kellaway.

Myytti 1: Ilman sukuelinten korjausta transmies ei ole aito mies
Miehenä oleminen on niin paljon muuta kuin mitä hänellä on housuissaan. Ensisijaisesti miehenä oleminen on itsensä tuntemista mieheksi, työskentelyä sen eteen että on sellainen mies kuin haluaa olla, ja tulemista tunnustetuksi miehenä julkisesti ja intiimisti. Yksilö tietää sukupuolensa systeemiä paremmin. Cis- ja transmiehiä yhdistävät nämä tarpeet, samoin kuin loukatuksi ja uhatuksi tulemisen tunteet, jos heidän miehuutensa kielletään tai ohitetaan, erityisesti jos tämä tapahtuu ulkoisten tekijöiden kuten anatomian perusteella. Näin tapahtuu riippumatta siitä, ovatko sukuelimet näkyvillä vai eivät.

Myytti 2: Jos et ******, sukuelinten korjausleikkauksessa ei ole järkeä
On kiistatonta, että peniksillä on kunnioitettava asema patriarkassa. Länsimaisissa yhteisöissä (toimiva) penis = mies. Penis merkitsee paitsi miessukupuolta, myös sosiaalista statusta ja etuoikeutta. Tähdet otsikossa voivat tarkoittaa: kykene penetroivaan seksiin, pysty virtsaamaan seisaaltaan, omista kiveksiä, omista x cm pitkää penistä, saa sitä seisomaan ilman käsiä, ejakuloi spermaa, kykene siittämään, jne. Transmiehet haluavat sukuelinten korjausleikkauksia monista eri syistä. Yllä mainituista seikoista kukaan transmies ei halua kaikkea. Vaikka se, mitä transmies sukuelinkirurgialta toivoo, ei olisi saavutettavissa kirurgialla, ei se tarkoita että tällainen leikkaus olisi turha. Monet ideaaliset miehen sukuelinpiirteet eivät ole cismiestenkään saavutettavissa.


Sukuelinten korjausleikkauksissa on viime vuosina saavutettu merkittävää edistymistä. Sukuelinten korjausleikkauksissa on riskinsä, kuten kaikissa leikkauksissa aina on. Riskien merkittävyyteen vaikuttaa mm. leikattavan henkilön terveys. Etujen ja haittojen punnitseminen on potilaan ja lääkärin välinen asia.

7 kommenttia:

  1. Suomalaiset taksathan löytyy täältä (sikapitkä lista): http://www.hus.fi/hus-tietoa/talous/Hinnoittelu/Documents/HUS%20Palveluhinnasto%202019.pdf

    Esim. normaalin synnytyksen avustaminen 1164 euroa, emättimen muodostaminen sukupuolenkorjauksen yhteydessä 6981 e, sormen takaisinistutus 12 946 e.

    VastaaPoista
  2. Jos palleja ei vaadita miehenä olemiseen, niin olisitko itse heteronaisena valmis harrastamaan seksiä pillullisen "miehen" kanssa?

    Jos maailma saisi tietää, että jollain todella miehekkäänä pidetyllä miehellä (esim. Iso-Arskalla) olisikin todellisuudessa ollut pillu koko elämänsä ajan, sekö muka ei pätkääkään söisi hänen uskottavuuttaan miehenä?

    Jos minä tuntisin jonkun pillullisen transmiehen, pilkkaisin hänen miehuuttaan päin hänen naamaansa varmaankin kaiken päivät ja niin, että kaikki kuulevat.

    Kyllä lerssi on ainoa miehen mitta! Penis ja siittäminen sen avulla on miehen olemassaolon ainoa tarkoitus, ilman sitä koko sen paskasakin voisi ihan mieluusti tappaa sukupuuttoon. T. Miestenvihaajafeministi

    Ps. Tietysti moni mies on muuten miehuudestaan huolimatta ihan ok ja mukava ihminen, mutta jos ei ole pippeliä niin ei ole miehuuttakaan, joten pippelin omistaminen on ainoa oikeutettu peruste jonkun miehuuden olemassaolon tunnustamiselle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun mielipiteeni ei liity tähän asiaan, mutta minä en arvota miehiä genitaalien perusteella. Ja Arska-kysymykseesi vastaus löytyy jo tuosta blogista. Jos pilkkaat pillullista miestä niin se on sinun häpeäsi. Samoin se, että vihaat miehiä. Ikävää, että tulit tänne haukkumaan.

      Poista
  3. Miksi et Anne antanut transmiehen siittää lastasi? Niinpä. Suvunjatkamiseen sukupuoli liittyy. Tyylit ja samaistumiset ovat eri asia kuin sukupuoli. Miehiin samaistuva ja mieheksi pukeutuva ei ole mies, vaikka Seta sitä ideaa testokauppiaiden kanssa tyrkyttääkin.
    Vasta joitakin kymmeniä vuosia transaikuisia on "korjattu" lääketieteellisesti vaihtelevin tuloksin. Sitä ennen sukupuolen moninaisuus on saanut kukkia eikä steriloivia hoitoja tarvittu (teollisuudenala alkoi lobbaamaan vasta myöhemmin). Lääketieteellä hoidettavat sukupuolen korjaukset ovat ihmiskunnalle uusi asia, lapsille vielä uudempi. Sillä, että sukupuolten moninaisuutta (esim. maskuliinisia naisia) on ollut pitkään ei voi perustella muuta kuin että niitä on ollut. Sillä ei voi perustella sitä, että maskuliinisia naisia tulisi auttaa ymmärtämään, että he ovat todellisuudessa miehiä ja saattavat tarvita lisääntymiskyvyn/elinten poiston ollakseen aidosti ketä ovat. Myyttiä 2 kommentoisin, että syöpäänkin kokeillaan ja tutkitaan jatkuvasti erilaisia hoitoja. Miksi näin ei saa toimia sukupuolidysforian hoidossa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miksi Genderfree Rainbow kyselet itsestään selviä asioita? Miten tämä kommenttisi liittyy oikeastaan mitenkään blogitekstiini?

      Sekoitat eri sukupuolen käsitteitä kommentissasi. Jos minulta blogistina vaaditaan tarkkuutta, samaa tarkkuutta toivoisin kommentteihin, etenkin jos ne tulevat aiheen hyvin tuntevilta.

      Ovatko sukupuolenkorjausleikkaukset siis mielestäsi tarpeellisia vain,jos niitä olisi käytetty hoitokeinona pidempään kuin joitakin kymmeniä vuosia?

      Millä perusteella väität, että maskuliinisia naisia "autetaan ymmärtämään, että he ovat todellisuudessa miehiä"?

      Sukupuolidysforian hoitoon saa tutkia erilaisia hoitoja, ei kai niitä ole kielletty, mutta eheyttävät hoidot on havaittu epäeettisiksi ja toimimattomiksi.

      Kommenttisi on malliesimerkki sanojen ja käsitteiden vääristelystä. Tahallista vai ei?

      Poista
    2. "Vasta joitakin kymmeniä vuosia transaikuisia on "korjattu" lääketieteellisesti vaihtelevin tuloksin"

      Yli sata vuotta.

      "maskuliinisia naisia (ei) tulisi auttaa ymmärtämään, että he ovat todellisuudessa miehiä ja saattavat tarvita lisääntymiskyvyn/elinten poiston ollakseen aidosti ketä ovat"

      Eihän maskuliinisten naisten (tässä yksi) tarvitse miehiä olla. Mutta yleensä se menee niin päin että transihmiset saavat selittää muille keitä ovat ja mitä tarvitsevat.

      "Myyttiä 2 kommentoisin, että syöpäänkin kokeillaan ja tutkitaan jatkuvasti erilaisia hoitoja. Miksi näin ei saa toimia sukupuolidysforian hoidossa?"

      Totta kai saa ja niin tehdäänkin, hoidot kehittyy koko ajan. Ei kukaan estä kehittelemästä vaikka psykoterapiaan perustuvaa lähestymistapaa. Mutta miksi kukaan vaivautuisi kun nykyhoidot toimii.

      Poista
    3. "Miksi näin ei saa toimia sukupuolidysforian hoidossa?"

      No olisivatko ne muut hoidot sitten vakavasti otettavia vielä silloinkaan, kun niitä on käytetty vasta muutamia kymmeniä vuosia? :D

      Poista

Kommentoi harkiten, kiitos!